Skatteutskottets betänkande

2005/06:SkU1

Anslagen till Skatteverket, Kronofogdemyndigheterna och Tullverket, m.m. (prop. 2005/06:1)

Sammanfattning

I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag i budgetpropositionen om anslag budgetåret 2006 till myndigheterna inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution.

Utskottet avstyrker motioner från Moderata samlingspartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet med alternativa anslagsförslag.

Utskottet avstyrker slutligen ett antal motioner rörande Skatteverkets verksamhet och vissa tullfrågor. Till betänkandet har lämnats en reservation av Folkpartiet med yrkande om tillkännagivanden rörande tullens verksamhet och befogenheter. Dessutom har representanterna för m, fp, kd och c var och en avlämnat ett särskilt yttrande rörande anslagsfrågan m.m.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

 

Riksdagen anvisar för budgetåret 2006 anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution i enlighet med regeringens förslag enligt bilaga 2 till detta betänkande. Därmed bifaller riksdagen proposition 2005/06:1 Utgiftsområde 3 punkt 1 och avslår motionerna 2005/06:Fi317 yrkande 18, 2005/06:Sk524, 2005/06:Sk525 yrkandena 1-3 och 2005/06:Sk529 yrkandena 7 och 8.

2.

Skatteförvaltningen

 

Riksdagen avslår motionerna 2005/06:Sk291 yrkandena 1 och 2, 2005/06:Sk363, 2005/06:Sk529 yrkande 1 och 2005/06:MJ253 yrkande 2.

3.

Tullverkets målsättning, prioriteringar och verksamhet

 

Riksdagen avslår motionerna 2005/06:Sk209, 2005/06:Sk226, 2005/06:Sk372 yrkandena 1, 4, 5, 9 och 10, 2005/06:Sk529 yrkande 3 och 2005/06:So708 yrkande 5.

Reservation (fp)

4.

Tullverkets resursanvändning

 

Riksdagen avslår motionerna 2005/06:Sk446, 2005/06:Sk509, 2005/06:Sk515, 2005/06:Sk523, 2005/06:Sk529 yrkande 4, 2005/06:Ju377 yrkande 4 och 2005/06:Ju481 yrkande 7.

5.

Tullfrågornas departementstillhörighet

 

Riksdagen avslår motion 2005/06:Sk529 yrkande 6.

Stockholm den 10 november 2005

På skatteutskottets vägnar

Susanne Eberstein

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Susanne Eberstein (s), Ulla Wester (s), Lennart Hedquist (m)1, Per Erik Granström (s), Per-Olof Svensson (s), Marie Engström (v), Lennart Axelsson (s), Ulf Sjösten (m)2, Mats Berglind (s), Jörgen Johansson (c)3, Catharina Bråkenhielm (s), Stefan Hagfeldt (m)4, Britta Rådström (s), Anne-Marie Ekström (fp)5, Lars Gustafsson (kd)6, Åke Bergbäck (fp)7 och Peter Rådberg (mp).

1

Avstår från ställningstagande under punkt 1

2

Avstår från ställningstagande under punkt 1

3

Avstår från ställningstagande under punkt 1

4

Avstår från ställningstagande under punkt 1

5

Avstår från ställningstagande under punkt 1

6

Avstår från ställningstagande under punkt 1

7

Avstår från ställningstagande under punkt 1

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I ärendet behandlar utskottet regeringens budgetproposition 2005/06:1, volym 2, utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution samt motioner från den allmänna motionstiden 2005 som rör anslagen till och verksamheten vid myndigheterna inom utgiftsområdet. Dessutom behandlas vissa motioner från den allmänna motionstiden som rör skatteförvaltningens verksamhet och vissa tullfrågor.

Under beredningens gång i utskottet har utskottet företagit studiebesök vid Skatteverkets kontor i Ludvika. Vidare har utskottet arrangerat ett informationsmöte med generaldirektören och överdirektören i Skatteverket angående verksamheten i Skatteverket och Kronofogdemyndigheterna samt andra frågor med anknytning till budgeten. Ett informationsmöte har även hållits med representanter för Tullverket och Kustbevakningen angående aktuella verksamhets- och resursfrågor.

Regeringens och motionärernas förslag till riksdagsbeslut redovisas i en förteckning över behandlade förslag, se bilaga 1. Utskottets förslag till anslag för budgetåret 2006 framgår av bilaga 2.

Bakgrund

Utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution omfattar anslagen till myndigheterna Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheterna. Till politikområdet hör även Kustbevakningens verksamhet avseende tullkontroll. Anslaget till denna myndighet faller dock inom utgiftsområde 6 som bereds av försvarsutskottet. Skatteverket, Kronofogdemyndigheterna och Tullverket har samtliga nyligen genomgått - eller kommer inom kort att genomgå - stora organisationsförändringar.

Enligt riksdagens beslut hösten 2003 (bet. 2003/04:SkU2) inrättades fr.o.m. den 1 januari 2004 den nya myndigheten Skatteverket. Det tidigare Riksskatteverket och de tio regionala skattemyndigheterna avvecklades samtidigt.

Utredningen om Kronofogdemyndigheternas organisation och verksamhet, En kronofogdemyndighet i tiden (SOU 2003:97), lades fram i oktober 2003. Utredningen föreslår bl.a. att de tio fristående myndigheterna skall bli en sammanhållen myndighet. Regeringen bedömer att Kronofogdemyndigheterna bör samlas i en rikstäckande myndighet, samtidigt som Kronofogdemyndigheterna och Skatteverket skall fortsätta det arbete som inletts med att utveckla samverkan mellan myndigheterna när det gäller gemensamt stöd, dvs. drift och utveckling av IT-stöd samt övrigt administrativt stöd. Med hänsyn till kostnaderna för verksamheten anser regeringen att ansvaret för administrativ ledning och styrning även fortsättningsvis bör ligga på Skatteverket. Regeringen återkommer till frågan om vilka särskilda arrangemang som kan behövas för att den rikstäckande Kronofogdemyndigheten skall kunna befrias från vissa arbetsuppgifter av borgenärskaraktär i enlighet med utredningens förslag. Förändringar vad gäller arbetsuppgifter av borgenärskaraktär liksom särskilda arrangemang i fråga om lednings- och styrningssystem skall därvid särskilt övervägas närmare. Regeringen bedömer att de förslag till lagändringar som kan komma att krävas kan läggas fram under budgetperioden.

För Tullverket trädde en ny organisation i kraft den 1 juli 2004. Syftet med den nya organisationen är att utnyttja resurserna bättre och samtidigt förbättra den brottsbekämpande verksamheten. Effektiv handel och brottsbekämpning är huvudprocesser vars verksamhet är beroende av ett antal stödprocesser. Den operativa verksamheten leds från kompetenscentrum. Exempelvis leds all verksamhet avseende persontrafik från Malmö, flygtrafik från Arlanda, godstrafik från Göteborg, IT från Luleå, kvalitetssäkring av företag från Göteborg och administration från Sundsvall.

