Bilaga 1
Kommittédirektiv
Översyn av Brottsförebyggande rådet | Dir. |
2003:26 | |
Beslut vid regeringssammanträde den 6 mars 2003.
Sammanfattning av uppdraget
En särskild utredare tillkallas för att göra en översyn av Brottsförebyggande rådet (BRÅ). BRÅ:s verksamhet och organisation skall analyseras. Utredaren skall lämna förslag till hur BRÅ:s framtida verksamhet bör se ut, vilka ansvarsområden som myndigheten bör ansvara för och hur verksamheten bör organiseras.
Förslag till en ny förordning med instruktion för BRÅ skall lämnas.
Finner utredaren att det finns behov av en mer genomgripande översyn när det gäller hela rättsväsendets forsknings- och utvecklingsverksamhet, kan ett nytt uppdrag komma att ges.
Bakgrund
BRÅ inrättades 1974 efter det att Kommittén för kriminologisk behandlingsforskning hade konstaterat att forskningen inom det kriminalpolitiska området var starkt eftersatt i Sverige. BRÅ:s huvudsakliga roll skulle därför vara att stärka den kriminalpolitiska forskningen i Sverige. BRÅ har sedan dess utretts flera gånger och myndighetens roll som kunskaps- och informationsorgan har förstärkts. Verksamheten har över tid förändrats i riktning mot att i allt större utsträckning bli regeringens expertorgan i kriminalpolitiska frågor. Sedan 1994 har BRÅ även ansvaret för den officiella statistiken på området Rättsväsendet.
153
Bilaga 1 | SOU 2004:18 |
Den senaste utredningen genomfördes 1997 och redovisades i Ds 1997:28 Forskning för rättsväsendet. Riksdagen beslutade i samband med 1998 års budgetproposition i enlighet med regeringens, och utredarens, förslag att forskningen inom Rikspolisstyrelsen (RPS) skulle flyttas över till BRÅ, som skulle fungera som ett centrum för forsknings- och utvecklingsverksamheten för rättsväsendet. Vid BRÅ inrättades ett rådgivande organ (referensgruppen) med företrädare för rättsväsendets myndigheter och Justitiedepartementet. Referensgruppen lämnar förslag till prioriteringar för forsknings- och utvecklingsverksamheten. Vid BRÅ finns även en vetenskaplig nämnd som också fungerar som ett rådgivande organ. Nämnden består av forskare och inrättades för att säkerställa att en hög vetenskaplig kvalitet upprätthålls i arbetet.
År 1996 fattade regeringen beslut om ett nationellt brottsförebyggande program, “Allas vårt ansvar”. I samband med detta tillsattes Kommittén för brottsförebyggande arbete (KBA), som fick i uppgift att stödja utvecklingen av det brottsförebyggande arbetet. BRÅ tog 1998 över uppgiften att stödja det lokala brottsförebyggande arbetet och fördela de av regeringen särskilt avsatta medlen till denna verksamhet.
BRÅ tilldelades särskilda medel för att under åren
Från och med 2003 har BRÅ även i uppgift att fördela finansieringsbidrag om 18 miljoner kronor årligen till medlingsverksamhet samt att svara för frågor om utbildning, metodutveckling och kvalitetssäkring inom området.
BRÅ har idag en viktig samordnande roll och är ett centrum för forsknings- och utvecklingsverksamhet för hela rättsväsendet. BRÅ fungerar också som ett expertorgan i kriminalpolitiska frågor och har utvecklats till att i allt högre grad vara ett stabsorgan till regeringen.
154
SOU 2004:18 | Bilaga 1 |
Behovet av en översyn
Regeringen har i budgetpropositionen för 2003 (utgiftsområde 4, Rättsväsendet) uttalat att en översyn av BRÅ bör äga rum.
Kriminalpolitiska frågor har under de senaste åren fått allt större betydelse i samhällsdebatten, vilket flera opinionsundersökningar också visar. BRÅ, som skall vara den myndighet som står för en stor del av kunskapen på detta stora och prioriterade politikområde, är en relativt liten myndighet med begränsade resurser. Under årens lopp har BRÅ:s ansvarsområden blivit allt fler och allt mer olikartade. Det finns därför ett behov av att se över BRÅ:s verksamhet för att analysera om myndighetens roll kan renodlas och tydliggöras.
Samtidigt som BRÅ skall fungera som ett oberoende centrum för forskning och utveckling inom rättsväsendet, skall myndigheten vara regeringens stabsorgan. I regleringsbrevet för 2003 har regeringen tydliggjort myndighetens roll som stabsorgan. Det är därför angeläget att BRÅ, inom befintliga ramar och med kort varsel, har möjlighet att ta hand om uppgifter som regeringen har behov av att få utförda.
Kriminalpolitiken berör flera olika politikområden. Under de senaste åren har flera myndigheter, både inom och utom rättsväsendet, visat stort intresse för att ta del av BRÅ:s kunskap och att samarbeta med BRÅ. Samtidigt har regering och myndigheter behov av att få olika reformer och annan typ av verksamhet utvärderad av ett av verksamheten oberoende organ. Dessa båda typer av ansvarsområden kan vara svåra att förena.
Det förekommer att BRÅ stödjer och bidrar med kunskap i andra myndigheters verksamheter, och samtidigt har i uppdrag att utvärdera verksamheten i fråga.
Myndigheten har under de senaste åren fått en rad resurskrävande arbetsuppgifter, som att ge stöd och fördela bidrag till lokalt brottsförebyggande arbete och till medlingsverksamhet. Det bör övervägas om också andra liknande uppgifter skall ingå i BRÅ:s verksamhet. BRÅ har sedan 1994 ansvaret för den officiella statistiken inom området Rättsväsendet. Förändringen har inte varit helt problemfri. Myndigheten har också övertagit själva produktionen av statistiken. Samtidigt som det är en fördel för hela myndighetens verksamhet att BRÅ har ansvar för kriminalstatistiken, belastar produktionen av statistiken en stor del av myndighetens resurser.
155
Bilaga 1 | SOU 2004:18 |
Det är angeläget att regeringen och rättsväsendets myndigheter har kunskapsunderlag av hög kvalitet. Det statsfinansiella läget gör emellertid att det för närvarande inte finns utrymme för någon betydande förstärkning av resurserna. I stället måste möjligheterna att använda redan befintliga resurser inom rättsväsendet på ett effektivare sätt utredas.
Uppdraget
En särskild utredare skall göra en översyn av BRÅ. BRÅ:s verksamhet, organisation och arbetsformer skall analyseras. Utredaren skall lämna förslag till hur BRÅ:s framtida verksamhet bör se ut, vilka ansvarsområden som myndigheten bör ansvara för och hur verksamheten bör organiseras. Följande frågor skall belysas särskilt:
•BRÅ:s ledningsstruktur (inklusive styrelse och rådgivande organ),
•BRÅ:s roll som stabsorgan,
•BRÅ:s forsknings- och utvecklingsverksamhet,
•former för och omfattning av stödet till det lokala brottsförebyggande arbetet (inklusive stödet till medlingsverksamheten),
•BRÅ:s informationsverksamhet, särskilt myndighetens webbplats,
•statistikverksamheten, särskilt produktionen av kriminalstatistiken,
•möjligheten till effektivare resursutnyttjande i verksamheten.
Som grund för utredarens analys och förslag skall inledningsvis en kartläggning göras av hur BRÅ för närvarande strukturerar sin verksamhet och fördelar sina resurser.
För att kunna ta ställning till omfattningen av BRÅ:s forsknings- och utvecklingsverksamhet behöver en översiktlig kartläggning göras av vilket behov rättsväsendets myndigheter anser sig ha av forsknings- och utvecklingsverksamhet på sina respektive områden.
Vid kartläggningen bör utredaren särskilt uppmärksamma frågan om hur den framtida forskningen skall bedrivas beträffande ekonomisk brottslighet och miljöbrott samt när det gäller kriminalvårdens och polisens verksamhet.
156
SOU 2004:18 | Bilaga 1 |
Syftet med uppdraget är att ta fram en ny instruktion för BRÅ med inriktning på en modern, effektiv och ändamålsenlig verksamhet samt att få en översiktlig analys av hur behovet av forsknings- och utvecklingsverksamheten inom rättsväsendet kan tillgodoses.
Utredaren skall lämna förslag till hur BRÅ:s framtida verksamhet och struktur bör se ut. Olika förslag på lösningar och de konsekvenser dessa kan medföra bör diskuteras och jämföras. Vidare skall utredaren uppskatta de kostnader som förslaget kan medföra. Förslag till en ny förordning med instruktion för BRÅ skall därför lämnas av utredaren.
Om utredaren finner det lämpligt bör även ett nytt namn för myndigheten övervägas.
Redovisning av uppdraget
Uppdraget skall redovisas senast den 30 september 2003.
Bedömer utredaren att det finns behov av en fortsatt utökad översyn när det gäller hela rättsväsendets forsknings- och utvecklingsverksamhet skall detta tydliggöras. Det kan då komma att beslutas om ett nytt uppdrag.
Justitiedepartementet
157
Bilaga 2
Kommittédirektiv
Tilläggsdirektiv till 2003 års
Beslut vid regeringssammanträde den 18 september 2003.
Sammanfattning av tilläggsuppdraget
Utredaren för 2003 års
Utredaren får förlängd tid för att slutföra sitt arbete. Uppdraget skall redovisas senast den 30 januari 2004.
Bakgrund
Den 6 mars 2003 beslutade regeringen om direktiv till en utredning om en översyn av BRÅ (dir. 2003:26). I samband härmed tillkallades en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag till hur BRÅ:s framtida verksamhet bör se ut, vilka ansvarsområden som myndigheten bör ha och hur verksamheten bör organiseras.
Utredningen har antagit namnet 2003 års
159
Bilaga 2 | SOU 2004:18 |
verksamheten inom rättsväsendet, förekommer även inom flera olika discipliner vid universitet och högskolor.
