Utrikesutskottets betänkande 2005/06:UU14 | |
Europarådet | |
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas regeringens skrivelse 2005/06:81 Redogörelse för verksamheten inom Europarådets ministerkommitté m.m. under 2005 och redogörelse till riksdagen 2005/06:ER1 Från Sveriges delegation vid Europarådets parlamentariska församling. Inga motioner har väckts med anledning av skrivelsen och redogörelsen.
Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelsen och redogörelsen till handlingarna.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
1. | Regeringens skrivelse 2005/06:81 Redogörelse för verksamheten inom Europarådets ministerkommitté m.m. under år 2005 |
| Riksdagen lägger skrivelse 2005/06:81 till handlingarna. |
2. | Redogörelse 2005/06:ER1 Från Sveriges delegation vid Europarådets parlamentariska församling |
| Riksdagen lägger redogörelse 2005/06:ER1 till handlingarna. |
Stockholm den 25 april 2006
På utrikesutskottets vägnar
Gunilla Carlsson i Tyresö
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Gunilla Carlsson i Tyresö (m), Cecilia Wigström (fp), Carina Hägg (s), Birgitta Ahlqvist (s), Alice Åström (v), Kaj Nordquist (s), Birgitta Ohlsson (fp), Agne Hansson (c), Kenneth G Forslund (s), Ewa Björling (m), Lotta Hedström (mp), Björn Hamilton (m), Rosita Runegrund (kd), Tommy Waidelich (s) och Britta Rådström (s).
Redogörelse för ärendet
Ärendet och dess beredning
I detta betänkande behandlas regeringens skrivelse 2005/06:81 Redogörelse för verksamheten inom Europarådets ministerkommitté m.m. under år 2005 och redogörelse 2005/06:ER1 från Sveriges delegation vid Europarådets parlamentariska församling.
Skrivelsens huvudsakliga innehåll
I skrivelsen lämnar regeringen en redogörelse för verksamheten inom Europarådets ministerkommitté under år 2005.
Redogörelsens huvudsakliga innehåll
I redogörelsen redovisar Sveriges delegation vid Europarådets parlamentariska församling Europarådets roll i det europeiska samarbetet, den parlamentariska församlingens verksamhet under 2005 och den svenska representationen. Vidare redovisas huvudområdena för församlingens verksamhet under året, vilka var granskning av hur medlemsländerna uppfyller sina åtaganden, politiska frågor, juridiska frågor, ekonomi, kultur, vetenskap och utbildning, sociala frågor, befolknings- och flyktingfrågor, jordbruk och miljö samt jämställdhet mellan kvinnor och män. De politiska frågor som behandlades av Europarådet under året rörde bl.a. Europarådets tredje toppmöte, EU, relationer till USA, Nagorno-Karabach, Mellanöstern samt folkomröstningar.
Utskottets överväganden
Utskottet konstaterar att Europarådet fortsatt spelar en central roll när det gäller respekten för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer. Genom att främja individens rättigheter bidrar organisationen till fred, stabilitet och säkerhet. Av regeringens skrivelse framgår att Sverige fortsatt arbetar för att politiskt stärka Europarådets roll på områden där organsationen har fördelar i jämförelse med andra organisationer, något som utskottet till fullo står bakom. Utskottet delar regeringens uppfattning att Europarådet mot denna bakgrund bör fortsätta att stödja den demokratiska utvecklingen i Central- och Östeuropa, på västra Balkan och i södra Kaukasien.
Utskottet uppmärksammade och välkomnade redan i förra årets betänkande om Europarådet (bet. 2005/06:UU6) den politiska deklaration och den nya handlingplan som antogs vid Europarådets tredje toppmöte mellan regerings- och statschefer i Warszawa i maj 2005. Huvudbudskapet från toppmötet var att Europarådet nu bör fokusera på sin kärnverksamhet, dvs. att främja mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Till de viktiga frågorna under toppmötet hörde också Europarådets roll i det förändrade Europa, som bl.a. kännetecknas av utvidgningen av Europeiska unionen (EU). På toppmötet beslutades att Europarådet skall fördjupa och effektivisera samarbetet med andra organisationer, främst med EU, men även med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Förenta nationerna (FN).
En annan av huvudfrågorna under toppmötet var Europadomstolens framtid, och beslut fattades om att utarbeta ytterligare förslag för en långsiktig effektivisering av domstolens arbete. En första rapport skall lämnas till ministerkommittén i maj 2006. Utskottet konstaterar att en betydande ökning i produktivitet beträffande domstolens arbete har skett under 2005. Mer än 1 100 domar meddelades under året vilket är en ökning med drygt 50 % jämfört med året innan.
Det framgår också av redogörelsen från Sveriges delegation vid Europarådets parlamentariska församling att resultatet och uppföljningen av toppmötet har präglat församlingens verksamhet under året. Bland annat har en ny verksamhetsform med ett Forum för demokratins framtid etablerats, en grupp med "visa personer" har tillsatts med uppgift att se över Europadomstolens verksamhet och en rapport om relationen mellan EU och Europarådet väntas bli klar under första halvan av 2006. Församlingens president har också uppmanat de nationella delegationerna att följa upp toppmötets resultat på nationell nivå. Riksdagens Europarådsdelegation har därför gett riksdagens utredningstjänst i uppdrag att under de kommande två åren följa tillämpningen av de nya direktiven på nationell nivå i Sverige.
Utskottet vill också framhålla att den parlamentariska församlingen har beslutat att ge sitt fulla stöd till en paneuropeisk kampanj i Europarådets regi om kampen mot kvinnovåld. Kampanjen genomförs åren 2006-2007. Som ett led i förberedelserna av kampanjen anordnades ett seminarium om familjerelaterat våld i Riksdagshuset den 30 mars i år.
Sammanfattningsvis instämmer utskottet i den målsättning som kommer till uttryck i regeringens skrivelse om Europarådet, att Sverige fortsatt skall eftersträva att Europarådets verksamhet i huvudsak skall inriktas på att stärka förverkligandet av de värderingar, skyldigheter och åtaganden som medlemsstaterna delar. Organisationens aktiviteter och resurser skall bidra till att individen kan åtnjuta sina mänskliga rättigheter i samtliga medlemsländer.
Utskottet föreslår att såväl skrivelsen som redogörelsen läggs till handlingarna.
Bilaga
Förteckning över behandlade förslag
Skrivelse 2005/06:81
Redogörelse 2005/06:ER1