Utskottets överväganden

Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen anvisar för budgetåret 2006 anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution i enlighet med regeringens förslag och avslår motionsförslag om ändrade anslagsbelopp m.m.

Jämför särskilda yttrandena 1 (m), 2 (fp), 3 (kd) och 4 (c).

Propositionen

Regeringen föreslår att riksdagen för budgetåret 2006 anvisar anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution enligt följande:

Anslag

Anslagstyp

Tusental kronor

3:1 Skatteverket

ramanslag

6 241 386

3:2 Kronofogdemyndigheterna

ramanslag

1 553 068

3:3 Tullverket

ramanslag

1 427 575

Summa

 

9 222 029

Den av myndigheterna bedrivna verksamheten ingår i politikområdet Skatt, tull och exekution. Målet för politikområdet Skatt, tull och exekution är att eftersträvade skatte-, tull- och avgiftsintäkter skall säkerställas på ett rättssäkert och ekonomiskt effektivt sätt samtidigt som enkelhet skall eftersträvas och brottslighet motarbetas. I det löpande arbetet skall myndigheterna kontinuerligt arbeta för att höja effektiviteten i verksamheten samtidigt som servicen till allmänhet och företag skall förbättras. Myndigheterna skall sträva efter att minska antalet fel hos allmänhet och företag. Av stor betydelse är att myndigheterna kan få dessa grupper att känna förtroende för rättssäkerheten och rättstryggheten i regelsystemen. Efterlevnaden av reglerna kan därmed öka och förekomsten av fel minska. Myndigheterna skall underlätta för allmänhet och företag att göra rätt för sig. Därvid bör myndigheterna se till att de regelverk som de själva disponerar över är så enkla som möjligt, verka för att uppnå en väl utvecklad dialog med allmänhet och företag samt även tillhandahålla en god och kostnadseffektiv service.

Effektiviserings- och utvecklingsarbetet inom myndigheterna skall pågå fortlöpande, varvid de olika delarna i förändringsarbetet skall stödja varandra i utvecklingen av moderna, effektiva och ändamålsenliga förvaltningar. Detta skall uppnås genom bl.a. kontinuerlig IT-, metod- och kompetensutveckling, där de utvecklingsinsatser som görs skall bidra till att målen för myndigheternas verksamhet uppfylls i högre grad. Myndigheterna skall fortsätta arbetet med att minska resurserna för administrativt arbete till förmån för operativ verksamhet, och bör fortsätta att sträva efter att vara ledande bland myndigheter inom Sverige och Europa beträffande utveckling och användning av IT i verksamheten. Myndigheterna skall också sträva efter en hög servicenivå och förenklingar för allmänhet, näringsliv och andra myndigheter. I detta arbete är ett ökat användande av exempelvis Internet, som ett komplement till nuvarande system, en viktig del.

Av stor betydelse är att myndigheterna kontinuerligt bedriver ett förbättringsarbete när det gäller arbetsmiljön. I detta ingår att utveckla och förbättra de faktorer som leder till ökad motivation, effektivitet och hälsa.

Myndigheterna inom området Skatt, tull och exekution skall utöver de ovan redovisade målen utveckla det internationella samarbetet och verka för att den information som utbyts tas till vara på bästa sätt inom myndigheterna. Vidare skall inom såväl europeiskt som övrigt internationellt samarbete prioritet ges till insatser för regel- och procedurförenklingar, rationell användning av IT, informationsutbyte och utbildningsinsatser.

Skatteverket skall även fortsättningsvis prioritera skattekontrollen som i första hand skall inriktas mot företag som hanterar stora skatteunderlag och mot internationella transaktioner samt ekonomisk brottslighet. Därutöver skall myndigheten bl.a. arbeta förebyggande.

Vid fastställandet av Skatteverkets anslag för 2006 har förutom pris- och löneomräkning hänsyn tagits till en förstärkning av anslaget med 225 miljoner kronor i syfte att förbättra skattekontrollen och i ökad utsträckning åtgärda felaktigheter och fusk. Satsningen är en del av regeringens åtgärdspaket för att få ned arbetslösheten.

Exekutionsväsendet skall prioritera verksamheten i enlighet med den framtagna indrivningspolicyn som bl.a. innebär att nya gäldenärer skall utredas snabbt samt att kvaliteten i indrivningsarbetet skall vara hög. För att kompensera Kronofogdemyndigheterna för de kostnader som uppkommer i samband med omlokalisering av personal ökas anslaget med 9 miljoner kronor för 2006.

Tullverket skall tillsammans med Kustbevakningen prioritera insatser mot narkotika och storskalig illegal införsel av alkohol och tobak. Att stoppa narkotika bör även fortsättningsvis vara den högst prioriterade uppgiften för Tullverket, och bekämpning av den organiserade narkotikasmugglingen skall särskilt prioriteras. Myndigheten skall fortsätta arbetet med förenklingar av regler och tullprocedurer samt utveckling av kontrollmetoder. Regeringen anser även att Tullverket skall verka för att uppnå tydligare styrning, prioritering, modernisering av den brottsbekämpande verksamheten i syfte att öka mängden beslagtagna produkter och utveckla underrättelse- och riskanalysarbetet, liksom metoder för att mäta effektiviteten i verksamheten. Dessutom skall Tullverket fortsätta att utveckla samarbetet med Kustbevakningen, Polisen och andra berörda myndigheter och institutioner för att uppnå en effektiv och ändamålsenlig gränskontroll. Regeringen framhåller även att Tullverket skall arbeta för att säkerställa de fastställda tidsfristerna för uppbörd och förbättra resultaten avseende genomsnittlig kredittid och andelen rätt debiterad uppbörd, minska andelen deklarationer med större felaktigheter, öka insatserna för att få företag att lämna deklarationer elektroniskt och öka andelen företag som lämnar deklarationer via Internet. Tullverket skall även fortsätta arbetet med Servicetrappan i syfte att minska antalet fel som begås av företagen.

Vid fastställandet av Tullverkets anslag har hänsyn tagits till pris- och löneomräkning och en sedan tidigare aviserad varaktig förstärkning av anslaget på 25 miljoner kronor i syfte att möjliggöra effektivare bekämpning av narkotikasmuggling samt annan gränsöverskridande brottslighet. Dessutom tillförs anslaget ytterligare 25 miljoner kronor 2006 i syfte att ytterligare förbättra gränskontrollen för att bekämpa illegal införsel av narkotika, alkohol och tobak samt i övrigt förstärka brottsbekämpningen. Satsningen är en del av regeringens åtgärdspaket för att få ned arbetslösheten.

Motionerna

Oppositionspartierna (m, fp, kd, c) föreslår i sina budgetalternativ följande ändringar av anslagsbeloppen under utgiftsområde 3 i förhållande till regeringens förslag (tusental kronor).

