Arbetsmarknadsutskottets betänkande

2005/06:AU9

Arbetstagarinflytande i europakooperativ

Sammanfattning

I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2005/06:170 Arbetstagarinflytande i europakooperativ, m.m. I propositionen föreslås en ny lag om arbetstagarinflytande i europakooperativ och ändringar i lagen (1996:359) om europeiska företagsråd och i lagen (1987:1245) om styrelserepresentation för de privatanställda. Förslagen syftar till att genomföra rådets direktiv 2003/72/EG av den 22 juli 2003 om komplettering av stadgan för europeiska kooperativa föreningar med avseende på arbetstagarinflytande. I propositionen föreslås därutöver en ändring i lagen (2004:559) om arbetstagarinflytande i europabolag. Lagstiftningen föreslås träda i kraft den 18 augusti 2006. Ingen motion har väckts med anledning av propositionen. Utskottet godtar lagförslagen.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Proposition 2005/06:170

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om arbetstagarinflytande i europakooperativ,

2. lag om ändring i lagen (1996:359) om europeiska företagsråd,

3. lag om ändring i lagen (1987:1245) om styrelserepresentation för de privatanställda och

4. lag om ändring i lagen (2004:559) om arbetstagarinflytande i europabolag.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2005/06:170 punkterna 1-4.

Stockholm den 11 maj 2006

På arbetsmarknadsutskottets vägnar

Anders Karlsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Anders Karlsson (s), Margareta Andersson (c), Laila Bjurling (s), Tina Acketoft (fp), Christer Skoog (s), Camilla Sköld Jansson (v), Patrik Norinder (m), Lars Lilja (s), Carl B Hamilton (fp), Ann-Marie Fagerström (s), Henrik Westman (m), Ronny Olander (s), Ulf Holm (mp), Annelie Enochson (kd), Ann-Christin Ahlberg (s) och Maryam Yazdanfar (s).

Utskottets överväganden

Arbetstagarinflytande i europakooperativ

Utskottets förslag i korthet

Utskottet godtar regeringens förslag till lag om arbetstagarinflytande i europakooperativ och om ändring i lagen om europeiska företagsråd, lagen om styrelserepresentation för de privatanställda och lagen om arbetstagarinflytande i europabolag.

Bakgrund

Den 22 juli 2003 antog Europeiska unionens råd förordning (EG) nr 1435/2003 om stadga för europeiska kooperativa föreningar (SCE-föreningar). Samma dag antog rådet direktiv 2003/72/EG om komplettering av stadgan för europeiska kooperativa föreningar med avseende på arbetstagarinflytande, nedan kallat direktivet.

Direktivet ska vara genomfört i medlemsstaterna senast den 18 augusti 2006. Syftet med direktivet är att säkerställa ett förfarande för information och samråd i frågor som beslutas av ett europakooperativ. Dessutom ska det säkerställas att arbetstagarnas förvärvade rättigheter till medverkan överförs till det bildade europakooperativet.

I promemorian Arbetstagarinflytande i europakooperativ (Ds 2005:10) och i promemorian Arbetstagarrepresentanter i europakooperativs stämmor har lämnats förslag på hur direktivet ska genomföras. Promemoriorna har remissbehandlats.

Den 16 mars 2006 överlämnade regeringen en proposition om arbetstagarinflytande i europakooperativ m.m. (prop. 2005/06:170) till riksdagen som alltså behandlas i detta ärende. Samma dag överlämnades även en proposition om europakooperativ (prop. 2005/06:150) med ett förslag om bl.a. en ny lag om europakooperativ och en proposition om beskattning av europakooperativ (prop. 2005/06:36). Propositionerna nr 150 och 36 bereds av riksdagens lag- respektive skatteutskott.

Inga motioner har väckts med anledning av proposition 2005/06:170.

Propositionen

Europakooperativ

Med ett europakooperativ avses en kooperativ förening som bildas i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1435/2003 av den 22 juli 2003 om stadga för europeiska kooperativa föreningar (SCE-föreningar). Ett europakooperativ är en europeisk associationsform för gränsöverskridande samverkan i form av vad som närmast kan liknas vid en ekonomisk förening. Europakooperativen kommer att regleras av en blandning av EG-rättsliga och nationella bestämmelser. De rättsliga förutsättningarna kommer därmed att skilja sig åt mellan europakooperativ hemmahörande i olika medlemsstater, och det kommer inte att finnas en enhetlig form för europakooperativ utan i princip lika många former som det finns medlemsstater. Förordningen tillhandahåller ett särskilt förfarande för flyttning av ett europakooperativs säte över nationsgränserna.

Ett europakooperativ kan bildas var som helst inom EU på fem olika sätt: av minst fem fysiska personer bosatta i minst två medlemsstater, av minst fem fysiska och juridiska personer under förutsättning att dessa har hemvist i eller omfattas av lagstiftningen i minst två olika medlemsstater, av minst två juridiska personer under förutsättning att dessa omfattas av lagstiftningen i minst två olika medlemsstater, genom fusion mellan kooperativa föreningar hemmahörande i minst två olika medlemsstater eller genom ombildning av en nationell kooperativ förening.

