Kulturutskottets betänkande

2005/06:KrU23

Ungdomsfrågor - särskild ordning

Sammanfattning

Kulturutskottet tar i detta sammanhang upp motioner från allmänna motionstiden 2005 med förslag som rör ungdomsfrågor. Utskottet har tidigare under mandatperioden avstyrkt likadana eller snarlika yrkanden och avstyrker nu i särskild ordning samtliga motionsyrkanden i detta betänkande.

Utskottet avser att behandla en framställning från Riksrevisionens styrelse om statsbidrag till ungdomsorganisationer (2005/06:RRS15) samt en rad övriga motionsyrkanden om ungdomsfrågor mer ingående i betänkande 2005/06:KrU22.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Tidigare behandlade motionsförslag

Riksdagen avslår motionerna 2005/06:Kr255 yrkandena 1-3 och 14, 2005/06:Kr297, 2005/06:Kr376 yrkandena 2, 3, 6, 7 och 35, 2005/06:Kr381 yrkande 30, 2005/06:Kr382 yrkande 9 och 2005/06:Kr412 yrkandena 1-5 och 18-20.

Stockholm den 23 mars 2006

På kulturutskottets vägnar

Lennart Kollmats

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Kollmats (fp), Lars Wegendal (s), Eva Arvidsson (s), Nikos Papadopoulos (s), Gunilla Tjernberg (kd), Siv Holma (v), Matilda Ernkrans (s), Lena Adelsohn Liljeroth (m), Göran Persson i Simrishamn (s), Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s), Anna Lindgren (m), Inger Nordlander (s), Rossana Dinamarca (v), Hans Backman (fp), Lars-Ivar Ericson (c), Johan Andersson (s) och Anne Marie Brodén (m).

Utskottets överväganden

Utskottet har tidigare under mandatperioden avstyrkt motionsyrkanden som är likadana eller snarlika de yrkanden som finns upptagna i bilagan. Utskottet hänvisar till betänkandena 2002/03:KrU5, 2003/04:KrU1, 2004/05:KrU1 och 2004/05:KrU2.Utskottet vidhåller de bedömningar som gjordes i de sammanhangen och finner inte skäl att nu ta upp dessa frågor till förnyad behandling. Utskottet avstyrker därför samtliga dessa motionsyrkanden.

I betänkande 2005/06:KrU22 kommer utskottet att behandla Riksrevisionens styrelses framställning angående statsbidrag till ungdomsorganisationer (2005/06:RRS15) samt en rad övriga motioner om ungdomsfrågor mer ingående.

Särskilda yttranden

1.

Tidigare behandlade motionsförslag (m)

 

Lena Adelsohn Liljeroth (m), Anna Lindgren (m) och Anne Marie Brodén (m) anför:

Utskottet har inom ramen för förenklad motionshantering avstått från att närmare behandla motionerna i detta betänkande. Då det gäller våra motionsförslag hänvisar vi till våra tidigare ställningstaganden i motsvarande frågor som de kommer till uttryck i Moderata samlingspartiets reservationer i betänkande 2004/05:KrU2.

2.

Tidigare behandlade motionsförslag (fp)

 

Lennart Kollmats (fp) och Hans Backman (fp) anför:

Utskottet har inom ramen för förenklad motionshantering avstått från att närmare behandla motionerna i detta betänkande. Då det gäller våra motionsförslag hänvisar vi till våra tidigare ställningstaganden i motsvarande frågor som de kommer till uttryck i Folkpartiet liberalernas reservationer i betänkande 2004/05:KrU2.

3.

Tidigare behandlade motionsförslag (kd)

 

Gunilla Tjernberg (kd) anför:

Utskottet har inom ramen för förenklad motionshantering avstått från att närmare behandla motionerna i detta betänkande. Då det gäller våra motionsförslag hänvisar vi till våra tidigare ställningstaganden i motsvarande frågor som de kommer till uttryck i Kristdemokraternas reservationer i betänkande 2004/05:KrU2.

4.

Tidigare behandlade motionsförslag (v)

 

Siv Holma (v) och Rossana Dinamarca (v) anför:

Utskottet har inom ramen för förenklad motionshantering avstått från att närmare behandla motionerna i detta betänkande. Då det gäller våra motionsförslag hänvisar vi till våra tidigare ställningstaganden i motsvarande frågor som de kommer till uttryck i Vänsterpartiets reservation i betänkande 2002/03:KrU5.

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2005

2005/06:Kr255 av Kent Olsson m.fl. (m):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utgångspunkten för ungdomspolitiken.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ungdomsfrågorna och EU.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ungdomars politiska engagemang.

14.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Ungdomsstyrelsen och Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer.

2005/06:Kr297 av Rossana Dinamarca m.fl. (v):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör ge Kulturrådet i uppdrag att i samverkan med ett antal kommuner eller regioner initiera positiva graffitiprojekt som kan tjäna som pilotprojekt och föredömen för andra kommuner och regioner.

2005/06:Kr376 av Lennart Kollmats m.fl. (fp):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ungdomar i utsatta miljöer.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vilka övergripande mål och huvudområden som skall gälla för den nationella ungdomspolitiken.

6.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skillnaderna i förutsättningar för ungdomar på grund av etnisk bakgrund, kön, sexuell läggning och handikapp särskilt bör beaktas.

7.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om speciella inflytandeformer för ungdomar över 18 år.

35.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten att stödja ungdomars egen kultur.

2005/06:Kr381 av Lars Leijonborg m.fl. (fp):

30.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stimulera barns och ungdomars kulturintresse.

2005/06:Kr382 av Maria Wetterstrand m.fl. (mp, -):

9.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regler för bidrag till barn och ungdomar även skall gälla kulturorganisationer.

2005/06:Kr412 av Gunilla Tjernberg m.fl. (kd):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om immateriell välfärd.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se ungdomar som självständiga individer i ett socialt sammanhang.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om värdegrundens betydelse i ungdomspolitiken.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den ideella sektorns betydelse för ungdomspolitiken.

5.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nya mål för den nationella ungdomspolitiken utifrån de riktlinjer som presenteras i motionen.

18.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildningsnivå och kompetens bland fritidsledare.

19.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det ideella engagemanget på fritidsgårdar och ungdomskaféer.

20.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka möjligheterna att använda skolornas lokaler för olika former av ungdomsaktiviteter.