Bild

I kommittémotion Sk525 yrkandena 1-3 av Lennart Hedquist m.fl. (m) yrkas att anslaget till Skatteverket minskas med 100 miljoner kronor år 2006 jämfört med regeringens förslag. Till stöd för yrkandet anförs att Moderata samlingspartiet vill avskaffa flera administrativt tunga skatter som förmögenhetsskatten och reklamskatten. Mot bakgrund av kritiken mot den bristande rättssäkerheten på skatteområdet i Sverige föreslår motionärerna att 4 miljoner av det samlade anslaget avsätts till att stärka rättssäkerheten. Motionärerna anser att målet för Kronofogdemyndigheterna bör vara att öka effektiviteten utöver regeringens bedömning och föreslår därför en neddragning av Kronofogdemyndigheternas anslag med 1 %, dvs. 15 miljoner kronor. Vidare anför motionärerna att resurserna till tullverksamheten bör få en tydlig förstärkning och att tullens verksamhet bör finansieras via anslag och inte delvis genom ianspråktagande av offentligrättsliga medel. Motionärerna yrkar därför att Tullverket tilldelas 50 miljoner kronor mer än vad regeringen föreslagit.

I partimotion Fi317 yrkande 18 av Lars Leijonborg m.fl. (fp) framhålls att Folkpartiet, i förhållande till regeringens förslag, vill öka Tullverkets resurser genom ett större anslag än vad regeringen föreslår samtidigt som anslaget till Kronofogdemyndigheterna minskas med 15 miljoner kronor.

I kommittémotion Sk529 yrkandena 7 och 8 av Per Landgren m.fl. (kd) anförs att anslaget till Skatteverket kan minskas med 380 miljoner kronor för 2006, motsvarande kostnader för Skatteverkets fastighetstaxeringsverksamhet som bortfaller i och med att Kristdemokraternas förslag om slopad fastighetsskatt genomförs. Dessutom anser motionärerna att målformuleringen för politikområdet Skatt, tull och exekution bör innehålla att intäkterna på området skall säkerställas på ett etiskt vis med upprätthållande av integritet i verksamheten. Vidare föreslås en neddragning av Kronofogdemyndigheternas anslag med 1 % (15 miljoner kronor).

I kommittémotion Sk524 av Jörgen Johansson m.fl. (c) anförs att den av regeringen föreslagna s.k. akademikersatsningen inom Skatteverket inte bör genomföras, och att myndighetens anslag därför bör minska med 225 miljoner kronor i förhållande till regeringens förslag. Dessutom görs en neddragning av Kronofogdemyndigheternas anslag med 1 %, dvs. 15 miljoner kronor.

Utskottets ställningstagande

Vad först gäller resurstilldelningen till Skatteverket och de inbesparingar som ifrågasatts om ett eller flera av vissa oppositionspartiers skatteförslag genomförs vill utskottet erinra om att det i sitt nyligen avgivna yttrande (2005/06:SkU1y) till finansutskottet tillstyrkte regeringens förslag till utgiftsram för 2006 för utgiftsområdet. Ställningstagandet innebar att utskottet avvisade förslagen från oppositionspartierna att avveckla bl.a. fastighets- och förmögenhetsskatterna, liksom slopade avdragsmöjligheter i den allmänna självdeklarationen. Utskottet motsatte sig också de administrativa besparingar som oppositionspartierna föreslagit i sina motioner. Utskottet uttalade vidare att utgiftsramen för området syntes vara väl avvägd och hade inget att erinra mot de överväganden som låg till grund för regeringens förslag. Utskottet vidhåller denna inställning, som även bekräftats av finansutskottet i betänkande 2005/06:FiU1. Till saken hör att de effektiviseringsvinster och besparingar som dessa partier räknar med till följd av partiernas skatteförslag rimligen inte kan uppstå i Skatteverkets verksamhet under budgetåret 2006.

Centerpartiet föreslår en minskning av Skatteverkets anslag med 225 miljoner kronor och motiverar detta med att den s.k. akademikersatsningen inom Skatteverket inte bör genomföras. Utskottet vill härvid betona att förstärkningen av Skatteverkets anslag ger myndigheten möjlighet att ytterligare utveckla och effektivisera sitt arbete t.ex. på skattekontrollens område. Sålunda utgör dessa medel ett värdefullt bidrag i kampen mot skattefusk och svartarbete. Dessutom skapas ett stort antal arbetstillfällen för akademiker med behov av att etablera sig på arbetsmarknaden, och den förestående generationsväxling som Skatteverket står inför underlättas därigenom avsevärt. Utskottet anser också att motionsförslagen om minskade resurser till Skatteverket skulle kunna bryta den positiva utveckling av kontrollverksamheten som skett. Under 2004 ökade kontrollinsatserna inom området oredovisade inkomster och svart arbete, samtidigt som ökade kontrollaktiviteter med internationell inriktning medförde avsevärt höjda skattedebiteringar i Sverige. Utbyggnaden av skattebrottsenheterna fortsatte under året, medan de omotiverade skillnaderna i kontrollnivån mellan olika regioner minskade. Utskottet delar regeringens bedömning att det är de resurstillskott och den kontinuerliga effektivisering av arbetet som gjorts som bidragit till de förbättringar som skett. Utskottet anser också att det är av stor vikt att ytterligare förbättringar genomförs, bl.a. genom att ledning, samordning och uppföljning utvecklas ytterligare.

Vad gäller Kronofogdemyndigheterna har Moderata samlingspartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet föreslagit en minskning av anslaget med 15 miljoner kronor i syfte att effektivisera verksamheten. Utskottet anser att den resurstilldelning som föreslås i regeringens budgetproposition är väl avvägd och att en neddragning skulle påverka verksamheten negativt snarare än att medföra effektiviseringar. Utskottet finner därför att det inte finns någon anledning att på den grund motionärerna åberopat reducera anslaget.

Utskottet noterar slutligen att partierna är ense med regeringen om vikten av att Tullverket har tillräckliga resurser för en effektiv gränskontroll, framför allt för att kunna möta narkotikasmuggling och storskalig illegal införsel av alkohol och tobak. I enlighet med vad som tidigare aviserats förstärks anslaget till Tullverket varaktigt med 25 miljoner kronor för effektivare bekämpning av smuggling och annan gränsöverskridande organiserad brottslighet, och ytterligare 25 miljoner år 2006 för att stärka gränskontrollen. Anslaget förstärktes även förra året med 5 miljoner kronor i syfte att effektivare bekämpa smuggling. Enligt utskottets mening är det viktigt att Tullverket fortsätter att utveckla sitt underrättelse- och analysarbete. Det är också nödvändigt att utveckla samarbetet med andra berörda myndigheter om gränskontrollen skall bli effektiv och samtidigt fungera på ett smidigt sätt för resenärerna och för den gränsöverskridande handeln.

Moderaterna och Folkpartiet förordar ytterligare resurser för att stärka tullens arbete bl.a. när det gäller kampen mot smuggling. Utskottet har förståelse för motionärernas ambition men anser att rådande budgetläge inte medger en sådan ökning av anslaget.