Arbetstagarinflytande i europakooperativ

Regeringen föreslår i propositionen att direktivet genomförs genom en ny lag om arbetstagarinflytande i europakooperativ och ändringar i lagen (1996:359) om europeiska företagsråd och i lagen (1987:1245) om styrelserepresentation för de privatanställda.

Lagrådet har lämnat regeringens förslag utan erinran.

Förslaget till ny lag om arbetstagarinflytande i europakooperativ har utformats med lagen (2004:559) om arbetstagarinflytande i europabolag som förebild (prop. 2003/04:122, bet. 2003/04:AU4, rskr. 2003/04:226). Förslaget innebär att särskilda former för arbetstagarinflytande ska gälla i de fall företag väljer att driva sin verksamhet i associationsformen europakooperativ. För att ett europakooperativ ska få registreras och därmed bildas måste det vara klart vilket arbetstagarinflytande som ska gälla i kooperativet.

Arbetstagarinflytande i europakooperativ kommer till stånd genom att en förhandlingsdelegation bestående av arbetstagare i de deltagande juridiska personerna, berörda dotterföretagen och berörda filialerna bildas.

Delegationen har till uppgift att förhandla fram ett avtal om arbetstagarinflytande i europakooperativet. I lagen finns bestämmelser om hur en förhandlingsdelegation inrättas och hur platserna i en sådan delegation ska fördelas. Förhandlingsdelegationen får avstå från att inleda förhandlingar och även avbryta pågående förhandlingar. Ett beslut om att avstå från eller att avbryta pågående förhandlingar innebär att arbetstagarna avstår från den rätt till inflytande som den föreslagna lagen annars ger dem rätt till. Lagen innehåller också regler som träder in om ett avtal om arbetstagarinflytande inte träffas och arbetstagarna inte valt att avstå från sin rätt till inflytande. I direktivet benämns dessa regler referensbestämmelser. Reglerna innebär bl.a. att ett arbetstagarråd inrättas. Arbetstagarrådet har rätt till information från och samråd med europakooperativet bl.a. i vissa frågor som rör kooperativet. Det finns också referensbestämmelser om rätt till medverkan. En rätt till medverkan kan t.ex. innebära att arbetstagarna får rätt att utse ledamöter till styrelsen eller något annat organ som kan finnas i ett europakooperativ.

Bestämmelserna i förslaget till lag om arbetstagarinflytande i europakooperativ är skadeståndssanktionerade och mål om tillämpningen av lagen ska handläggas enligt lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister.

Lagarna föreslås träda i kraft den 18 augusti 2006, vilket är den dag då direktivet ska vara genomfört i medlemsstaterna. Lagen om europakooperativ och de bestämmelser om beskattning av europakooperativ som föreslås i andra propositioner ska träda i kraft samma dag.

Arbetstagarinflytande i europabolag

I propositionen lägger regeringen också fram förslag till ändringar i lagen (2004:559) om arbetstagarinflytande i europabolag. Förslagen innebär att en tidsfrist införs inom vilken ledamöterna i förhandlingsdelegationen ska väljas eller utses (7 §) och att det blir möjligt att registrera ett europabolag även om arbetstagarna inte väljer eller utser några ledamöter till förhandlingsdelegationen (20 a §). Motsvarande regler finns även i förslaget till lag om arbetstagarinflytande i europakooperativ.

Bevakning av kollektivavtal

I april 2004 tillkännagav riksdagen att regeringen skyndsamt borde återkomma till riksdagen med förslag om möjligheterna till bevakning av kollektivavtal (bet. 2003/04:SfU15, rskr. 2003/04:199). Regeringen tillsatte därför en utredning (N 2004:17) med uppdrag att lämna förslag till hur en reglering kan utformas som ger kollektivavtalsbärande fackliga organisationer möjligheter att bedriva en effektiv bevakning av efterlevnaden av tecknade kollektivavtal även i de fall organisationen saknar medlemmar på en arbetsplats. Mot bakgrund av de överenskommelser som träffats mellan Svenskt Näringsliv och LO respektive PTK under hösten 2005 menar regeringen att det för närvarande inte finns något behov av att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av utredningens slutbetänkande (SOU 2005:89).

Utskottets ställningstagande

I frågan om bevakning av kollektivavtal har utskottet ingen erinran mot regeringens uppfattning att det mot bakgrund av träffade överenskommelser för närvarande inte finns behov av ytterligare åtgärder.

Utskottet tillstyrker propositionen och föreslår att riksdagen antar den lag och de lagändringar som föreslås i denna.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2005/06:170 Arbetstagarinflytande i europakooperativ, m.m.:

1.

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om arbetstagarinflytande i europakooperativ.

2.

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1996:359) om europeiska företagsråd.

3.

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1987:1245) om styrelserepresentation för de privatanställda.

4.

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2004:559) om arbetstagarinflytande i europabolag.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild