Finansutskottets betänkande

2005/06:FiU9

Prospekt (prop. 2004/05:158)

Sammanfattning

I betänkandet behandlas regeringens förslag till lagändringar som behövs för att genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG om de prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel och om ändring av direktiv 2001/34/EG. Direktivets syfte är att stärka skyddet för investerare och underlätta kapitalanskaffning över gränserna inom EES. Direktivet innebär en ökad harmonisering av reglerna kring prospekt.

Förslaget innebär att bestämmelserna om prospekt, som för närvarande finns i bl.a. aktiebolagslagen och försäkringsrörelselagen, samlas i lagen om handel med finansiella instrument. Genom de nya bestämmelserna får Sverige mer enhetliga regler om prospekt.

De nya bestämmelserna reglerar bl.a. ett prospekts utformning och innehåll samt under vilka förutsättningar ett prospekt ska godkännas och offentliggöras. Ett prospekt som upprättas i enlighet med de nya bestämmelserna kommer att kunna ligga till grund för erbjudanden till allmänheten och upptagande till handel på reglerade marknader inom hela EES.

Regeringen föreslår också att Finansinspektionen utses till behörig myndighet i enlighet med direktivet och att inspektionen i viss mån får utvidgade befogenheter för att utöva sin tillsyn.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2006.

Ingen motion har väckts i ärendet.

Utskottet föreslår att riksdagen, med en smärre lagteknisk justering, antar regeringens lagförslag.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Prospekt

Riksdagen antar de i bilaga 2 till detta betänkande återgivna förslagen till

1. lag om ändring i försäkringsrörelselagen (1982:713) med den ändringen att 16 kap. 1 § får den lydelse som framgår av bilaga 3,

2. lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument, med den ändringen att 1 kap. 1 § får den lydelse som framgår av bilaga 3,

3. lag om ändring i lagen (1992:543) om börs- och clearingverksamhet,

4. lag om ändring i lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument,

7. lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:000) med den ändringen att 29 kap. 1 § får den lydelse som framgår av bilaga 3.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2004/05:158.

Stockholm den 10 november 2005

På finansutskottets vägnar

Arne Kjörnsberg

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Arne Kjörnsberg (s), Mikael Odenberg (m), Karin Pilsäter (fp), Sonia Karlsson (s), Kjell Nordström (s), Mats Odell (kd), Lars Bäckström (v), Agneta Ringman (s), Gunnar Axén (m), Bo Bernhardsson (s), Christer Nylander (fp), Roger Tiefensee (c), Hans Hoff (s), Cecilia Widegren (m), Agneta Gille (s), Yvonne Ruwaida (mp) och Tommy Ternemar (s).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I proposition 2004/05:158 Prospekt föreslår regeringen att riksdagen antar regeringens förslag till bl.a. lag om ändring i försäkringsrörelselagen och lag om ändring i lagen om handel med finansiella instrument. Regeringens förslag återges i bilaga 1 och lagförslagen i bilaga 2.

Finansutskottet har till lagutskottet överlämnat två lagförslag, nämligen lag om ändring i lagen om bank- och finansieringsrörelse och lag om ändring i lagen om inlåningsverksamhet. Dessa lagar är också föremål för ändringsförslag i proposition 2005/06:25 Följdändringar med anledning av ny aktiebolagslag, m.m., som riksdagen ska besluta om senare under hösten 2005. För att uppnå en lagteknisk samordning mellan förslagen har finansutskottet överlämnat de nämnda lagförslagen till lagutskottet.

Bakgrund

Prospekt

Ett prospekt är ett offentligt dokument som innehåller den information som ska lämnas när finansiella instrument, t.ex. aktier och obligationer, erbjuds till allmänheten eller börjar handlas vid en börs. Prospekt ska innehålla de uppgifter som krävs för att en investerare ska kunna göra en bedömning av vilken avkastning och risk som är förknippad med en investering. Prospekt ska innehålla uppgifter om såväl företaget och dess ekonomiska ställning som det finansiella instrumentet och dess egenskaper.

Regler om prospekt blir i huvudsak tillämpliga i två olika situationer. Den ena situationen är när någon genom ett erbjudande av finansiella instrument till allmänheten erbjuder sig att köpa eller sälja finansiella instrument, exempelvis genom en nyemission av aktier. Den andra situationen är när finansiella instrument ska tas upp till handel på en reglerad marknad. I båda fallen kommer de finansiella instrument som omfattas av prospektet att bli tillgängliga för handel på värdepappersmarknaden och därmed spridas till allmänheten.