Utskottet anser sammanfattningsvis att regeringens förslag om anslag under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution bör godtas och oppositionens alternativa förslag avslås. Utskottet har i övrigt inte funnit någon anledning till något uttalande av riksdagen med anledning av målformuleringarna eller regeringens redovisning av myndigheternas verksamhet inom politikområdet eller med anledning av motionerna.

Skatteförvaltningen

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår de motioner som väckts rörande skatteförvaltningens verksamhet.

Motionerna

Några motioner har väckts med anknytning till skatteförvaltningens verksamhet.

I motion 363 yrkande 1 av Inger Jarl Beck (s) yrkas att svartarbete bör motarbetas bl.a. i affärsgrenar som restaurang-, bygg-, taxi- och detaljhandelsbranschen genom t.ex. samkörning av olika register och utökade befogenheter till skatteförvaltningen och andra myndigheter.

I motion Sk291 yrkandena 1 och 2 av Runar Patriksson (fp) yrkas att ett nordiskt skattekontor med personal från samtliga nordiska länder bör skapas, i syfte bl.a. att hjälpa människor som är verksamma över de nordiska landsgränserna (s.k. gränsgångare). Vidare yrkas att en särskild haverikommission skall inrättas inom det nordiska skattekontoret för att hjälpa de gränsgångare som redan drabbats av skatterelaterade problem.

Vidare yrkas i kommittémotion Sk529 yrkande 1 av Per Landgren m.fl. (kd) att skatteförvaltningens kärnverksamhet bör renodlas och prioriteras.

Slutligen yrkas i motion MJ253 yrkande 2 av Ragnwi Marcelind (kd) att åtgärder bör vidtas mot illegal import av burkar och att omfattningen av denna verksamhet bör utredas.

Utskottets ställningstagande

Vad först gäller frågan om åtgärder mot svartarbete delar utskottet motionärens uppfattning om vikten av att motarbeta svartarbete och skatteundandragande. Tänkbara åtgärder för att ytterligare effektivisera kampen mot dessa former av fusk har uppmärksammats och belysts av 2004 års skattekontrollutredning, som avlämnade sitt betänkande i maj 2005 (SOU 2005:35). Utredningens förslag bereds för närvarande i Finansdepartementet, och det saknas enligt utskottets mening anledning att föregripa resultatet av det pågående beredningsarbetet. Motion Sk363 avstyrks därför.

Vad därefter gäller frågan om inrättande av ett nordiskt skattekontor noterar utskottet att de nordiska skatteförvaltningarna i maj 2005 skapade en gemensam Internethemsida med information om skattefrågor och möjligheter att få kontakt med handläggare från de olika ländernas myndigheter. Det elektroniska skattekontoret erbjuder nya möjligheter att få information om skatter, avgifter, förmåner, utbildning m.m. i de nordiska länderna och torde väl tillgodose det informationsbehov som finns. Dessa åtgärder framstår som mer lämpliga för att lösa integrationsproblem och gränsgångarfrågor mellan de nordiska länderna än inrättandet av ett gemensamt nordiskt skattekontor, något som utskottet även tidigare ställt sig avvisande till. Utskottet vidhåller sin ståndpunkt och avstyrker motion Sk291.

I motion Sk529 yrkande 1 anförs att skatteförvaltningens kärnverksamhet bör renodlas och prioriteras. I denna del anför utskottet som sin mening att de nuvarande målformuleringar som styr skatteförvaltningens verksamhet är väl avvägda och möjliggör för Skatteverket att utföra en samhällsfunktion av central betydelse. Vidare utgår de prioriteringar som motionärerna förordar från att ett flertal skatter som fastighets- och förmögenhetsskatten avskaffas. Utskottet har i sitt ovannämnda yttrande till finansutskottet ställt sig avvisande till de av motionärerna föreslagna skatteförändringarna. Anledning saknas därför, enligt utskottets mening, att ändra skatteförvaltningens prioriteringar enligt motionärernas förslag och motionen avslås i denna del.

När det gäller frågan om fusk med mervärdesskatten vid burkhandel pågår det enligt vad utskottet erfarit redan på myndighetsnivå ett arbete som berör företeelsen, nämligen det s.k. Livsmedelsprojektet. Projektet har beslutats av Ekobrottsmyndigheten och innebär att myndigheten i samverkan med bl.a. Skatteverket, Finanspolisen, Jordbruksverket och Tullverket undersöker handeln mellan företag i livsmedelsbranschen såväl inom Sverige som mellan företag i andra länder. Syftet är att undersöka omfattningen av, och vidta åtgärder mot, allvarliga och systematiska mervärdes- och punktskattebedrägerier. I den mån problem rörande pantburkshantering uppdagas kommer även detta att beaktas inom ramen för projektet. Projektet kommer att avslutas under första halvåret 2006 och skall därefter utvärderas. Det saknas enligt utskottets mening anledning att föregripa resultatet av det pågående arbetet på området, och motion MJ253 avstyrks därför i denna del.

Tullverkets målsättning, prioriteringar och verksamhet

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår de motioner som väckts rörande Tullverkets målsättning, prioriteringar och verksamhet.

Jämför reservation (fp).

Motionerna

Ett flertal motioner har väckts avseende olika aspekter av Tullverkets nuvarande prioriteringar och målsättningar. Dessutom har i motioner yrkanden framställts om åtgärder för utökad kontroll vid inre gräns samt om införande av ytterligare befogenheter för tulltjänstemän.

I motion Sk209 yrkande 1 av Maud Ekendahl och Elizabeth Nyström (m) yrkas att tullen i Sydsverige bör tilldelas projektpengar för att effektivare stoppa insmuggling av narkotika, och i motion Sk226 yrkande 1 av Rolf Gunnarsson (m) yrkas att ytterligare åtgärder bör vidtas för att stoppa illegal införsel av s.k. röd diesel.

I kommittémotion Sk372 yrkandena 1, 4, 5, 9 och 10 av Torkild Strandberg m.fl. (fp) yrkas att tullens roll som en brottsbekämpande del i rättsväsendet bör betonas och att tulltjänstemän bör ges vidare befogenheter i fråga om bl.a. ingripande vid utförsel av stöldgods samt även avseende identitetskontroll vid tullkontroll och tullpersonalens möjlighet till självskydd.

Yrkanden om utökad gränskontroll genom införande av s.k. kompensatoriska åtgärder vid gräns mellan Sverige och annat EU-land framställs i kommittémotionerna Sk529 yrkande 3 av Per Landgren m.fl. (kd) och So708 yrkande 5 av Ulrik Lindgren m.fl. (kd).

Utskottets ställningstagande

Avseende de frågor om gränsskydd och s.k. inregränskontroll som tas upp av motionärerna i motionerna Sk209, Sk226, Sk529 och So708 noterar utskottet att frågan om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot annat land inom EU för närvarande utreds av regeringen (Inregränslagsutredningen, Fi 2004:09). Utredningen beräknas avsluta sitt arbete i januari 2006. Utskottet bedömer att den frågeställning som väckts av motionärerna kommer att belysas i den nämnda utredningen under det kommande året. Enligt utskottets bedömning föreligger ej skäl att i nuläget föregripa utredningens slutsatser, varför motionerna avstyrks.

De frågor om tullens befogenheter och arbetsformer som väckts i motion Sk372 är också för närvarande föremål för översyn inom ramen för Inregränslagsutredningen. Enligt utskottets bedömning föreligger inte heller avseende dessa frågor något skäl att i nuläget föregripa utredningens slutsatser, varför även denna motion avstyrks även i berörda delar.

Tullverkets resursanvändning

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår de motioner som väckts rörande Tullverkets resursanvändning.

Motionerna

Ett antal motioner har väckts med yrkanden om tillkännagivanden rörande Tullverkets resursanvändning och tullens närvaro och verksamhet i olika regioner. Bland annat har Tullverkets närvaro i Mälarområdet och på internationella flygplatser i Sverige föranlett flera motioner.

I motion Sk446 yrkande 1 av Johan Pehrson (fp) yrkas att tullexpeditionen i Örebro bör återinföras. I motion Sk509 yrkande 1 av Christer Engelhardt och Lilian Virgin (fp) yrkas att tullen bör återupprätta närvaro på Gotland, och i motion Sk515 yrkande 1 av Christer Skoog m.fl. (s) yrkas att ytterligare resurser bör ges till tullens verksamhet i Blekinge. I motion Ju481 yrkande 7 av Torsten Lindström (kd) yrkas att en tullstation bör inrättas i Västerås. I motion Ju377 yrkande 4 av Jan Ertsborn m.fl. (fp) yrkas att gränsskyddet i Västsverige bör ges ytterligare resurser.

I motion Sk523 yrkande 1 av Karin Åström och Kristina Zakrisson (s) yrkas att Kallax flygplats bör göras till internationell tullflygplats, och i kommittémotion Sk529 yrkande 4 av Per Landgren m.fl. (kd) yrkas att tullkontrollen förstärks på Sveriges 24 internationella flygplatser.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har tillstyrkt regeringens förslag om vilka resurser Tullverket har att röra sig med under 2006, och det är nu Tullverket som har att avgöra var de anslagna resurserna gör mest nytta för att uppfylla fastställda mål för tullverksamheten. Utskottet avstår därför från att här anföra synpunkter på hur Tullverket organiserar sitt arbete eller vilka regionala prioriteringar som görs och avstyrker motionerna Sk446, Sk509, Sk515, Sk523, Sk529, Ju377 och Ju481 i de delar som tagits upp ovan.

Tullfrågornas departementstillhörighet

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår det motionsyrkande som väckts rörande tullfrågornas departementstillhörighet.

Motionen

I kommittémotion Sk529 yrkande 6 av Per Landgren m.fl. (kd) behandlas frågan om vilket departement inom Regeringskansliet som skall ha ansvar för Tullverket. I motionen yrkas att riksdagen för regeringen skall tillkännage som sin mening att Tullverket fortsättningsvis bör sortera under Justitiedepartementet i stället för Finansdepartementet.

Utskottets ställningstagande

Med avseende på den fråga som väckts av motionärerna vill utskottet - liksom tidigare år - framhålla att det ankommer på regeringen själv att avgöra hur ärenden fördelas mellan departementen. Något uttalande av riksdagen i denna fråga är enligt utskottets mening inte motiverat, varför motionen avstyrks i berörd del.

Reservation

Tullverkets målsättning, prioriteringar och verksamhet, punkt 3 (fp)

av Anne-Marie Ekström (fp) och Åke Bergbäck (fp).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 3 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen om tullens verksamhet och befogenheter. Därmed bifaller riksdagen motion 2005/06:Sk372 yrkandena 1, 4, 5, 9 och 10 samt avslår motionerna 2005/06:Sk209, 2005/06:Sk226, 2005/06:Sk529 yrkande 3 och 2005/06:So708 yrkande 5.

Ställningstagande

Tullen spelar en avgörande roll i kampen mot narkotikan och den gränsöverskridande brottsligheten. Folkpartiet anser att tullen därför behöver redskap som stärker möjligheterna och kapaciteten att ingripa mot främst narkotikasmuggling, organiserad brottslighet och det ökade terroristhotet. För att tullens fulla potential i den brottsbekämpande verksamheten skall kunna bli tydlig krävs ökade befogenheter att ingripa vid misstanke om brott. Därutöver är det viktigt att tullen ges möjlighet att samverka med andra brottsbekämpande myndigheter som en naturlig och fullvärdig del av den brottsbekämpande verksamheten.

Tullverket är i dagsläget huvudansvarigt för införselkontrollen vid gränsen men saknar nödvändiga befogenheter för att vidta åtgärder mot utförsel av stöldgods. Tullens befogenheter bör därför utökas till att även omfatta ingripande vid misstanke om utförsel av stöldgods. För att tullens register skall kunna användas på ett effektivt sätt bör befogenhet att begära legitimation vid tullkontroll införas. För att inte hindra en smidig och snabb gränspassering för den legala trafiken skall dessa utökade befogenheter uteslutande användas när det finns anledning att göra ett selektivt urval. De nya befogenheterna ger tullen möjlighet att på ett effektivare sätt än i dag ingripa mot illegal verksamhet och personer som misstänks för brott.

I sitt arbete ingriper tullens personal ofta mot människor som sysslar med grov, organiserad brottslighet. För den organiserade brottsligheten står stora ekonomiska intressen på spel när tullen ingriper, och för att tullens personal skall kunna arbeta under säkrare förhållanden måste det finnas en möjlighet att beväpna viss personal hos Tullverket i självskyddande syfte. För att uppnå ett bättre självskydd är det viktigt att snarast möjligt undanröja t.ex. de oklarheter som föreligger om tulltjänstemans rätt att bära batong. Tydliga bestämmelser på detta område är viktiga, särskilt för de enskilda tulltjänstemän som i sin brottsbekämpande verksamhet utsätter sig för risker.

Förutom ytterligare befogenheter för tullen krävs också andra insatser för att tullen skall kunna utnyttja sin brottsbekämpande potential fullt ut. Gränsskyddet inom tullen måste tydligt definieras som en brottsbekämpande del i rättsväsendet. Tullverket sorterar i nuläget under Finansdepartementet och riksdagens skatteutskott, samtidigt som brottsbekämpande uppgifter normalt tillhör Justitiedepartementet och justitieutskottet. Den nuvarande ordningen har den fördelen att tullens uppbördsdel och kontrolldel finns i samma organisation, Tullverket. Det går dock inte att bortse från att tullens brottsbekämpande del inte alltid ses som en självklar del av rättsväsendet tillsammans med de brottsbekämpande myndigheter som sorterar under Justitiedepartementet och justitieutskottet. Därför finns det behov av att snarast se över vilka åtgärder som behöver vidtas för att tullens kontrolldel skall bli en självklar och fullvärdig del i brottsbekämpningen. Vi föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen vad vi nu har anfört.

Särskilda yttranden

1.

Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution, punkt 1 (m)

 

Lennart Hedquist (m), Ulf Sjösten (m) och Stefan Hagfeldt (m) anför:

En riksdagsmajoritet bestående av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister beslutar den 23 november att fastställa ekonomiska ramar för de olika utgiftsområdena i den statliga budgeten och en beräkning av statens inkomster avseende 2006. Samtidigt fastställs utgiftstaket för staten inklusive ålderspensionssystemet vid sidan av statsbudgeten för åren 2006 och 2007.

Moderaterna har i partimotion 2005/06:Fi240 Politik för arbete och välfärd och i kommittémotioner förordat en annan inriktning av den ekonomiska politiken och budgetpolitiken. Våra förslag syftar till att bryta bidragsberoende och utanförskap, ge fler medborgare makt över den egna vardagen samt trygga goda statsfinanser och en långsiktig finansiering av välfärden. Vi vill satsa på offentliga kärnverksamheter som sjukvård, rättstrygghet och skola i stället för på bidragssystemen.

Vi föreslår en växling från subventioner och bidrag till omfattande skattesänkningar för alla, främst för låg- och medelinkomsttagare. Samtidigt värnar vi de människor som är i störst behov av gemensamma insatser och som har små eller inga möjligheter att påverka sin egen situation. Vi slår också fast att det allmänna skall tillföras resurser för att på ett tillfredsställande sätt kunna genomföra de uppgifter som måste vara gemensamma.

När riksdagens majoritet genom rambeslutet valt en annan inriktning av politiken deltar vi inte i det nu aktuella beslutet om anslagsfördelningen inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution. I det följande redovisar vi vilken fördelning på anslagen inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution som vi förordade i vår anslagsmotion Sk525 yrkandena 1-3.

Målet för skatteförvaltningen bör vara att på ett effektivt sätt driva in de skatter som beslutas. Moderaterna föreslår att flera administrativt tunga skatter avskaffas, exempelvis förmögenhetsskatten och reklamskatten, samt att rätten till s.k. övriga avdrag ytterligare begränsas. Därtill har arvs- och gåvoskatten nyligen avskaffats. Sammantaget kommer detta att minska bördan hos Skatteverket. Det finns alltså enligt vår mening utrymme att minska anslaget till Skatteverket. Å andra sidan har Sverige fått kritik för att rättssäkerheten inom skatteområdet är bristfällig, och det finns därför, som Moderaterna föreslår, anledning att sätta av 4 miljoner kronor av det samlade anslaget för att stärka rättssäkerheten. Sammantaget delar vi Moderaternas bedömning att det skulle vara rimligt att minska anslaget till skatteförvaltningen med 100 miljoner kronor, vilket skulle motsvara ca 1,6 % av anslaget.

Vi delar också Moderaternas och övriga allianspartiers bedömning att effektiviteten hos Kronofogdemyndigheterna bör kunna ökas mer än vad regeringen trott vara möjligt. Vi skulle därför vilja förorda en neddragning av nivån med 1 % eller 15 miljoner kronor.

Tullen fyller en mycket viktig funktion i brottsbekämpningen, men otillräckliga resurser har bidragit till att flera av regeringens mål inte har kunnat uppfyllas samtidigt som smuggling av narkotika m.m. har ökat kraftigt. Det anslag som regeringen föreslår till Tullverket är otillräckligt för att möta politikens inriktning och mål. En effektiv bekämpning av insmugglingen av narkotika i samverkan med polisen, en fortsatt skärpt bevakning av införselreglerna för alkohol och förbättringar av tullklareringsrutinerna medför enligt vår mening, som även i denna del överensstämmer med Moderata samlingspartiets, att tullen måste få en tydlig resursförstärkning. Eftersom Tullverkets verksamhet bör finansieras genom anslag och inte genom att några offentligrättsliga medel tas i anspråk bör en förstärkning avvägas så att inget sådant ianspråktagande skall behöva ske. En ökning med 50 miljoner kronor av anslaget till Tullverket skulle enligt vår mening vara rimlig och tillgodose angivna önskemål.

Våra förslag innebär således att ramen för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution för 2006 bör stanna vid ett belopp som är 65 miljoner kronor lägre än vad regeringen föreslagit. Som nämnts inledningsvis har vi emellertid avstått från att delta i beslutet i detta ärende. Med hänsyn till principerna bakom budgetsystemet, som innebär att yrkande om andra anslag än som framgår av budgetbeslutet inte får framföras i kammaren, avstår vi också från att ställa något yrkande i anslagsfrågan.

2.

Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution, punkt 1 (fp)

 

Anne-Marie Ekström (fp) och Åke Bergbäck (fp) anför:

Folkpartiet föreslog i motionen Fi317 för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution en ram som var 35 miljoner kronor högre än regeringens förslag. Folkpartiet framförde detta redan i det särskilda yttrandet till finansutskottet (2005/06:SkUy1).

En majoritet i finansutskottet har därefter - i betänkande 2005/06:FiU1 - avvisat Folkpartiets förslag.

Folkpartiets företrädare i finansutskottet har i en reservation till nämnda betänkande, som inom kort kommer att prövas i kammaren, biträtt förslagen från Folkpartiets företrädare i skatteutskottet.

När det gäller det nu aktuella ärendet om detaljanslag inom utgiftsområdet avstår vi mot denna bakgrund, med hänsyn till budgetsystemets principer i övrigt, från ställningstagande i skatteutskottet.

I konsekvens härmed avstår vi även från att framställa något yrkande.

Folkpartiet anser, likt övriga partier inom Allians för Sverige, att effektiviteten hos Kronofogdemyndigheterna bör kunna ökas mer än vad regeringen anser vara möjligt.

Folkpartiet anser där - utan att här med ovanstående som grund ställa yrkande - en neddragning av anslagsnivån med 15 miljoner kronor, motsvarande 1 %, vara fullt möjlig.

Såvitt avser Tullverket fortfar Folkpartiet att hävda, utan att ställa yrkande i konsekvens med ovanstående resonemang, att anslaget till Tullverket hade bort ökas med 50 miljoner kronor för att Tullverket skall få ytterligare resurser till den brottsbekämpande verksamheten.

Ovanstående betyder emellertid inte att Folkpartiet i något avseende ändrat åsikt. Tvärtom har utskottsbehandlingen, enligt vår mening, givit vid handen att de förslag och de argument för dessa som Folkpartiet lagt fram i motion Fi317, i vår avvikande mening till yttrandet 2005/06:SkU1y och reservationen (fp) i betänkandet 2005/06:FiU1, enbart vuxit i styrka.

3.

Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution, punkt 1 (kd)

 

Lars Gustafsson (kd) anför:

Kristdemokraterna har i sin partimotion Fi242 föreslagit en ram för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution för 2006 som är 395 miljoner kronor lägre än vad regeringen föreslagit. I närvarande stund är läget i riksdagen att vårt budgetalternativ har förkastats av en majoritet inom finansutskottet i betänkande 2005/06:FiU1. Kristdemokraterna har lämnat en reservation till detta betänkande som inom kort kommer att debatteras och prövas i kammaren. När det gäller det nu aktuella ärendet om detaljanslag inom utgiftsområdet har jag, med hänsyn till budgetsystemets principer, avstått från ett ställningstagande i utskottet, och jag avstår också från att i detta sammanhang lägga fram något yrkande.

I sak delar jag Kristdemokraternas bedömning att behoven inom Skatteverket kommer att öka i framtiden. En viss anslagsökning är därför motiverad, samtidigt som Skatteverket bör befrias från uppgifter som är onödiga och kontraproduktiva för samhället, men som verket ändå nu måste ägna sig åt. När det gäller resurserna för år 2006 biträder jag i sak Kristdemokraternas förslag att dels öka skattekontrollen, dels avskaffa fastighetsskatten och fastighetstaxeringsverksamheten, som därigenom blir överflödig, och även ytterligare begränsa rätten till s.k. övriga avdrag. Sammantaget innebär detta att jag förordar en anslagsminskning på 380 miljoner kronor. Samtidigt innebär detta, som motionärerna framhåller, att verksamheten i ökad utsträckning kan inriktas mot att upptäcka verkliga skattebrott.

Vad gäller Kronofogdemyndigheterna stöder jag liksom Kristdemokraterna förslaget att samla dem under en och samma myndighet. Däremot motsätter jag mig tanken att Kronofogdemyndigheterna och Skatteverket skall utgöra gemensam myndighet även i fortsättningen. Principiella skäl talar enligt min mening mot att den exekutiva verksamheten hamnar under samma myndighet som beslutar om beskattningen. Om verksamheterna även i fortsättningen bedrivs under samma myndighet kan det exekutiva arbetet komma att ifrågasättas av medborgarna när det rör sig om indrivningen av en skatteskuld. Dessutom kan enskilda borgenärer som begär verkställning av sina fordringar uppfatta myndigheten som jävig när deras fordringar konkurrerar med myndighetens egna skattefordringar. Liksom Kristdemokraterna och övriga allianspartier anser jag att effektiviteten hos Kronofogdemyndigheterna bör kunna ökas mer än vad regeringen trott vara möjligt. Jag skulle därför vilja förorda en neddragning av nivån med 1 % eller 15 miljoner kronor.

Vad gäller Tullverket anser jag liksom Kristdemokraterna att Tullverket, Kustbevakningen och Polisen bör ges i uppdrag att se över hur underrättelseverksamheten bättre kan samordnas, att tullkontrollen vid Sveriges internationella flygplatser bör förbättras och att tulltjänstemännens befogenheter bör utredas. Vidare bör kompensatoriska åtgärder vidtas för att bibehålla kontroller även i andra former än gränskontroll vid s.k. inre gräns mellan Sverige och andra EU-länder. Dessa kompensatoriska åtgärder kan utformas på olika sätt, bl.a. i form av ökat skydd vid yttre gräns och samarbete mellan medlemsländernas tulladministrationer. Resurser bör avsättas för att utveckla sådana kompensatoriska åtgärder.

Tullverkets verksamhet har i allt större utsträckning kommit att handla om att hindra narkotika från att komma in över Sveriges gränser. Dess roll som brotts- och missbruksförebyggande myndighet har kommit att öka betydligt. Jag anser därför liksom Kristdemokraterna att regeringen bör utreda en flyttning av ansvaret för Tullverket från Finansdepartementet till Justitiedepartementet.

Jag håller också med Kristdemokraternas motionärer om att de svenska administrationerna för skatt, tull och exekution måste orientera sig mot de rättsliga principer som trots allt är etablerade och att målformuleringen för politikområdet Skatt, tull och exekution bör ändras till att ligga mer i linje härmed. Som Kristdemokraternas motionärer föreslår bör det uttryckligen anges i målen att verksamheten bör bedrivas på ett etiskt sätt samtidigt som den enskildes integritet skall upprätthållas.

Som nämnts inledningsvis har jag emellertid avstått från att ta ställning i detta ärende. Med hänsyn till principerna bakom budgetsystemet, som innebär att yrkande om andra anslag än som framgår av budgetbeslutet inte får framföras i kammaren, avstår jag också från att ställa något yrkande i anslagsfrågan.

4.

Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution, punkt 1 (c)

 

Jörgen Johansson (c) anför:

I riksdagen finns en majoritet - bestående av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister - för förslagen i budgetpropositionen för budgetåret 2006 om ekonomiska ramar för de olika utgiftsområdena samt beräkningen av statens inkomster avseende år 2006 i den statliga budgeten. Samma majoritet har också uttalat sitt stöd gällande beräkningen av det offentliga utgiftstaket samt förslaget om preliminära utgiftstak för åren 2006 och 2007.

Centerpartiets budgetalternativ - med förslag till utgiftstak, anslagsfördelning och skatteförändringar - skall ses som en helhet, där inte någon eller några delar kan brytas ut och behandlas isolerat från de andra.

Centerpartiet vill ha ett samhälle där fokus finns på det friska och inte på det sjuka. Att mer än 20 % av den arbetsföra befolkningen är i arbetsåtgärder, öppen arbetslöshet, sjukskrivning eller förtidspension, är inte tillfredsställande. Alla dessa människor är en resurs. Varje individ kan, med en annan syn, ges möjlighet att bidra med vad han eller hon kan prestera.

För att uppnå en positiv förändring fordras ett annat tänkande, där individen ges självkänsla och självbestämmande och där samhället ser till människan i första hand och inte till systemet som i dag, ett samhälle som bygger på federalismens principer där individen och lokalsamhället är grunden. Centerpartiet inleder en förändringsprocess bl.a. genom att tillsammans med övriga allianspartier sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagare.

Den globala tillväxten, energiförsörjningen och den därmed sammanhängande miljöproblematiken väcker stora frågor om framtiden. Den långsiktiga lösningen för en hållbar energiförsörjning är ett samhälle som använder förnyelsebara resurser. Centerpartiet vill genom sitt budgetalternativ beträda vägen som leder in i kretsloppssamhället. Näringsliv och företagande är grunden för ett blomstrande samhälle. Ett Sverige där företagande är minst lika naturligt som anställning måste vara ett framtidsmål. I allt från skolan till myndigheter måste vikten av företagande och företagsamhet uppmuntras. Allt detta tillsammans med en tydlig bild av ett framtida hållbart och grönt samhälle är bärande delar i den resa in i framtiden som Centerpartiets budgetmotion anslår.

Centerpartiet har i sin partimotion Fi243 föreslagit en ram för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution för 2006 som är 240 miljoner kronor lägre än vad regeringen föreslagit. I närvarande stund är läget i riksdagen att Centerpartiets budgetalternativ har förkastats av en majoritet inom finansutskottet i betänkande 2005/06:FiU1. Centerpartiet har lämnat en reservation till detta betänkande som inom kort kommer att debatteras och prövas i kammaren. När det gäller det nu aktuella ärendet om detaljanslag inom utgiftsområdet har jag, med hänsyn till budgetsystemets principer, avstått från ett ställningstagande i utskottet, och jag avstår också från att i detta sammanhang lägga fram något yrkande.

I sakfrågan vill jag liksom Centerpartiet i motion Sk524 framhålla att Centerpartiet anser att regeringens s.k. akademikersatsning, som innebär att Skatteverkets anslag ökas med 225 miljoner, inte bör genomföras. De pengar regeringen anslår för att arbetslösa akademiker ska få sysselsättning kan användas på ett bättre sätt. Dessutom anser jag att Skatteverket inte fortsättningsvis bör anslå medel till annonskampanjer som försvarar det socialdemokratiska högskattesamhället.

Jag anser i likhet med Centerpartiet och övriga allianspartier att effektiviteten hos Kronofogdemyndigheterna bör kunna ökas mer än vad regeringen trott vara möjligt, och förordar därför en neddragning av nivån med 1 % eller 15 miljoner kronor.

Som nämnts ovan har jag emellertid avstått från att delta i beslutet i detta ärende. Med hänsyn till principerna bakom budgetsystemet som innebär att yrkande om andra anslag än som framgår av budgetbeslutet inte får framföras i kammaren, avstår jag också från att ställa något yrkande i anslagsfrågan.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2005/06:1 Budgetpropositionen för 2006 Utgiftsområde 3:

1.

Riksdagen för budgetåret 2006 anvisar anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution enligt följande uppställning:

Anslag (tkr)

Anslagstyp

 

3:1 Skatteverket

ramanslag

6 241 386

3:2 Kronofogdemyndigheterna

ramanslag

1 553 068

3:3 Tullverket

ramanslag

1 427 575

Summa

 

9 222 029

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2005

2005/06:Fi317 av Lars Leijonborg m.fl. (fp):

18.

Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen till utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution för budgetåret 2006 enligt följande uppställning:

Miljoner kronor

Anslag

Regeringens

förslag 2006

Förändring

2006

3:2 Kronofogdemyndigheterna

1 553

-15

3:3 Tullverket

1 428

50

Summa

9 222

35

2005/06:Sk209 av Maud Ekendahl och Elizabeth Nyström (båda m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om projektpengar till tullen i Sydsverige för att effektivare stoppa insmuggling av narkotika.

2005/06:Sk226 av Rolf Gunnarsson (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ytterligare åtgärder för att stoppa den olagliga införseln av s.k. röd diesel.

2005/06:Sk291 av Runar Patriksson (fp):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skapa ett nordiskt skattekontor, bemannat med kunniga skattehandläggare från alla de nordiska länderna.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skapa en haverikommission inom detta skattekontor som utreder de redan drabbades problem i samband med gränsöverskridande arbete.

2005/06:Sk363 av Inger Jarl Beck (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om svartarbete.

2005/06:Sk372 av Torkild Strandberg m.fl. (fp):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om synen på tullen som en brottsbekämpande del av rättsväsendet.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tullens befogenheter att ingripa vid utförsel av stöldgods.

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tullens möjlighet till identitetskontroll vid tullkontroll.

9.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tullens möjligheter till självskydd.

10.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning om hur tullens brottsbekämpande del skall bli en självklar del av rättsväsendet.

2005/06:Sk446 av Johan Pehrson (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tullen i Örebro.

2005/06:Sk509 av Christer Engelhardt och Lilian Virgin (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tullnärvaro på Gotland.

2005/06:Sk515 av Christer Skoog m.fl. (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att anpassa tullens verksamhet efter nya förhållanden.

2005/06:Sk523 av Karin Åström och Kristina Zakrisson (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Kallax flygplats som en internationell tullflygplats.

2005/06:Sk524 av Jörgen Johansson m.fl. (c):

Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 3 Skatt- tull och exekution enligt följande uppställning:

Anslag (tkr)

Regeringens förslag

Anslagsförslag

3:1

Skatteverket

6 241 400

- 225 000

3:2

Kronofogdemyndigheterna

1 553 100

- 15 000

3:3

Tullverket

1 427 600

0

Totalt utgiftsområdet

9 222 100

- 240 000

2005/06:Sk525 av Lennart Hedquist m.fl. (m):

1.

Riksdagen anvisar till Skatteverket för budgetåret 2006 100 miljoner kronor mindre än vad regeringen föreslagit i enlighet med motionen.

UO3, tusental kronor

2006

Förändring

2007

Förändring

2008

Förändring

Skatteverket

6 141 386

-100 000

6 212 206

-105 000

6 083 506

-110 000

Kronofogde-myndigheterna

1 538 068

-15 000

1 563 550

-15 000

1 590 633

-16 000

Tullverket

1 477 575

50 000

1 502 385

50 000

1 501 056

50 000

Summa

 

-65 000

 

-70 000

 

-76 000

2.

Riksdagen anvisar till Kronofogdemyndigheterna för budgetåret 2006 15 miljoner kronor mindre än vad regeringen föreslagit i enlighet med vad som anförs i motionen.

3.

Riksdagen anvisar till Tullverket för budgetåret 2006 50 miljoner kronor mer än vad regeringen föreslagit i enlighet med vad som anförs i motionen.

2005/06:Sk529 av Per Landgren m.fl. (kd):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om renodling och prioritering av skatteförvaltningens kärnverksamhet.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om gränskontrollen i övrigt.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättrad kontroll vid våra internationella flygplatser.

6.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att flytta Tullverket från Finansdepartementet till Justitiedepartementet.

7.

Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om ändrade mål för politikområdet skatt, tull och exekution.

8.

Riksdagen anvisar anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag enligt uppställning:

2006

Regeringen

Kristdemokraternas förslag

Skatteverket

6 241 386

-380 000

Kronofogdemyndigheterna

1 553 068

-15 000

Hela utgiftsområdet

9 222 029

-395 000

2005/06:Ju377 av Jan Ertsborn m.fl. (fp):

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tullen i Västsverige.

2005/06:Ju481 av Torsten Lindström (kd):

7.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta en tullstation i Västerås.

2005/06:So708 av Ulrik Lindgren m.fl. (kd):

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av kompensatoriska åtgärder för att bibehålla kontroll vid inre gräns.

2005/06:MJ253 av Ragnwi Marcelind (kd):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda omfattningen av svartimport och momsfiffel vid burkhandel från utlandet.

Bilaga 2

Förslag till beslut om anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

Utskottets förslag överensstämmer med regeringens förslag till anslagsfördelning.

Belopp i 1 000-tal kronor

Anslag

Anslagstyp

Utskottets förslag

3:1 Skatteverket

ramanslag

6 241 386

3:2 Kronofogdemyndigheterna

ramanslag

1 553 068

3:3 Tullverket

ramanslag

1 427 575

Summa för utgiftsområdet

 

9 222 029