För att kunna bedöma vilken roll och vilka ansvarsområden BRÅ skall ha i framtiden har utredaren gjort bedömningen att det är nödvändigt att utvidga den kartläggning som skall användas som grund för den analys och de förslag utredaren skall redovisa till regeringen.
Regeringen delar denna bedömning. Det är av stor vikt att den verksamhet som bedrivs inom rättsväsendet bygger på kunskap. Det är därför angeläget att utredningen kan få en heltäckande bild av den samlade forsknings- och utvecklingsverksamhet som bedrivs och har relevans för den kriminalpolitiska delen av rättsväsendets verksamhet. Mot en sådan bakgrund har utredaren bättre möjlighet att göra en väl avvägd bedömning när han föreslår hur BRÅ:s framtida verksamhet skall se ut.
Uppdraget
Utredaren skall göra en utvidgad kartläggning av den forsknings- och utvecklingsverksamhet, som har relevans för kriminalpolitikens mål att minska brottsligheten och öka människors trygghet och som bedrivs vid
•myndigheterna inom rättsväsendet,
•övriga statliga myndigheter som bedriver eller finansierar verksamhet som har särskild relevans för detta mål, och
•universitet och högskolor.
Utredaren är fri att göra de begränsningar som anses nödvändiga. Kartläggningen skall användas som underlag för utredarens analys, överväganden och förslag gällande BRÅ:s framtida roll.
Utredaren skall samråda med den utredare som tillkallats för att göra en översyn av Brottsoffermyndigheten (dir. 2003:104).
Utredaren får förlängd tid för att slutföra sitt arbete. Uppdraget skall redovisas senast den 30 januari 2004.
Justitiedepartementet
160
.bild Egen Källa:
161
Styrelse | ||||
Referensgrupp för | ||||
Vetenskaplig nämnd | Elva ledamöter | |||
rättsväsendet | ||||
Förordnas av styrelsen | Sammansättningen bestäms i | |||
förordningen med instruktioner | ||||
för BRÅ | ||||
Enheten för… | Enheten för… |
Generaldirektör
Presstjänst
lokalt | individinriktade | IT | statistik | ||
brottsförebyggande | åtgärder | ||||
arbete | |||||
information | administration | ||||
reformutvärdering | brottsutvecklingen | och förlag | |||
inklusive en jurist | |||||
rådets Brottsförebyggande 2003 organisation
3 Bilaga
Bilaga 4
Förteckning över personer som utredningen varit i kontakt med
Intervjuade personer samt personer som utredningen i övrigt talat med
Andersson, Jan, generaldirektör vid BRÅ
Ackum Agell, Susanne, generaldirektör vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering
Alexandersson, Lars, personalrepresentant för SACO vid BRÅ Arnstedt, Kerstin, personalrepresentant för
Begler,
Bergenstrand, Klas, riksåklagare
Bjelle, Britta, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten
Eberstein, Susanne, vice ordförande i Justitieutskottet samt ordförande i BRÅ:s styrelse
Egerstedt, Olof, chef för Statens Kriminaltekniska Laboratorier Engwall, Viveka, personalrepresentant för
Heckscher, Sten, rikspolischef
Hellsvik, Gun, generaldirektör vid Patent- och registreringsverket
163
Bilaga 4 | SOU 2004:18 |
Holmquist, Rolf, tidigare generaldirektör vid Ekobrottsmyndigheten
Håkansson, Marianne, utredare vid Polishögskolan (tidigare generaldirektör vid BRÅ)
Högne, Doris, överdirektör vid Kriminalvårdsstyrelsen Knutsson, Johannes, professor vid Polishögskolan i Oslo Levander, Sten, professor vid Lunds universitet
Persson, Leif G W, professor vid Rikspolisstyrelsen Sarnecki, Jerzy, professor vid Stockholms universitet Sporre, Tove, personalrepresentant för SACO vid BRÅ Torstensson, Marie, docent vid Växjö universitet Törnqvist, Mårten, utredare vid Svenska Kommunförbundet Wahlin, Lottie, personalrepresentant för SACO vid BRÅ Weibull, Lennart, professor vid Göteborgs universitet Wikström, Per Olov, professor vid Cambridge universitet Villius, Anders, kurator vid Rättsmedicinalverket
Härutöver har utredningen varit i kontakt med ytterligare ett antal personer för kortare samtal.
164
SOU 2004:18 | Bilaga 4 |
Personer som deltagit i av utredningen anordnat FoU- seminarium
Alalehto, Tage, FD, universitetslektor
Andersson, Tommy, universitetslektor
Hydén, Margareta, FD, docent, universitetslektor
Kühlhorn, Eckart, professor
Lindgren,
Sahlin, Ingrid, FD, docent, universitetslektor
Sjögren, Hans, professor
Tham, Henrik, professor Westin, Charles, professor Åkerström, Malin, professor Öberg, Johan, forskarsamordnare
165
Bilaga 5
Publicerat av BRÅ
Publicerat av BRÅ år 1997
Rapporter
Våld mot kvinnor
Antologi baserad på en konferens om våld mot kvinnor. Presentation av våldet mot kvinnor ur olika synvinklar.
Det barbariska straffet
Redovisning bland annat för hur dödsstraffet används i olika länder liksom för dödstraffets ställning inom folkrätten.
Tio års erfarenheter av brottsförebyggande arbete i Nederländerna.
Exempel på olika brottsförebyggande projekt och resultaten av dem liksom en diskussion om vilka hinder som kan finnas för brottsförebyggande verksamhet.
Att arbeta med förebyggande projekt.
En kritisk granskning av förebyggande verksamhet.
Situationell brottsprevention.
Argument för situationell brottsprevention, hur den bör utformas och varför.
Our Collective Responsibility
Översättning av regeringens brottsförebyggande program, Allas vårt ansvar, Ds 1996:59.
Current Swedish Legislation on Narcotic Drugs and Psychotropic Substances
167
Bilaga 5 | SOU 2004:18 |
Statistikpublikationer
Domstolsstatistik 1997
Domstolsstatistik 1995
Kriminalstatistik 1995
Övriga publikationer
Prognoser för brottsutvecklingen
Anmälda brott 1996. Kvartalsstatistik (Kortfakta PM).
Svenska folket om brott och brottsförebyggande åtgärder. Redovisning av resultaten av en opinionsundersökning om
allmänhetens syn på brottslighet och andra ordningsstörningar och vad man kan göra för att minska problemen.
Varningsblad om bedrägerier (BRÅ, Företagarnas Riksorganisation, Polisen och Svenska Arbetsgivareföreningen).
Vad är Ekobrott.
Genomgång av vad som räknas som ekobrott.
Videofilmen Klipp som lockar.
Film om ett fall av ekonomisk brottslighet för visning i gymnasieskolan.
Lärarhandledning Klipp som lockar.
Videofilmen Dog Han? Om filmvåld och verklighet (BRÅ, Rädda Barnen, Riksförbundet Hem och Skola och Våldsskildringsrådet).
Film för åk
Information på UR:s webbplats på Internet i samband med TV- serien STOP Om brott , våld och gäng. (Utbildningsradion och BRÅ).
Studies on Crime & Crime Prevention (Vol. 6 No 1 och 2, 1997).
168
SOU 2004:18 | Bilaga 5 |
Publicerat av BRÅ år 1998
Rapporter
Rattfylleri. Utvärdering av 1994 års reform av trafiknykterhetslagstiftningen.
På jakt efter den svenska normen
rättsmedvetandet” är en gemensam norm i det svenska samhället och om det stämmer överens med de värderingar som styr lagar och rättsväsende.
Brottslighet och utsatthet för brott
Finland, Polen och Chile för att få en bild av svenskars inställning till invandrare liksom några invandrargruppers inställning till andra invandrare och svenskar.
Drograttfylleri. Omfattning, olycksrisker och bevisproblem (BRÅ- PM 1998:3)
Uppgifter från sex undersökningar, bland andra en om förekomsten av alkohol och andra trafikfarliga medel hos förare som omkommit eller skadats svårt i trafikolyckor.
Brottsutvecklingen i Sverige
Statistikpublikationer
Kriminalstatistik 1996.
Kriminalstatistik 1997.
Domstolsstatistik
Övriga publikationer
Crime Prevention in the Nordic Context. The Nordic Model. Beskrivning av de brottsförebyggande råden i de nordiska
länderna, deras organisation och verksamhet.
169
Bilaga 5 | SOU 2004:18 |
European Crime Prevention Awards 1998. De fem svenska bidragen till den europeiska tävlingen.
Konsten att läsa statistik om brott och brottslingar.
Handledning i hur man tolkar och använder kriminalstatistiken.
Man ville vara hjälte… (BRÅ och Våldsskildringsrådet) Djupintervjuer med unga pojkar om deras upplevelser och tankar
om våld i verkligheten och på film.
När behövs polisen bäst?
En analys av utryckningsverksamheten vid polismyndigheten i Stockholms län.
Pedofili. Barnpornografi och sexuella övergrepp mot barn. Sammanställning av den aktuella forskningen om pedofili, bland
annat faktorer som inverkar vid pedofili, behandling av pedofili och pornografins betydelse för pedofilen.
Publicerat av BRÅ år 1999
Rapporter
Ungdomar, droger och polisens insatser
strategier mot narkotikaproblemet bland ungdomar.
Internationella jämförelser
Intensivövervakning med elektronisk kontroll
Utvärdering av 1998 års försöksverksamhet med intensivövervakning med elektronisk kontroll.
Bygga upp brottsförebyggande arbete. Idéskrift 1
Vägledning för hur man bygger upp lokalt brottsförebyggande arbete.
170
SOU 2004:18 | Bilaga 5 |
Kunskapsöversikt över fenomenet
Forskning om ekonomisk brottslighet
och Sverige.
Antologi. 8 reflektioner om kriminalpolitik
kriminalpolitiken.
Vit maktmusik
Fallstudie om den vita maktmusikens roll för tillväxten av den svenska rasideologiska undergroundkulturen.
Medling vid brott. Rapport från en försöksverksamhet (BRÅ- rapport 1999:12)
Kartläggning, problemanalys och prioriteringar. Idéskrift 2 (BRÅ- rapport 1999:13)
Beskrivning av hur man i lokalt brottsförebyggande arbete kan bygga upp och använda kunskap om lokala problem och förhållanden.
Medling vid brott. Gärningsmän berättar
Kvinnors brottslighet
Statistikpublikationer
Narkotikastatistik 1996 och 1997
Domstolsstatistik 1998
171
Bilaga 5 | SOU 2004:18 |
Övriga skrifter
Kodning av brott. Anvisningar för brottskodning.
Den organiserade cigarettsmugglingen. Från ax till limpa
En undersökning av såväl den legala som illegala handeln med cigaretter och av effektiviteten i kontrollåtgärderna.
Cigarettsmugglingens struktur, omfattning och utveckling under senare delen av
Kartläggning av cigarettsmugglingens struktur, omfattning och utveckling under senare delen av
Råd för framtiden. Rapport från en studiedag med de lokala brottsförebyggande råden.
Prognos för brottsutvecklingen
40 poäng tillämpad kriminologi. Informations- och anmälningsbroschyr till kurs anordnad av Stockholms universitet och BRÅ.
European Crime Prevention Awards 1999.
Broschyr om de svenska tävlingsbidragen.
Svensk polis i förändring.
En granskning av närpolisreformen (publicerad på BRÅ:s webbplats).
Internationella jämförelser av kriminalstatistiken (publicerad på BRÅ:s webbplats).
Publicerat av BRÅ år 2000
Rapporter
Brottsförebyggande åtgärder i praktiken. Idéskrift 3
Exempel på brottsförebyggande åtgärder som genomförts i Sverige och andra länder.
172
SOU 2004:18 | Bilaga 5 |
En kunskapsöversikt av
Strategiska brott
En analys av olika typer av kriminella karriärer, vilka debutbrotten är och vilka risker de innebär.
Förbud mot köp av sexuella tjänster
Utvärdering & dokumentation. Idéskrift 4
granska målen till att avgöra om åtgärderna påverkat brottsligheten.
Ungdomar som rånar ungdomar i Malmö och Stockholm (BRÅ- rapport 2000:6)
Kartläggning av ungdomsrånens omfattning, utveckling och karaktär i Malmö och Storstockholm.
Påföljdssystemet för unga lagöverträdare
gäller ungdomar i
Medling vid brott. Slutrapport från en försöksverksamhet (BRÅ- rapport 2000:8)
Perspektiv på ekobrottsligheten.
En antologi. Med utgångspunkt från 1977 års översyn av lagstiftningen gällande den ekonomiska och organiserade brottsligheten ger författarna sina perspektiv på hur den ekonomiska brottsligheten har utvecklats och hur samhällets motstrategier utvecklats.
Grov kvinnofridskränkning.
173
Bilaga 5 | SOU 2004:18 |
Sannolikheten att dömas till fängelse. En statistisk analys (BRÅ- rapport 2000:13)
Redovisning av skillnader mellan landets tingsrätter i andelen fängelsedomar.
Brott på karta. Idéskrift 5
Beskrivning av hur man med hjälp av datateknik kan använda kartor i det brottsförebyggande arbetet.
Barnmisshandel. En kartläggning av polisanmäld misshandel av små barn
Stöld, våld och droger bland pojkar och flickor i årskurs 9 (BRÅ- rapport 2000:17)
Självdeklarationsundersökning av brottsligheten bland ett urval av ungdomar i åk 9.
Utvisning på grund av brott. De dömda och deras barn (BRÅ- rapport 2000:18)
Beskrivning bland annat av hur många barn som berörs av att en förälder döms till utvisning och de avvägningar som rättsväsendet ställs inför i dessa situationer.
Finansiella offshoremarknader och skatteparadis
Förklaring av begreppet ”offshore” och hur det används i finansiella sammanhang.
Från anstalt till livet i frihet. Delrapport I
Undersökning av hur anstalterna arbetar med behandlingsundersökningar och behandlingsplaner för de intagna.
Kriminaliseringen av narkotikabruk
narkotikabruk år 1988 och skatteskärpningen år 1993 har haft för rättsväsendets arbete mot narkotikamissbruk.
Grannsamverkan. Idéskrift 6
Beskrivning av grannsamverkan i olika typer av områden, från storstädernas ytterområden till mindre orter med mindre problem.
174
SOU 2004:18 | Bilaga 5 |
Statistikpublikationer
Narkotikastatistik 1998
Kriminalstatistik 1998
Domstolsstatistik 1999
Publicerat av BRÅ år 2001
Rapporter
White Collar Crime Research
Bidrag från en internationell forskarkonferens om ekonomisk brottslighet.
Från anstalt till livet i frihet. Efter muck
frigivningsförberedelser.
Upprepad utsatthet för brott
Underökning av 30 000 polisanmälningar rörande upprepad utsatthet för misshandel och hot, inbrott i skolor, butiker och bostäder samt bilrelaterade brott.
Hur – Var
En granskning av närpolisreformen.
Brott och annan misskötsamhet under permission
Undersökning av hur vanligt det är att intagna missköter sin permission.
Hets mot folkgrupp
Kartläggning av brottet hets mot folkgrupp och av hur lagen om det har tillämpats.
Exit
En uppföljning och utvärdering av organisationen Exit för avhoppare.
175
Bilaga 5 | SOU 2004:18 |
Brottsförebyggande arbete i skolan. Idéskrift 7
Exempel bland annat på åtgärder för att motverka mobbning, lösa konflikter och öka elevinflytandet.
Brottsutvecklingen i Sverige
tonvikt på åren
Dödligt våld mot kvinnor i nära relationer
relationer under
LUPP. En lokal uppföljnings- & prognosprocedur i problemorienterat arbete mot brott. Idéskrift 8
Modell för en procedur som fullt utvecklad kan bli ett hjälpmedel för att analysera och styra framför allt närpolisens arbete mot vardagsbrottsligheten.
Kriminell utveckling. Tidiga riskfaktorer och förebyggande åtgärder
Översiktlig bild av nationell och internationell kunskap om tidiga individ- och familjefaktorer som medför ökad risk för att utveckla allvarlig kriminalitet.
Miljödriven utveckling – på gott och ont?
regeringens uppdrag att verka för forskning om ekonomisk brottslighet.
Brottsligheten i olika länder
Resultaten från brottsofferundersökningen år 1999 som Sverige deltog i tillsammans med 16 andra industriländer.
Statistikpublikationer
Narkotikastatistik 1999
Kriminalstatistik 1999
176
SOU 2004:18 | Bilaga 5 |
Narkotikastatistik 2000
Domstolsstatistik 2000
Kriminalstatistik 2000
Övriga skrifter
Crime Prevention in Sweden
Crime Prevention in the Nordic Context – The Nordic Model
Crime Trends in Sweden
European Crime Prevention Awards 2001 – de fjorton bidragen till den svenska uttagningstävlingen
Publicerat av BRÅ år 2002
Ekobrott – utvecklingen av några centrala brottstyper (2002:1) Summering av utvecklingen av några centrala brottstyper och
diskussion om ekobrottsligheten i ett vidare perspektiv.
Crime Trends in Sweden 1998 – 2000 (2002:2) Översättning av Brottsutvecklingen i Sverige 1998 – 2000.
Lugna Gatan (2002:3)
Undersökning av två av Lugna Gatans verksamheter, tunnelbane- och juniorverksamheten.
Varför har brottsuppklaringen minskat? (2002:4)
Analys av orsakerna till varför brottsuppklaringen minskar.
Brottsnivåerna i landets kommuner (2002:5)
Undersökning som genom statistiska metoder tar hänsyn till många av de förutsättningar som påverkar brottsnivåerna i kommunerna.
177
Bilaga 5 | SOU 2004:18 |
Just in time (2002:6)
Ekobrottslighet inom svensk och norsk långtradartransport.
Organiserad brottslighet ((2002:7)
Några empiriska data om den ekonomiska brottsligheten.
Att förebygga våld mot kvinnor i nära relationer (2002:8)
Exempel på verksamheter som inriktas på att förhindra våld mot kvinnor i nära relationer.
Hatbrott (2002:9)
En uppföljning av rättsväsendets insatser mot hatbrott.
Miljöstraffrätt i praktiken (2002:10)
En studie av rättstillämpningen.
Att lära ut ett nytt sätt att tänka (2002:11)
Utvärdering av Cognitive
Giftfabriken som sprängdes (2002:12)
En skildring av hur BT
Våld mot kvinnor (2002:14)
Undersökning om denna typ av brottslighet och om gärningsmännen och offren.
Butiksrån (2002:16)
Fakta om butiksrån, exempelvis var, när och hur brotten begås.
Sju ungdomar om sin rättegång (2002:18)
Som en del i arbetet med att utvärdera 1999 års påföljdsreform för unga gjordes denna studie om sju ungdomars syn på sin rättegång.
Vad händer med unga lagöverträdare? (2002:19)
Om överlämnande till socialtjänsten.
178
SOU 2004:18 | Bilaga 5 |
Statistikpublikationer
Kriminalstatistik 2001 (2002:13)
Domstolsstatistik 2002 (2002:15)
Narkotikastatistik 2001 (2002:17)
Övriga publikationer
Åklagares, domares och socialtjänstens syn på påföljdssystemet för unga (webbrapport)
Butiksstölder – problembild och åtgärder (PM med fakta)
Bebyggelseinriktade åtgärder mot brott och otrygghet. (Rapport- PM)
Du & jag, rätt & fel. En lärarhandledning för temaarbete i åk 6
Det går att reducera bilbrottslighet.
Ett idédokument vars förslag till organisation och arbetsrätt är inspirerat av liknande strategier i Nederländerna och Storbritannien.
ECPA. Tio bidrag till den svenska uttagningstävlingen
En plattform är lagd. Dokumentation från fyra regionala konferenser.
Publicerat av BRÅ år 2003
Förebygga ekobrott. Behov och metoder (2003:1)
Rapporten utgör en grund för utvecklingen av det förebyggande arbetet på ekobrottsområdet.
Besöksförbud (2003:2)
En utvärdering av lagen om besöksförbud och dess tillämpning.
179
Bilaga 5 | SOU 2004:18 |
Samhällstjänst – i samhällets tjänst? (2003:3)
En utvärdering av den utvidgade samhällstjänsten med fokus på hur samhällstjänstpåföljderna utvecklats och hur de tillämpas rättsligt och praktiskt.
Fängelse i frihet (2003:4)
En utvärdering av intensivövervakning med elektronisk kontroll.
Stöld, våld och droger bland ungdomar i årskurs nio (Rapport 2003:5)
Resultat från fyra självdeklarationsundersökningar.
Föräldrastöd i teori och praktik. Idéskrift 10 (Rapport 2003:6) Presentation av ett urval olika föräldrastödjande verksamheter
som har haft dokumenterad effekt på barn- och ungdomskriminalitet.
KRIS (Rapport 2003:7)
En kartläggning av föreningen Kriminellas Revansch I Samhället.
Förebyggande metoder mot ekobrott (Rapport 2003:10)
Antologi. Bidragen är skrivna av allt från internationellt etablerade forskare till initierade och engagerade praktiker som dagligen bekämpar ekobrott.
Kameraövervakning i brottsförebyggande syfte (Rapport 2003:11) Presentation av de första fallstudierna av kameraövervakning och
en sammanställning av de tidigare, främst internationella, erfarenheterna på området.
Polisens insatser mot narkotikabrottsligheten (Rapport 2003:12) Utvärdering av effekterna av polisens arbete mot narkotika-
brottsligheten.
Tio lokala brottsförebyggande råd. Idéskrift 11. (Rapport 2003:13) Beskrivning av verksamheten i tio lokala brottsförebyggande råd, byggd på intervjuer med samordnarna i råden, och exempel på hur de andra nordiska länderna organiserar det lokala brottsföre-
byggande arbetet.
Attityder till ekonomisk brottslighet 1988 och 2000 (webb)
180
SOU 2004:18 | Bilaga 5 |
Resultat av en enkätundersökning om allmänhetens inställning till ekobrott.
Från anstalt till frihet. Förstärkta frigivningsförberedelser (webb) Delrapport om utvärdering av försöksverksamheten med
förstärkta frigivningsförberedelser, som beskriver verksamheten och redogör för hur kriminalvården arbetade med frigivningsförberedelser i början av försöksperioden.
Skattefifflare och tjuvar (webb)
En studie av sociala förhållanden och brottsbelastning hos två grupper av lagförda gärningsmän.
Brottsförebyggande insatser i utsatta områden
En studie av de brottsförebyggande frågorna inom ramen för storstadsarbetet.
Indikatorer på trygghet inom storstadsarbetet (webb) Kartläggning av de brottsförebyggande insatser som gjorts och
en analys av det brottsförebyggande storstadsarbetet med fokus på hur det skulle kunna utvecklas i framtiden.
Dödligt våld i kriminalstatistiken (webb)
Undersökning med syfte att avgöra det faktiska antalet anmälda fall av dödligt våld år 2002.
Vård av missbrukare i anstalt
Utvärdering av kriminalvårdens särskilda satsning på narkotikabekämpning.
Klotter. En inventering av förebyggande åtgärder
en inventering av de förebyggande åtgärder som har vidtagits.
Återfall i brott. En översikt (webb)
En studie av personer lagförda för brott och andelen som återfaller i ny lagföring.
181
Bilaga 5 | SOU 2004:18 |
Statistikpublikationer
Kriminalstatistik 2002 (Rapport 2003:8)
Narkotikastatistik 2002 (Rapport 2003:9)
Övriga publikationer
182
Bilaga 6
Utvärdering av BRÅ:s statistikverksamhet
Statskontorets PM
Dnr
Sammanfattning och Statskontorets bedömningar
•Regeringen bör säkerställa att de uppgifter som rättsväsendets myndigheter lämnar till BRÅ håller hög kvalitet.
•Regeringen bör rikta ett särskilt uppdrag till BRÅ för att säkerställa att kriminalstatistiken kvalitetsgranskas.
•Utvecklingsarbetet bör ges högre prioritet inom BRÅ
•Syftet med kriminalstatistiken måste tydliggöras.
•Statistikrådets sammansättning bör ses över och BRÅ bör ta större hänsyn till ledamöternas synpunkter.
•BRÅ bör genomföra bredare användarundersökningar.
•Regeringen bör styra kriminalstatistikens utveckling tydligare genom särskilda uppdrag och preciserade återrapporteringskrav.
•Regeringen bör ta ett starkare grepp om det myndighetsgemensamma utvecklingsarbetet inom rättsväsendet.
•Möjligheten att lägga ut nya statistikprodukter på extern leverantör bör undersökas.
Uppdraget
Den särskilda utredaren som har till uppgift att göra en översyn av Brottsförebyggande rådets (BRÅ) verksamhet och organisation (Dir. 2003:26) har uppdragit åt Statskontoret att granska hur BRÅ:s utvecklingsarbete när det gäller rättsstatistiken fungerar. Även den löpande produktionen av statistik, samordningen med andra myndigheter inom rättsväsendet samt kostnadsutvecklingen ska belysas. Statskontoret genomförde ett liknande uppdrag år
183
Bilaga 6 | SOU 2004:18 |
1997. Utredaren har ansett att det är angeläget att undersöka hur arbetet med rättsstatistiken har utvecklats sedan dess.
BRÅ:s statistikansvar
BRÅ fick statistikansvar för rättsstatistiken i samband med den s.k. statistikreformen år 1994. Avsikten med statistikreformen var att regeringen eftersträvade ökad flexibilitet och minskade kostnader i statistikproduktionen. Detta skulle åstadkommas genom att användarnas inflytande stärktes. År 1996 överfördes även produktionen av rättsstatistiken från SCB till BRÅ. Övertagandet av produktionen var förknippat med en rad problem, som bland annat resulterade i att statistiken blev kraftigt försenad. Även kostnaderna för produktionen ökade.
Efter Statskontorets tidigare utredning av statistikverksamheten har det skett en uppdelning av verksamheten i en statistikenhet som beställare och en
Statistiken i tid och BRÅ är inte längre konsultberoende
BRÅ:s produktion av kriminalstatistik har förändrats i flera avseenden sedan år 1997. Den löpande produktionen har förbättrats avsevärt under senare år. Den bristande kontinuitet och de förseningar som fanns i statistikproduktionen under åren närmast efter BRÅ:s övertagande har i huvudsak återhämtats. Statistiken kommer numera ut i tid. Dessutom har
184
SOU 2004:18 | Bilaga 6 |
Få resultat i utvecklingsarbetet
BRÅ har initierat utvecklingsarbete på flera områden. Merparten av utvecklingsprojekten har handlat om kriminalstatistikens innehåll. Många projekt har pågått under flera år, men få har lett till konkreta resultat. Orsaken till att vissa projekt har avstannat ligger delvis utanför BRÅ, exempelvis när det gäller flödesstatistiken och det nya brottskodningssystemet. BRÅ har dock en samordnande roll i dessa frågor. Statskontoret anser därför att myndigheten borde driva på arbetet i större utsträckning än vad man hittills gjort.
I andra fall handlar det om att BRÅ har prioriterat att komma i kapp med den löpande produktionen. Detta är enligt Statskontoret en rimlig prioritering. I och med att produktionen började fungera bättre efter år 2001 anser Statskontoret dock att högre krav kan ställas på BRÅ:s utvecklingsarbete. Trots att resurser har satsats på vissa utvecklingsprojekt under de senaste åren finns ännu inget färdigt resultat av arbetet, vilket Statskontoret anser är anmärkningsvärt. Två projekt som enligt BRÅ beräknas kunna slutföras under slutet av år 2003 och i början av år 2004 är återfallsstatistiken och utveckling av webbplatsen –
Statistikens tillgänglighet och aktualitet prioriterad
I utvecklingsarbetet har BRÅ prioriterat att tillgängliggöra statistiken och att få fram aktuella uppgifter så snabbt som möjligt. Myndigheten har under det senaste året arbetat intensivt med att utveckla statistiken på webbplatsen. Statskontoret anser dock att BRÅ:s prioritering av detta arbete kan ifrågasättas, eftersom den innebär att andra viktiga delar av utvecklingsarbetet riskerar att hamna i skymundan. Detta gäller exempelvis arbetet med statistikens tillförlitlighet. Resurserna för utvecklingsarbete är begränsade och utvecklingen av webbplatsen är förknippad med höga kostnader. Två tredjedelar av de totala utvecklingskostnaderna för år 2002 har gått till
Brister i statistikens tillförlitlighet
Uppgiftslämnarna anser att det finns bristande tillförlitlighet i de uppgifter som levereras till BRÅ. De huvudsakliga bristerna finns i misstanke- och belastningsregistret och i polisens anmälnings-
185
Bilaga 6 | SOU 2004:18 |
system RAR. Hos de uppgiftslämnande myndigheterna görs inga systematiska kvalitetsgranskningar av den information som skickas till BRÅ. BRÅ tvingas därför avsätta stora personalresurser för att rätta underlaget. Det mandat som BRÅ har för att begära in uppgifter av god kvalitet är dessutom begränsat.
Mot bakgrund av de brister som finns när det gäller tillförlitlighet anser Statskontoret att regeringen i högre grad bör säkerställa att de uppgifter som rättsväsendets myndigheter lämnar till BRÅ håller hög kvalitet och att uppgifterna granskas av uppgiftslämnarna innan de skickas till BRÅ. Regeringen kan styra denna fråga exempelvis genom myndigheternas regleringsbrev.
På ett fåtal områden har BRÅ genomfört mer grundläggande kvalitetsgranskningar av kriminalstatistiken och bland annat upptäckt allvarliga felaktigheter i anmälningsstatistiken. Sådana undersökningar har dock inte genomförts systematiskt. Det ligger i BRÅ:s roll som statistikansvarig myndighet att svara för att statistiken är tillförlitlig. Statskontoret anser att det är en allvarlig brist att myndigheten inte har undersökt statistikens kvalitet mer grundligt. Med tanke på att utvecklingsprojekten riskerar att nedprioriteras i BRÅ:s statistikverksamhet bör det kvalitetsarbete som BRÅ planerar inför år 2004 säkerställas genom ett riktat uppdrag till myndigheten.
Ökade kostnader för utvecklingsarbetet
En granskning av kostnaderna för statistikverksamheten visar att utvecklingsarbetet utgjorde en obetydlig del av statistikverksamheten år 1998. Utvecklingsarbetet svarade då för cirka två procent av kostnaderna för statistikverksamheten. Kostnaderna har därefter successivt ökat till närmare 30 procent år 2002. I takt med att produktionen av kriminalstatistiken börjat fungera bättre har BRÅ således satsat mer resurser på utvecklingsarbete. Det är framför allt utvecklingen av webbplatsen och arbetet med ett nytt brottskodningssystem som BRÅ har investerat i under senare år.
186
SOU 2004:18 | Bilaga 6 |
Omprioriteringar inom BRÅ nödvändiga
Även om BRÅ arbetar mer med att utveckla statistiken i dag är inte utvecklingsarbetet lika högt prioriterat som den löpande produktionen och de olika serviceåtaganden som BRÅ har gentemot användarna. Denna prioriteringsordning har i praktiken inneburit att utvecklingsarbetet har fått stå tillbaka. Det viktigaste är att statistiken kommer i tid.
Statskontoret anser att det är rimligt att den löpande produktionen prioriteras, men för att säkerställa att utvecklingsarbetet leder till resultat bör dock detta arbete ges högre prioritet inom myndigheten än i dag.
Flera syften med kriminalstatistiken
Kriminalstatistiken har flera syften. Enligt statistiklagen ska den finnas såväl för allmäninformation som för utredningsverksamhet och forskning. Dessutom ska statistiken utgöra underlag för regeringens och myndigheternas verksamhetsplanering. Det finns ingen rangordning av dessa tre syften. Vilken typ av statistik som efterfrågas och vad den ska användas till får konsekvenser för vilken statistik som produceras. Till stor del kan statistiken säkerligen användas till flera olika ändamål. Statskontoret anser ändå att de olika syftena riskerar att konkurrera med varandra. I praktiken har de båda syftena om verksamhetsuppföljning och allmäninformation prioriterats, genom att BRÅ framför allt har valt att satsa på att utveckla statistikens tillgänglighet. Såsom situationen ser ut i dag är resurserna för utvecklingsarbete vid BRÅ begränsade och myndigheten är därför tvungen att göra prioriteringar i detta arbete. Statskontoret anser att syftet med kriminalstatistiken behöver tydliggöras för att BRÅ ska kunna göra välmotiverade prioriteringar i utvecklingsarbetet.
Användarnas inflytande över statistikverksamheten svagt
För att få stöd i utvecklingsarbetet har BRÅ inrättat ett statistikråd. Rådet ska framför allt spegla BRÅ:s användare. Ledamöterna i statistikrådet anser generellt att ett användarråd fyller en viktig funktion. Däremot förefaller statistikrådets sammansättning inte vara ändamålsenlig om syftet är att rådet ska spegla viktiga
187
Bilaga 6 | SOU 2004:18 |
användargrupper. Flera av de myndigheter som finns representerade i rådet använder inte statistiken i någon större utsträckning och ett antal av BRÅ:s prioriterade målgrupper saknas. Ledamöterna har dessutom begränsade möjligheter att påverka kriminalstatistiken. BRÅ använder rådet i huvudsak som ett forum för informationsspridning.
Statskontoret anser att ett användarråd behövs och att BRÅ:s statistikråd bättre bör spegla de prioriterade användargrupperna. De målgrupper som ska prioriteras bör också ligga i linje med syftet med kriminalstatistiken. Dessutom bör BRÅ ge ledamöterna större utrymme att lämna synpunkter på utvecklingsarbetet och även ta hänsyn till dessa synpunkter i arbetet. Det finns ett intresse från BRÅ:s sida att ta reda på hur användarna uppfattar kriminalstatistiken. De undersökningar som har genomförts handlar dock uteslutande om statistikens tillgänglighet och förståelighet via webbplatsen. Det saknas bredare användarundersökningar som avser statistikens innehåll, tillförlitlighet, aktualitet och jämförbarhet. Det finns inga formella krav på en statistikansvarig myndighet att genomföra sådana användarundersökningar, men det borde ligga i myndighetens intresse att mer systematiskt ta reda på användarnas önskemål och behov.
Svag styrning av utvecklingsarbetet från regeringens sida
BRÅ måste ta hänsyn till en rad aktörer i arbetet med kriminalstatistiken. Ramarna för verksamheten sätts av regeringen och de regleringar som omgärdar den officiella statistiken. Regeringen har tidigare inte styrt utvecklingen av statistiken i någon större omfattning, förutom när det gäller statistikens tillgänglighet. Under de senaste åren har dock regeringen försökt utöva större inflytande över utvecklingsarbetet, exempelvis när det gäller återfallsstatistiken.
Grundprincipen är att en statistikansvarig myndighet själv ansvarar för att statistiken utvecklas. Statskontoret anser dock att det kan finnas behov av tydligare styrning från regeringens sida om det framkommer att vissa delar av statistiken systematiskt blir eftersatta. Regeringen skulle därför på angelägna områden kunna styra BRÅ:s utvecklingsarbete tydligare genom särskilda uppdrag och mer preciserade återrapporteringskrav i regleringsbrevet.
188
SOU 2004:18 | Bilaga 6 |
Statskontoret anser också att regeringen bör ta ett starkare grepp om det myndighetsgemensamma utvecklingsarbetet inom rättsväsendet. För att arbetet med det nya brottskodningssystemet och flödesstatistiken ska komma vidare krävs tydligare styrning från regeringens sida av samtliga berörda myndigheter och en precisering av myndigheternas ansvar i dessa frågor.
Mest fördelar med BRÅ som producent
Det finns både för- och nackdelar med att BRÅ både är beställare och utförare av kriminalstatistiken. Den främsta fördelen är att BRÅ kan dra nytta av myndighetens kunskap inom det kriminalpolitiska området i arbetet med att producera och utveckla statistiken. Beställarrollen blir också enklare genom att myndigheten kan samordna den verksamhetsanknutna delen av kriminalstatistiken med det tekniska kunnandet. En nackdel med att BRÅ även producerar statistik är att statistikverksamheten riskerar att bli sårbar eftersom myndigheten är liten. Förändringar i omvärlden tenderar att få betydande konsekvenser för BRÅ:s statistikproduktion. Även om produktionen fungerar bra i dag finns en uppenbar risk för att ytterligare förändringar i omvärlden framöver kan leda till nya problem i produktionen.
Bland användarna och uppgiftslämnarna anser man att statistikproduktionen även fortsättningsvis bör bedrivas vid BRÅ. Det finns en farhåga bland de intervjuade att ytterligare en flytt skulle leda till nya störningar i produktionen.
Nya statistikprodukter bör på försök läggas ut
Statistikverksamheten har redan i dag begränsade personalresurser, som gör det svårt att hinna med utvecklingsarbetet. Samtidigt finns det ett behov av att komplettera statistiken med andra typer av undersökningar, som exempelvis årliga brottsofferundersökningar. För att undvika att produktionen av nya statistikprodukter tar upp för stor del av medarbetarnas tid anser Statskontoret att BRÅ bör undersöka möjligheterna att lägga ut nya statistikprodukter på extern leverantör. Det gäller framför allt statistikprodukter som inte baseras på registerdata.
189
Bilaga 7
Redovisning av enkätsvar från rättsväsendets myndigheter samt Statens institutionsstyrelse
I syfte att översiktligt kartlägga vilket behov rättsväsendets myndigheter anser sig ha av forsknings- och utvecklingsverksamhet inom sina respektive områden har utredningen genomfört dels en enkätundersökning, dels intervjuer med ett antal myndighetschefer för att komplettera uppgifterna. Enkäten har även skickats till Statens institutionsstyrelse (SiS).
Utredningen har i kap. 7 kortfattat redovisat vad som framkommit vid enkätundersökning och vid intervjuerna. Nedan följer en närmare redogörelse av vad som framkommit vid undersökningen.
I vilken mån bedriver rättsväsendets myndigheter egen
Riksåklagaren (RÅ)
RÅ uppger att de inte bedriver någon forskningsverksamhet men däremot viss utvecklingsverksamhet med inriktning på rättslig utveckling, metod- och
191
Bilaga 7 | SOU 2004:18 |
haft betydelse för åklagarväsendet. RÅ deltar vidare i ett stort antal projekt runt om i landet med syfte att bekämpa våld mot kvinnor. Oftast är det kommunerna som varit initiativtagare till projekten. RÅ deltar också aktivt dels i utvärderingar av rättsväsendet som RRV genomfört, dels i RPS utvecklingsverksamhet mm. RÅ har även deltagit i flera
Rikspolisstyrelsen (RPS)
På RPS bedrivs generellt sett inte någon myndighetsgemensam organiserad forskningsverksamhet med undantag för SKL (Statens Kriminaltekniska Laboratorium) som bedriver forskning inom det forensiska området. Däremot bedriver myndigheten egen metod- och systemutveckling med utgångspunkt i polisens huvudprocesser (brottsreduktion, brottsutredning och extern service) och stödprocesser (ledning och styrning). På utvecklings- och strategienheten (USE) beräknas de senaste tre åren ca
192
SOU 2004:18 | Bilaga 7 |
Kriminalvårdsstyrelsen (KVS)
KVS arbetar i viss mån med tillämpad forskning i betydelsen att systematiskt och metodiskt söka efter ny kunskap och nya idéer med en bestämd tillämpning i sikte samt med utvecklingsverksamhet i betydelsen att utnyttja forskningsresultat och vetenskaplig kunskap och nya idéer för att åstadkomma nya produkter, nya processer eller nya system eller väsentliga förbättringar av redan existerande sådana. Man bedriver kvalificerat utredningsarbete och analys av den egna verksamheten. Statistik sammanställs och publiceras för att beskriva verksamheten. Ett flertal rapporter som belyser de olika problemområden som varit aktuella har publicerats under årens lopp.
Den största enskilda satsningen inom kriminalvården för närvarande är att skapa brotts- och missbruksprogram av hög kvalité utifrån de kunskaper den så kallade What Worksforskningen kommit fram till. En arbetsgrupp har sedan 1999 i uppdrag att arbeta för att på sikt kunna införa bl.a. evidensbaserade nationella program mot brott och missbruk i svensk kriminalvård.
Kriminalvårdens Forskningskommitté bildades den 1 februari 1999 och består av ledamöter utsedda av generaldirektören. Ledamöterna är samtliga anställda på central eller lokal nivå inom KVS. Kommittén skall utgöra en resurs i frågor som rör uppföljning, utvärdering och forskning, bevaka forskningsbehov och komma med förslag till forskningsprojekt. Kommittén formulerar uppdrag och beställer forskning i första hand från universitet och högskolor. Resultaten av de beställda forskningsuppdragen publiceras i forskningskommitténs rapportserie. När uppdrag formuleras av kommittén prioriteras de behov som föreligger inom strategiskt viktiga områden. Ett prioriterat område är för närvarande olika frågor i anslutning till utvecklingen av nationella brotts- och missbruksprogram.
KVS:s personal deltar i samverkansprojekt inom
Den projektverksamhet som drivs centralt inom myndigheten har beräknats omfatta ca
193
Bilaga 7 | SOU 2004:18 |
beställar- och administrationskostnader med ytterligare ca 500 000 kr per år. Dessa kostnader har varit likartade de tre senaste åren.
Brottsoffermyndigheten (BrOM)
BrOM driver externt finansierade forsknings- och utvecklingsprojekt. Myndigheten har i princip kontinuerligt haft EU- finansiering för sådana under de senaste åren. Myndigheten har arrangerat nordiska konferenser och har för dessa fått ekonomiskt stöd av Nordiska ministerrådet. Vidare har man bl.a. drivit samverkansprojekt om integration med finansiering av Integrationsverket. Andra exempel är omfångsundersökningen ”Slagen dam. Mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige” som genomfördes på uppdrag av regeringen och med särskilda medel samt rapporten ”Ofrid? Våld mot äldre kvinnor och män” – en omfångsundersökning i Umeå kommun som finansierades med medel från Socialstyrelsen.
BrOM ansvarar för Brottsofferfonden vilket inkluderar uppföljning och presentation av beviljade forskningsprojekt. Man har ett omfattande samarbete med forskare inom det viktimologiska forskningsfältet. Detta avspeglas i de konferenser, temadagar och seminarier som myndigheten arrangerar på olika håll i landet. Forskare bjuds med jämna mellanrum in till BrOM för att föreläsa. Myndigheten samarbetar dessutom med de stora statliga forskningsfinansiärerna i syfte att utveckla och sprida kunskap om brottsofferforskning.
Ekobrottsmyndigheten (EBM)
EBM har bl.a. i uppgift att beskriva och ge en samlad bild av den ekonomiska brottslighetens former och omfattning samt dess orsaker och effekter. Myndigheten skall kontinuerligt följa utvecklingen och avrapportera i första hand till regeringen samt sprida kunskap on den ekonomiska brottslighetens utveckling till politiker och andra beslutsfattare samt till andra intressenter såsom näringslivets organisationer.
Myndigheten har inom den nationella stabsfunktionen bl.a. en utvecklingsenhet som har sekreterar- och kanslifunktioner i förhållande till
194
SOU 2004:18 | Bilaga 7 |
de myndigheter som har till uppgift att bekämpa den ekonomiska brottsligheten. Genom detta samarbete har EBM kunnat engagera specialister inom de övriga myndigheterna som representeras i rådet för specifika utredningsuppdrag och även kunnat sätta samman arbetsgrupper för sådana uppdrag. Dock är behovet av djupstudier mycket större än vad som kan täckas av sådana insatser.
EBM:s utvecklingsenhet har tillsammans med Ekorådets arbetsgrupp fått i uppdrag av Ekorådet att bedriva en samlad hotbildsanalys av ekobrottsligheten, ett pågående arbete där behovet av specifika djupstudier är många.
EBM har i anslagsframställningen för år 2004 ansökt om medel till djupstudier för att kunna lägga ut uppdrag på forskare och andra experter.
EBM har ett uppdrag från regeringen att utarbeta ett samlat system för uppföljning av ekobrottsbekämpningen. Man har tillsammans med de övriga samverkande myndigheterna utvecklat rutiner för fortlöpande insamling av grundinformation på ärendenivå med direkt anknytning till anmälda misstänka ekonomiska brott. Denna information skall lagras fortlöpande i en central databas hos EBM. Med hjälp av denna databas skulle en heltäckande, jämförbar och relevant statistik avseende den upptäckta ekonomiska brottsligheten och dess bekämpning kunna redovisas och göras allmänt tillgänglig. Syftet är att skapa ett korrekt, lättillgängligt och aktuellt underlag för statsmakterna, myndigheterna och näringslivet när det gäller att följa ekobrottslighetens utveckling och att besluta om åtgärder mot denna.
Ett projekt för att ta tillvara och utnyttja vunna erfarenheter har påbörjats inom EBM. Projektet benämns ”EkoBank”. En förstudie med fördjupad analys av förutsättningar och problem samt förslag till utveckling och implementering av ett system för insamling, lagring och tillhandahållande av erfarenheter och kunskaper inom EBM har genomförts. En begränsad pilotverksamhet avses genomföras under hösten 2003 och vintern/våren 2004.
På EBM har mellan två och en halv och tre årsarbetskrafter arbetat med
195
Bilaga 7 SOU 2004:18
Statens institutionsstyrelse (SiS)
SiS finansierar forskning för ca 9 miljoner kr årligen. Forskningen utförs till övervägande del vid universiteten. Ingen forskning utförs vid myndigheten. Utvecklingsverksamhet tar även den ca 9 miljoner kr i anspråk årligen.
Forskningsanslag delas ut efter ett årligt ansökningsförfarande. Projekten, som skall ta sin utgångspunkt i SiS forskningsprogram, studerar främst SiS verksamhet, personal och klienter. Utvecklingsprojekten avser dels projekt som initieras och bedrivs av SiS- institutioner, dels den klientdokumentationsverksamhet som SiS
Under de senaste tre åren har vid SiS huvudkontor mellan 8,5 och 10 årsarbetskrafter arbetat med forsknings- och utvecklingsverksamhet. Verksamheten har beräknats kosta mellan 22,8 miljoner kr och 28,8 miljoner kr årligen. Härutöver kommer den verksamhet som bedrivs vid Enheten för verksamhetsutveckling.
Rättsmedicinalverket (RMV)
RMV bedriver forskning inom områdena rättspsykiatri, rättsmedicin, rättskemi och rättsgenetik i syfte att utveckla verksamheterna samt bibehålla och utveckla ett vetenskapligt arbetssätt.
Den rättspsykiatriska forskningen är inriktad på frågor kring personlighetsstörning och neuropsykiatriska störningar samt olika riskbeteenden som kan vålla återfall till kriminellt och asocialt beteende. Denna forskning bedrivs i samarbete med universiteten.
Den rättsmedicinska forskningen har under lång tid till viss del varit inriktad på skadeprevention. Forskningsarbetet sker i nära samarbete med universitetsinstitutioner.
Rättskemisk och rättstoxikologisk forskning är inriktad på metodanpassning för att följa den utveckling som sker inom droganvändningen. Arbetet sker i nära samarbete med institutionen för farmakologi vid Hälsouniversitetet i Linköping samt med Läkemedelsverket och andra myndigheter inom det farmakologiska och toxikologiska området.
196
SOU 2004:18 | Bilaga 7 |
Den rättsgenetiska forskningen rör dels utveckling av metoder för identifiering av personer utgående från tillvarataget biologiskt material, dels undersökningar av den genetiska variation som gör människor olika mottagliga för förgiftningar orsakade av läkemedel och droger. Forskningen sker i nära samarbete med RMV:s rättskemiska avdelning och med institutioner inom Hälsouniversitetet i Linköping och andra institutioner.
Under de senaste tre åren beräknar myndigheten att mellan 9 och 15 årsarbetskrafter har tagits i anspråk för forsknings- och utvecklingsverksamhet. Kostnader härför har beräknats till mellan 10 och 15 miljoner kr per år. Dock har reservation gjort för att uppgifterna är osäkra.
Vidare deltar myndigheten i
Vid myndigheten finns en
Domstolsverket (DV)
Domstolsverket bedriver inte någon regelbunden forskning eller utvecklingsverksamhet inom det kriminalpolitiska området.
Hur uppfattas BRÅ av rättsväsendets myndigheter?