Nuvarande bestämmelser om prospekt

Krav på att ett prospekt ska upprättas och allmänna bestämmelser om dess innehåll har sedan 1975 funnits i aktiebolagslagen. I samband med att EES-avtalet ingicks infördes då gällande EG-regler om prospekt. De reglerar kraven på prospekt avseende fondpapper som är inregistrerade på börs och övriga situationer där värdepapper erbjuds till allmänheten. Det bolag som ska genomföra t.ex. en nyemission måste tillämpa ett stort antal bestämmelser i lagar och föreskrifter. I praktiken räcker det dock med att följa Finansinspektionens föreskrifter och Näringslivets börskommittés (NBK) regler om utformning av prospekt.

Det finns således redan i dag bestämmelser i svensk rätt om upprättande av prospekt. De ändringar i lagen som nu föreslås innebär att prospektbestämmelserna byggs ut högst väsentligt.

Prospektdirektivet

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG om de prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel och om ändring av direktivet 2001/34/EG (prospektdirektivet) syftar bl.a. till att säkerställa ett gott investerarskydd och att underlätta kapitalanskaffning över gränserna inom EU.

Innan ett prospekt får offentliggöras ska det godkännas av den behöriga myndigheten. Prospektdirektivet innehåller detaljerade regler om hur ett prospekt får offentliggöras. Däremot är reglerna om vad som krävs för att ett prospekt ska kunna godkännas mer allmänt hållna.

Vidare innehåller prospektdirektivet regler om hur reklam för prospektet ska vara utformad och att innehållet i reklam ska bevakas av en behörig myndighet. Det är också preciserat när ett tillägg till prospekt måste göras efter det att prospektet har godkänts av den behöriga myndigheten.

De nya reglerna i prospektdirektivet innebär att det blir enklare att genomföra ett erbjudande av finansiella instrument till allmänheten och att ta upp finansiella instrument till handel på reglerade marknader i flera stater inom EES. För att undvika att staterna sätter upp egna hinder finns det regler för hur gränsöverskridandet ska gå till.

Prospektdirektivet är ett led i arbetet med att skapa en inre marknad för finansiella tjänster och för riskkapital inom EU.

Lagrådets yttrande

Lagrådet har granskat propositionens lagförslag och anför i sitt yttrande över förslagen att genom att prospektdirektivet är oerhört detaljerat har också de regler som föreslås bli införda blivit synnerligen utförliga. Bestämmelserna är också bitvis mycket svårlästa. Det kan därför befaras att de kommer att vålla avsevärda problem i den praktiska tillämpningen. Saken blir inte bättre av att de som vill erbjuda värdepapper till allmänheten eller ta upp dem till handel är skyldiga att följa inte bara bestämmelserna i lagen om handel med finansiella instrument utan också kommissionens prospektförordning.

Utskottets överväganden

Prospekt

Utskottets förslag i korthet

Utskottet tillstyrker regeringens lagförslag som behövs för att genomföra prospektdirektivet. Utskottet föreslår dock en smärre lagteknisk justering i försäkringsrörelselagen, lagen om handel med finansiella instrument och aktiebolagslagen.

Propositionen

Prospekt ska upprättas

Regeringen föreslår att prospekt ska upprättas när finansiella instrument erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad.

Prospektdirektivet syftar till att harmonisera kraven på upprättande, godkännande och spridning av prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad som är belägen eller bedriver verksamhet inom en medlemsstat. Prospekt ska upprättas i två olika situationer, vid erbjudanden till allmänheten och vid upptagande av värdepapper till handel på en reglerad marknad. Detta bör enligt regeringen gälla även enligt den svenska lagstiftningen.

Behörig myndighet

Finansinspektionen föreslås vara den behöriga myndigheten enligt prospektdirektivet.

Regeringen anför som skäl att medlemsstaterna enligt direktivet har rätt att välja den behöriga myndighet som ska utföra de uppgifter som myndigheten åläggs i prospektdirektivet. Som utredningen om Finansinspektionens roll och resurser konstaterar i betänkandet Framtida finansiell tillsyn (SOU 2003:22) är innehållet i prospekt en viktig del av informationsförsörjningen på värdepappersmarknaden. Detta talar enligt regeringen, för att Finansinspektionen i sin roll som tillsynsmyndighet över denna marknad, är lämplig att granska prospekt. Finansinspektionen har redan i dag det formella granskningsansvaret för de flesta prospekt som upprättas i Sverige. Granskning av prospekt handlar ofta om att granska emissioner eller ansökningar om att finansiella instrument ska tas upp till handel som görs av icke-finansiella företag.

Giltighetstid

Regeringen föreslår att ett prospekt som huvudregel ska vara giltigt i 12 månader.

Regeringen anför som skäl att denna regel överensstämmer med prospektdirektivet. Sker det förändringar som kan påverka bedömningen av de finansiella instrument som omfattas av prospektet ska i vissa fall ett tillägg till prospektet upprättas. Motsvarande bestämmelser bör enligt regeringen föras in i den svenska lagstiftningen.

Information som ska ingå i prospektet

Regeringen föreslår att en allmän bestämmelse om kraven på ett prospekts innehåll tas in i lag och att det i den tas in en hänvisning till prospektförordningen.

Regeringen anför som skäl att iprospektdirektivet anges de övergripande reglerna om prospektets innehåll. En motsvarande bestämmelse bör därför tas in i lagen om handel med finansiella instrument.

Regeringen anför vidare att direktivet översiktligt reglerar vad prospektförordningen ska innehålla. I förordningen och dess bilagor finns detaljerade regler om vad ett prospekt ska innehålla.

Prospektförordningen motsvaras i viss mån av Finansinspektionens nuvarande föreskrifter om prospekt. Kraven på vad ett prospekt ska innehålla är dock mer omfattande i förordningen. I prospektförordningen finns det exempelvis informationskrav avseende olika kategorier av finansiella instrument som för närvarande inte omfattas av inspektionens föreskrifter.

Godkännande av prospekt

Regeringen föreslår att Finansinspektionen ska granska att ett prospekt är fullständigt, sammanhängande och begripligt samt att det i övrigt uppfyller de krav som ställs i lagen och prospektförordningen. Prospektet ska godkännas av inspektionen.

Finansinspektionen ska meddela beslut inom 10 arbetsdagar från det att ansökan kom in till inspektionen. Tidsfristen får i vissa fall utsträckas till 20 arbetsdagar. En förutsättning för att kunna hålla tidsfristerna är att Finansinspektionen finner att informationen är fullständig och inte behöver kompletteras. Finansinspektionens godkännande är en förutsättning för att ett prospekt ska få offentliggöras i enlighet med prospektdirektivet.

Offentliggörande av prospekt

Regeringen föreslår att prospekten ska registreras av Finansinspektionen och offentliggöras så snart det är möjligt. Under alla förhållanden ska prospektet offentliggöras senast dagen innan anmälningstiden i erbjudandet börjar löpa eller de finansiella instrumenten tas upp till handel på en reglerad marknad. Om ett slag av aktier som inte har tagits upp till handel tidigare erbjuds till allmänheten och ska tas upp till handel, ska prospektet offentliggöras minst sex arbetsdagar innan erbjudandet löper ut.

Prospektet ska offentliggöras på vissa angivna sätt och dessutom alltid i elektronisk form. En investerare ska kostnadsfritt kunna få prospektet i pappersform.

Finansinspektionen ska på sin elektroniska hemsida offentliggöra antingen samtliga godkända och registrerade prospekt eller en förteckning över dessa.

Reglerna om offentliggörande i det nya prospektdirektivet har enligt regeringen utvidgats något och blivit mer precisa, med tidsfrister och olika former för offentliggörande, jämfört med reglerna i tidigare direktiv.

Prospektdirektivet kräver inte att prospektet ska offentliggöras i elektronisk form, men erbjuder staterna inom EES möjligheten att kräva detta. Regeringen anser att denna möjlighet bör utnyttjas och föreslår att prospekt alltid ska offentliggöras i elektronisk form.

Skyldighet att upprätta prospekt och ansvar för prospekts innehåll

Regeringen föreslår att vid ett erbjudande till allmänheten som innefattar emission av finansiella instrument ska prospektet upprättas av emittenten. Vid ett erbjudande till allmänheten om köp av t.ex. aktier, konvertibler eller teckningsoptioner som lämnas av någon som innehar sådana finansiella instrument ska prospektet upprättas av det aktiebolag som har gett ut instrumenten. Regeringen föreslår vidare att vid andra erbjudanden till allmänheten om finansiella instrument ska prospektet upprättas av den som lämnar erbjudandet.

Regeringen föreslår slutligen att skadeståndsbestämmelserna i en ny bestämmelse i aktiebolagslagen och försäkringsrörelselagen även ska omfatta överträdelser av bestämmelserna om prospekt i lagen om handel med finansiella instrument och reglerna i prospektförordningen.

Rätten att förbjuda ett erbjudande till allmänheten eller handel på en reglerad marknad

Regeringen föreslår att Finansinspektionen tillfälligt får förbjuda ett erbjudande av finansiella instrument till allmänheten eller ett upptagande av finansiella instrument till handel på en reglerad marknad, om inspektionen har skälig anledning att anta att erbjudandet eller upptagandet strider mot bestämmelserna i lagen om handel med finansiella instrument eller prospektförordningen.

Finansinspektionen får i fråga om ett erbjudande av finansiella instrument till allmänheten även meddela ett permanent förbud, om inspektionen finner att bestämmelserna i nämnda lag eller förordning har överträtts.

Särskild avgift

Regeringen föreslår att Finansinspektionen ska besluta att en särskild avgift ska tas ut av den som är prospektskyldig enligt lagen om handel med finansiella instrument och som trots detta inte ansöker om godkännande av ett prospekt. Detsamma gäller om den som är prospektskyldig, inte ansöker om godkännande av ett tillägg till ett prospekt eller inte offentliggör ett prospekt eller ett tillägg till ett prospekt.

Den särskilda avgiften ska uppgå till lägst 50 000 kr och högst 10 miljoner kronor. Avgiften tillfaller staten enligt regeringens förslag.

Om överträdelsen är ringa eller ursäktlig eller det annars finns särskilda skäl, får en särskild avgift efterges helt eller delvis.

Regeringen anför som skäl att i prospektdirektivet anges att medlemsstaterna ska se till att lämpliga administrativa åtgärder kan vidtas eller administrativa sanktioner utdömas mot de ansvariga, när bestämmelser som antagits enligt direktivet inte har följts. Medlemsstaterna ska se till att sådana åtgärder är effektiva, proportionerliga och avskräckande.

Vid en sådan överträdelse bör enligt regeringen presumtionen vara att det åtminstone normalt föreligger oaktsamhet. Den krets som berörs av bestämmelserna om prospekt borde nämligen ha kännedom om att det finns krav på att ett prospekt ska upprättas och ges in till Finansinspektionen vid exempelvis emissioner och andra erbjudanden.

Övergångsbestämmelser

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2006. Ansökningar om godkännande av prospekt som har kommit in till Finansinspektionen före lagens ikraftträdande ska, när tidsfristen för prövning av ansökan beräknas, anses ha kommit in till inspektionen den dag de nya bestämmelserna träder i kraft.

Regeringen anför att prospektdirektivet ska vara genomfört i medlemsstaterna senast den 1 juli 2005. Eftersom en försening med genomförandet är ett faktum är det enligt regeringen viktigt att bestämmelserna träder i kraft så snart det är möjligt.

Regeringen anför vidare att det förhållandet att de nya bestämmelserna träder i kraft först den 1 januari 2006 inte hindrar att Finansinspektionen innan dess vidtar åtgärder för att prospekt ska kunna godkännas enligt det nya regelverket så snart som möjligt efter det datumet.

Finansutskottets ställningstagande

Allmänt

Utskottet delar Lagrådets synpunkter om att prospektdirektivet är oerhört detaljerat. Bestämmelserna blir därför mycket utförliga och i vissa fall svårlästa. Utskottet anser att det är mycket viktigt att regeringen i sitt arbete med att granska nya förslag till EG-direktiv, anstränger sig ytterligare så att dessa inte blir för detaljerade utan enkla och tydliga.

Utskottet konstaterar att regeringens lagförslag grundar sig på ett EG-direktiv som Sverige som medlemsland i EU måste genomföra. Om så inte sker riskerar Sverige att bli fällt i EG-domstolen. EG-direktivet innebär tvingande gemenskapsreglering, dvs. Sverige måste genomföra regleringen i svensk lagstiftning.

Lagstiftningsfrågor

I prospektdirektivet ges Europeiska kommissionen rätt att anta vissa detaljbestämmelser. Kommissionen har därför antagit en förordning som bl.a. innehåller närmare uppgifter om vilken information som ska ingå i ett prospekt.

Prospektförordningen har av kommissionen rättats två gånger. Den senaste rättelsen - som bl.a. avsåg den svenska texten - publicerades under sommaren 2005, dvs. efter det att propositionen lämnades till riksdagen. Genom den rättelsen ändrades förordningens titel. Prospektförordningen definieras i den föreslagna 1 kap. 1 § lagen om handel med finansiella instrument. Definitionen görs med en hänvisning till EG-förordningen. Eftersom förordningens namn har ändrats föreslår utskottet att även definitionen i den nämnda lagen ändras. Prospektförordningen nämns även i försäkringsrörelselagen och aktiebolagslagen och därför bör ändring göras även i dessa lagar.

Regeringen föreslår vidare bl.a. ändringar i lagen om bank- och finansieringsrörelse och lagen om inlåningsverksamhet. Dessa lagar är också föremål för ändringsförslag i proposition 2005/06:25 Följdändringar med anledning av ny aktiebolagslag, m.m. som riksdagen ska besluta om senare under hösten 2005. För att uppnå en lagteknisk samordning mellan förslagen bör därför de nämnda lagförslagen överlämnas till lagutskottet.

Finansutskottet tillstyrker regeringens lagförslag som behövs för att genomföra prospektdirektivet.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2004/05:158 Prospekt:

Riksdagen antar regeringens förslag till

1.    lag om ändring i försäkringsrörelselagen (1982:713),

2.    lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument,

3.    lag om ändring i lagen (1992:543) om börs- och clearingverksamhet,

4.    lag om ändring i lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument,

5.    lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse,

6.    lag om ändring i lagen (2004:299) om inlåningsverksamhet,

7.    lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:000).

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bilaga 3

Utskottets lagförslag

1 Utskottets förslag till ändring i regeringens förslag till lag om ändring i försäkringsrörelselagen (1982:713)

Härigenom föreskrivs att 16 kap. 1 § försäkringsrörelselagen (1982:713) skall ha följande lydelse.

Regeringens förslag

Utskottets förslag

16 kap.

1 §1[Senaste lydelse 1999:600.]

Stiftare, styrelseledamot, verkställande direktör och aktuarie, som vid fullgörandet av sitt uppdrag uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar försäkringsbolaget, skall ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan vållas aktieägare, delägare eller annan genom överträdelse av denna lag, lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag, bolagsordningen, de försäkringstekniska riktlinjerna eller placeringsriktlinjerna.

Om bolaget har upprättat prospekt, erbjudandehandling som avses i 2 a kap. 3 § lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument eller ett sådant dokument som avses i 2 a kap. 1 § eller 2 b kap. 2 § samma lag, gäller vad som sägs i första stycket andra meningen även skada som tillfogas genom överträdelse av 2, 2 a eller 2 b kap. nämnda lag eller kommissionens förordning (EG) nr 809/2004 av den 29 april 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG i fråga om informationen i prospekt, dessas format, införlivande genom hänvisning samt offentliggörande av prospekt och annonsering2[EUT L 186, 18.7.2005, s. 3 (Celex 32004R0809).] .

Om bolaget har upprättat prospekt, erbjudandehandling som avses i 2 a kap. 3 § lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument eller ett sådant dokument som avses i 2 a kap. 1 § eller 2 b kap. 2 § samma lag, gäller vad som sägs i första stycket andra meningen även skada som tillfogas genom överträdelse av 2, 2 a eller 2 b kap. nämnda lag eller kommissionens förordning (EG) nr 809/2004 av den 29 april 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG i fråga om informationen i prospekt, utformningen av dessa, införlivande genom hänvisning samt offentliggörande av prospekt och spridning avannonser.2

2 Utskottets förslag till ändring i regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Härigenom föreskrivs1[Jfr Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG av den 4 november 2003 om de prospekt som skall offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel och om ändring av direktiv 2001/34/EG (EUT L 345, 31.12.2003, s. 64, Celex 32003L0071).] att 1 kap. 1 § lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument skall ha följande lydelse

Regeringens förslag

Utskottets förslag

1 kap.

1 §2[Senaste lydelse 2004:55.]

I denna lag betyder

finansiellt instrument: fondpapper och annan rättighet eller förpliktelse avsedd för handel på värdepappersmarknaden,

fondpapper: aktie och obligation samt sådana andra delägarrätter eller fordringsrätter som är utgivna för allmän omsättning, fondandel och aktieägares rätt gentemot den som för hans räkning förvarar aktiebrev i ett utländskt bolag (depåbevis),

EES: Europeiska ekonomiska samarbetsområdet,

anmält avvecklingssystem: vad som anges i 2 § lagen (1999:1309) om system för avveckling av förpliktelser på finansmarknaden,

prospektdirektivet: Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG av den 4 november 2003 om de prospekt som skall offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel och om ändring av direktiv 2001/34/EG3[EUT L 345, 31.12.2003, s. 64 (Celex 32003L0071).] ,

prospektförordningen: kommissionens förordning (EG) nr 809/2004 av den 29 april 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG i fråga om informationen i prospekt, dessas format, införlivande genom hänvisning samt offentliggörande av prospekt och annonsering4[EUT L 186, 18.7.2005, s. 3 (Celex 32004R0809).] ,

prospektförordningen: kommissionens förordning (EG) nr 809/2004 av den 29 april 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG i fråga om informationen i prospekt, utformningen av dessa, införlivande genom hänvisning samt offentliggörande av prospekt och spridning av annonser4,

emittent: i fråga om aktier aktiebolaget och i fråga om annat finansiellt instrument utgivaren eller utfärdaren av instrumentet,

aktierelateratfinansiellt instrument:

1. aktie och finansiellt instrument som kan jämställas med aktie, såsom interimsbevis, fondaktierätt och teckningsrätt, samt

2. finansiellt instrument, såsom konvertibel där rätten att begära konvertering tillkommer emittenten och teckningsoption, som ger rätt att förvärva sådant instrument som avses i 1 genom konvertering eller utövande av annan rättighet som instrumentet är bärare av, om instrumentet utfärdats av emittenten av den aktie som rättigheten hänför sig till eller av ett bolag som ingår i samma koncern som den emittenten,

kvalificerade investerare:

1. juridiska personer med tillstånd att verka på finansmarknaderna,

2. juridiska personer vars verksamhet uteslutande avser investeringar i finansiella instrument,

3. stater, delstater, statliga och delstatliga myndigheter, centralbanker och Europeiska centralbanken samt Europeiska investeringsbanken, Internationella valutafonden och andra liknande mellanstatliga eller överstatliga organisationer,

4. juridiska personer som för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren uppfyllt minst två av följande tre förutsättningar:

a) medeltalet anställda i företaget har uppgått till minst 250,

b) nettovärdet av tillgångarna enligt balansräkningen har överstigit motsvarande 43 miljoner euro, och

c) nettoomsättningen enligt resultaträkningen har överstigit motsvarande 50 miljoner euro, samt

5. andra juridiska personer än de som omfattas av 1-4 och fysiska personer, om de av någon annan stat inom EES betraktas som kvalificerade investerare,

emissionsprogram: ett program för utgivning av icke aktierelaterade finansiella instrument av likartad sort eller kategori, fortlöpande eller vid upprepade tillfällen under en särskilt angiven emissionsperiod,

offentligt uppköpserbjudande: ett offentligt erbjudande till innehavare av finansiella instrument utgivna av en juridisk person att på generellt angivna villkor överlåta samtliga eller en del av dessa instrument till budgivaren.

3 Utskottets förslag till ändring i regeringens förslag till lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:000)

Härigenom föreskrivs att 29 kap. 1 § aktiebolagslagen (2005:000) skall ha följande lydelse.

Regeringens förslag

Utskottets förslag

29 kap.

1 §

En stiftare, styrelseledamot eller verkställande direktör som när han eller hon fullgör sitt uppdrag uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar bolaget skall ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en aktieägare eller någon annan genom överträdelse av denna lag, tillämplig lag om årsredovisning eller bolagsordningen.

Om bolaget har upprättat prospekt, erbjudandehandling som avses i 2 a kap. 3 § lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument eller ett sådant dokument som avses i 2 a kap. 1 § eller 2 b kap. 2 § samma lag, gäller vad som sägs i första stycket andra meningen även skada som tillfogas genom överträdelse av 2, 2 a eller 2 b kap. nämnda lag eller kommissionens förordning (EG) nr 809/2004 av den 29 april 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG i fråga om informationen i prospekt, dessas format, införlivande genom hänvisning samt offentliggörande av prospekt och annonsering1[EUT L 186, 18.7.2005, s. 3 (Celex 32004R0809).] .

Om bolaget har upprättat prospekt, erbjudandehandling som avses i 2 a kap. 3 § lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument eller ett sådant dokument som avses i 2 a kap. 1 § eller 2 b kap. 2 § samma lag, gäller vad som sägs i första stycket andra meningen även skada som tillfogas genom överträdelse av 2, 2 a eller 2 b kap. nämnda lag eller kommissionens förordning (EG) nr 809/2004 av den 29 april 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG i fråga om informationen i prospekt, utformningen av dessa, införlivande genom hänvisning samt offentliggörande av prospekt och spridning av annonser.1