Riksåklagaren (RÅ)
RÅ uppger att man använder resultaten av BRÅ:s forsknings- och utvecklingsverksamhet som input till den interna utvecklingsverksamheten men att värdet av dem är begränsat eftersom rapporterna oftast inte är inriktade mot åklagarväsendet utan mot polisens verksamhet. Man menar också att rapporterna ofta är relativt övergripande i sin analys vilket påverkar värdet av dem. Man menar att BRÅ:s hemsida är en viktig informationskälla när det gäller framför allt statistikuppgifter samt att hemsida håller hög kvalitet och är tidsbesparande både för RÅ och BRÅ.
197
Bilaga 7 | SOU 2004:18 |
Rikspolisstyrelsen (RPS)
RPS har pekat på sina nära relationer med BRÅ och uppger att polisen medverkat i en mängd olika
Kriminalvårdsmyndigheten (KVS)
Det finns exempel på att KVS ändrat arbetssätt eller påskyndat en process med utgångspunkt i resultat som kommit fram i BRÅ:s rapporter. Ett exempel är rapporterna ”Från anstalt till frihet” som satte fokus på och påskyndade KVS arbete med mer strukturerad verkställighetsplanering och dokumentation. Rapporten om Cognitive
198
SOU 2004:18 | Bilaga 7 |
Rapporterna används vid t.ex. interna seminarier som underlag för eventuella ställningstagande om förändring och utveckling.
BRÅ:s hemsida är väl strukturerad och mycket informativ. Det är en värdefull källa, både för att få en överblick av rapportproduktionen och för att kunna hämta flertalet rapporter i PDF- format samt för att snabbt få tillgång till statistikfunktionen.
Ett exempel på där KVS beställt ett uppdrag från BRÅ är uppdraget om ”Brott och annan misskötsamhet under permission”. I övrigt har BRÅ utfört och utför fortfarande en mängd projekt som direkt rör kriminalvården. Dessa uppdrag kan komma till på olika sätt. Representanter från BRÅ och KVS brukar träffas på tjänstemannaplanet ca två gånger per år för att överföra kunskaper om pågående verksamheter samt att diskutera BRÅ:s förutsättningar till uppdrag som KVS har intresse av att få utförda. Andra sätt är att uppdrag kommer till efter en dialog mellan myndigheternas ledningar eller regeringsuppdrag.
Brottsoffermyndigheten (BrOM)
BrOM använder sig sällan av resultatet av BRÅ:s forsknings- och utvecklingsverksamhet. Man använder sig inte heller av BRÅ:s hemsida i någon större utsträckning. I den mån den används är det framför allt i syfte att få fram uppgifter ur kriminalstatistiken.
Ekobrottsmyndigheten (EBM)
De fortlöpande sammanställningarna av forskning och de kontaktskapande aktiviteter mellan forskning och operativ verksamhet som BRÅ initierat inom
När det gäller BRÅ:s hemsida har EBM främst haft användning för statistikuppgifterna. Myndigheten har inte anlitat BRÅ för något uppdrag. Däremot har man sökt pengar för forskning av de speciella medel för
199
Bilaga 7 | SOU 2004:18 |
Statens institutionsstyrelse (SiS)
SiS har uppgett att man läser och refererar till BRÅ:s rapporter samt att de används i utbildning och utredningsverksamhet m.m. Det förekommer att man hämtar rapporter från hemsidan samt att man beställer statistik från BRÅ.
Rättsmedicinalverket (RMV)
De olika verksamheterna inom myndigheten har inte i någon större utsträckning använt resultat från forskning vid BRÅ. I viss mån har dock uppgifter från BRÅ:s officiella statistik kommit till användning i anslutning till några forskningsprojekt. Det har främst skett i anslutning till rättspsykiatrisk forskning kring sexualbrott. Information inhämtas i ringa omfattning vilket delvis kan förklaras av att statistikuppgifterna tidigare varit sent tillgängliga.
Man anlitar inte BRÅ för uppdrag då BRÅ saknar kompetens inom RMV:s verksamhetsområden, särskilt vad gäller den medicinska och biovetenskapliga kompetensen.
Domstolsverket (DV)
I mindre omfattning använder DV uppgifter från kriminalstatistiken i t.ex. utbildningsverksamhet och vid utveckling av verksamheten vid enskilda domstolar. I de fall myndigheten behöver uppgifter är det sannolikt att de hämtas från BRÅ:s hemsida. DV har inte anlitat BRÅ för några uppdrag under de tre senaste åren.
Vilka krav ställer rättsväsendets myndigheter på BRÅ och vilka behov har dessa myndigheter av
Rent allmänt har de flesta myndigheterna uppgett att det finns ett omfattande behov av forsknings- och utvecklingsverksamhet inom rättsväsendets område och att behovet på intet sätt är uppfyllt.
200
SOU 2004:18 | Bilaga 7 |
Riksåklagaren (RÅ)
RÅ menar att BRÅ skulle kunna fylla en viktig funktion när det gäller att vara ett rådgivande organ och en kunskapsbank. Man vill kunna få kalla fakta om brottsligheten och dess utveckling i landet. Ett önskemål är att BRÅ kunde göra framtidsprognoser som brottslighetens utveckling, hotbilder m.m. Det har vidare framförts att man nog måste välja om BRÅ skall ägna sig åt rådgivning eller åt utvärderingar då det är svårkombinerade uppgifter ur ett trovärdighetsperspektiv.
RÅ har vidare framfört synpunkter på att en helhetssyn och ett rättskedjeperspektiv borde genomsyra BRÅ:s verksamhet i betydligt större utsträckning. Som ett exempel på en rapport som har ett tydligt helhetsperspektiv anges rapporten ”Hatbrott. En uppföljning av polisens insatser.” (BRÅ:s rapport 2002:9). Man efterlyser en tätare dialog med rättsväsendet i samband med verksamhetsplaneringen. Man menar vidare från RÅ att BRÅ bör ges utrymme att ägna sig åt framtidsfrågor såväl som analys av den nuvarande verksamheten. BRÅ borde fungera som informationsinhämtare och inspiratör för nya metoder och idéer samt skulle kunna ha till uppgift att samla rättsväsendets representanter för diskussion och bidra med stöd för projekt gemensamma för rättsväsendet. Ytterligare ett önskemål är att analysen av den nuvarande verksamheten görs djupare; färre men kvalitativt mer utvecklade projekt efterfrågas. Önskemål om att rapporter som läggs ut på hemsidan borde finnas tillängliga under längre tid har framförts. Man har vidare framfört önskemål om att BRÅ skulle utföra analyser av t.ex. lagföringen (RÅ har inte haft några resurser att finansiera sådana uppdrag.).
Rikspolisstyrelsen (RPS)
RPS anser att det föreligger ett stort behov av forskning kopplat till polisens kärnverksamhet inom t.ex. beteendevetenskapen, juridik, kriminologi, forensisk psykologi och informationsförsörjning. Myndigheten menar att det på sikt på grundval av polisforskningen bör utvecklas ett vetenskapligt ämne, som skulle kunna benämnas polisvetenskap eller polisiärt arbete och att detta är viktigt för utvecklingen av polisverksamheten. RPS menar att BRÅ:s forsknings- och utvecklingsverksamhet måste integreras mer med
201
Bilaga 7 | SOU 2004:18 |
polisverksamheten än vad som sker i dagsläget. Det är angeläget, enligt RPS, att BRÅ i samverkan med polisen kan prova egenutvecklade hypoteser och antaganden som kan underlätta för polisen att nå de övergripande verksamhetsmålen. BRÅ bör få möjlighet att mer systematiskt bygga upp kunskap inom olika områden än vad som hittills varit möjligt. BRÅ bör också ha möjlighet att bistå myndigheterna inom rättsväsendet med att förbättra sina rutiner att följa upp respektive verksamhet systematiskt och kontinuerligt. Vidare bör BRÅ, enligt RPS, utveckla en mer offensiv forskningsverksamhet genom att tillsammans med de rättsvårdande myndigheterna identifiera viktiga strategiska forskningsområden inom ramen för respektive myndighets verksamhetsområde. BRÅ bör även utveckla sin hemsida ytterligare i syfte att sprida kunskap inom sitt ansvarsområde till myndigheter och allmänheten då det finns ett stort behov av att få tillgång till en elektronisk erfarenhetsbank där erfarenheter från olika brottsbekämpande projekt och åtgärder redovisas.
När det gäller BRÅ:s rapporter menar RPS att de är föredömligt korta och lättillgängliga men lyfter fram att problemet är att de sällan leder till operativa konsekvenser i verksamheten. Man påtalar att det naturligtvis ligger ett stort ansvar för detta hos mottagaren av rapporterna men efterlyser samtidigt nya vägar för BRÅ, t.ex. genom att skapa en erfarenhetsbank på hemsidan för att positioner sig på den ständigt växande informationsarenan.
Kriminalvårdsstyrelsen (KVS)
KVS har tillsammans med BRÅ gjort en inventering av kunskapsläget samt föreslagit en plan för det fortsatta
•Forskningsinventeringar och sammanställningar av kunskapsläget
•Utarbetandet av mätinstrument för uppföljning och utvärdering och kontinuerlig insamling av data
•Löpande statistiska uppföljningar
•Fördjupade kartläggningar och analyser av data
202
SOU 2004:18 | Bilaga 7 |
•Effektutvärderingar
•Löpande dialog och återkoppling till personal
I planen föreslås hur de olika uppgifterna skall fördelas mellan kriminalvården, BRÅ och universiteten.
BRÅ bör, enligt KVS, i framtiden inrikta sig på reformutvärderingar och brottsförebyggande arbete. Myndighetens styrka har inte varit att arbeta med behandlingsforskning eller med forskning kring effekter av insatser inom kriminalvård. Frågan är om BRÅ, som är en mycket begränsad resurs, har förmåga att rekrytera, bibehålla och utveckla detta komplexa och svåra forskningsfält.
Trots förslag i tidigare utredningar på området har det, enligt KVS, aldrig kommit till stånd en etablering av akademiskt förankrad behandlingsforskning med inriktning på kriminalvård. Långt utarbetade förslag om etableringar inom forskningsfältet (t.ex. Örebro universitet, Stattin, Eriksson, Oskarsson m.fl.) har inte kommit längre än till diskussionsnivå. Det saknas helt enkelt akademiska miljöer där forskningsfältet kriminalvård kan hämta den kompetens och näring som verksamheten behöver.
Brottsoffermyndigheten (BrOM)
BrOM har haft regeringens uppdrag att ta fram ett viktimologiskt forskningsprogram som innehåller en inventering av befintlig viktimologisk forskning samt förslag till prioriteringar för hur forskningen bör utvecklas. I korthet kan sägas att tre områden pekas ut, brottsoffer i rättsväsendet, barn som brottsoffer samt brottsoffer och etnicitetsfrågor.
Enligt myndigheten bör BRÅ även fortsättningsvis ha ansvar för brottsförebyggande åtgärder och för att utvärdera kriminalpolitiska åtgärder.
Ekobrottsmyndigheten (EMB)
EBM har ett stort behov av medel för riktade djupstudier för att kunna ge den samlade bild av
203
Bilaga 7 | SOU 2004:18 |
verksamheten kunde kanaliseras genom eller påverkas av EBM när det gäller
Statens institutionsstyrelse (SiS)
SiS behöver utveckla sin uppföljningsverksamhet av klienterna med data ur brottsregister m.m. Fortlöpande information om ungdomsbrottslighetens utveckling behövs samt hur olika påföljder fungerar för olika grupper. Såväl forskning som utveckling behövs. SiS skall fortsätta sin forskningsverksamhet i enlighet med forskningsprogrammet. I utvecklingsarbetet kommer implementering och utvärdering av evidensbaserade metoder att prioriteras.
BRÅ bör, enlig myndigheten, fortsätta med sina nuvarande arbetsuppgifter statistikföring och statistikproduktion, forskning om kriminalitet och dess utveckling samt policyfrågor.
Rättsmedicinalverket (RMV)
RMV efterlyser en mer samordnad syn på forskning och utveckling. En förändring i riktning mot forskning inom mer övergripande frågeställningar pågår inom myndigheten. För att få tillräcklig effekt i arbetet saknas främst möjlighet att avsätta mer tid till sammanhållet projekt arbete. En ökad samverkan med universiteten i syfte att öka antalet forskarstuderande inom RMV:s olika verksamhetsområden bör eftersträvas.
Den egna
RMV har i sitt svar presenterat en idé över en framtida organisation för rättsväsendets utrednings- och forskningsverksamhet. Den innebär i stora drag nuvarande RMV samt hela eller delar av Statens kriminaltekniska laboratorium samt eventuellt socialt och psykologiskt inriktad utredningsverksamhet tillsammans skulle kunna bilda en egen myndighet direkt under Justitiedepartementet. Delar av den utrednings- och forskningsverksamhet som i dag är
204
SOU 2004:18 | Bilaga 7 |
samlad till BRÅ skulle ingå i en division med samhälls- och beteendevetenskaplig kompetens. I förhållande till BRÅ:s nuvarande organisation skulle detta innebära en mer sammanhållen länk till övrig brottsförebyggande verksamhet av utrednings- och forskningskaraktär.
Domstolsverket (DV)
DV har uppgett att eftersom verket inte regelmässigt utnyttjar BRÅ:s kompetens har verket inte några närmare synpunkter i fråga om DV:s behov av forsknings- och utvecklingsverksamhet på det aktuella området.
205
Bilaga 8
Redovisning av enkätsvar avseende pågående
Utredningen har tillställt ett antal universitetsinstitutioner, högskolor, statliga myndigheter och forskningsråd en enkät i syfte att kartlägga
Enkätsvaren har sammanställts av forskningssekreterare Agneta Brimse vid Rättsmedicinalverket i Göteborg. Vi har valt att här redovisa svaren avseende pågående projekt (september 2003). Vidare finns en lista över dem som uppgett att det för närvarande inte pågår några för utredningen relevanta projekt. Bland de senare har vi även redovisat dem som inte svarat då vi tolkat detta som att inga projekt av den efterfrågade karaktären pågår.
1.1 Pågående projekt (september 2003)
STOCKHOLMS UNIVERSITET
Humanistiska fakulteten
Filosofiska institutionen
Projektperiod Projektmedel
Torbjörn Tännsjö (professor)
Grundforskning rörande påföljder och omhändertagande av personer som begår brott
207
Bilaga 8 | SOU 2004:18 |
under inflytande av psykisk störning samt tvångsvård av missbrukare
Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMK)
Projektperiod | Projektmedel | ||||
Eric Carlsson (doktorand), | 379.000 kr från | ||||
Ester Pollack (FD) | Brottsoffer- | ||||
”Offer och gärningsmän. | myndigheten | ||||
Berättelser om etnicitet och kön | |||||
i mediers rapportering kring | |||||
våldsbrott” (grundforskning) | |||||
Centrum för genusforskning | |||||
Projektperiod | Projektmedel | ||||
Carin Holmberg (FD) ”Våld i | 593.000 kr/år | ||||
samkönade parrelationer – en | |||||
svensk kartläggning” | |||||
(tillämpad forskning) |
Samhällsvetenskapliga fakulteten
Centrum för forskning om internationell migration och etniska relationer (CEIFO)
Samarbetsprojektet ”Brott etnicitet och boendesegregation” redovisas under ”Kriminologiska institutionen” nedan.
Kriminologiska institutionen
Projektperiod | Projektmedel | |
Kriminalpolitik | ||
Hanns von Hofer (professor), | 648.000 kr | |
Henrik Tham (professor) | (6 årsarbets- | |
“Svensk brottslighet och | krafter) | |
208 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
kriminalpolitik i europeisk | ||
belysning” | ||
Hanns von Hofer (professor) | 648.000 kr | |
”Svensk brottslighet och | (6 årsarbets- | |
kriminalpolitik under | krafter) | |
mellankrigstiden” | ||
Henrik Tham (professor), | 648.000 kr | |
Hanns von Hofer (professor) | (5 årsarbets- | |
”Svensk kriminalpolitik 1950– | krafter) | |
2000” | ||
Magnus Hörnqvist (FK) | 324.000 kr | |
”Brottsförebyggande arbete inom | (2 årsarbets- | |
ramen för storstadssatsningen” | krafter) | |
Janne Flyghed (professor) | 500.000 kr | |
”Gränsöverskridande | (2,25 årsarbets | |
brottslighet. En analys av det | krafter) | |
svenska samhällets beredskap att | ||
möta internationell brottslighet” | ||
Janne Flyghed (professor) | 639.000 kr | |
”Kriminalpolitikens | (2 årsarbets- | |
internationalisering och dess | krafter) | |
konsekvenser” | ||
Tove Pettersson (FD) | 623.000 kr | |
“Diskriminering inom | (2 årsarbets- | |
rättsväsendet” | krafter) | |
Hanns von Hofer (professor) | 111.000 kr | |
“Nordic Criminal Statistics“ | (0,2 årsarbets- | |
krafter) | ||
Ekonomisk brottslighet | ||
Helena du Rées (JK) | 324.000 kr | |
“Miljöbrott i näringsverksamhet” | (4 årsarbets- | |
krafter | ||
Hanns von Hofer (professor) | 324.000 kr | |
“Statistik om ekonomisk | (2 årsarbets- | |
brottslighet” | krafter) | |
Henrik Tham (professor) | 324.000 kr | |
“Ekonomisk brottslighet i | (2 årsarbets- | |
skandinavisk trailertransport – | krafter) | |
avvikelse eller normalitet?” | ||
209 |
Bilaga 8 SOU 2004:18
Drogpolitik | ||
Leif Lenke (professor) | ||
”Narkotikamissbruk och | ||
kontrollstrategier i ett Europa | ||
under förvandling” | ||
My Lilja (FM) | 324.000 kr | |
”Narkotikafrågan i Ryssland” | (4 års arbets- | |
krafter) | ||
Leif Lenke (professor) | 216.000 kr | |
”Gäller den s.k. totalkonsum- | (1,5 årsarbets- | |
tionsmodellen också narkotika?” | krafter) | |
Börje Olsson (professor, Center for | 648.000 kr | |
social research on alcohol and | (4 årsarbets- | |
drugs) ”Narkotikamissbruk bland | krafter) | |
sociala marginalgrupper” | ||
450.000 kr | ||
”Narkotikamissbruk från polisens | (2 årsarbets- | |
och socialtjänstens perspektiv – | krafter) från | |
problemuppfattning, samverkan | Mobilisering | |
och handlingsutrymme” | mot narkotika | |
Unga lagöverträdare | ||
Jerzy Sarnecki (professor) | 324.000 kr | |
”Brottsliga nätverk i Stockholm” | (3 årsarbets- | |
krafter) | ||
Jerzy Sarnecki (professor), | 324.000 kr | |
Marianne Saether (MSc) | (2 årsarbets- | |
“Kriminella nätverk” | krafter) | |
Utbildnings- | ||
bidrag | ||
Jerzy Sarnecki (professor) | 324.000 kr | |
”Nätverksanalys av fängelsegäng” | (4 årsarbets- | |
krafter | ||
Jerzy Sarnecki (professor) | 200.000 kr | |
”Offender spatial behaviour” | (0,6 årsarbets- | |
krafter) | ||
Jerzy Sarnecki (professor) | 324.000 kr | |
”Nätverkseffekter av | (1 årsarbets- | |
rånkommissionens insatser i | kraft) | |
Västerort | ||
210 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
Jerzy Sarnecki (professor), | 324.000 kr | |
(1 årsarbets- | ||
”Särskilda gänginsatser i | kraft) från | |
Botkyrka” | BRÅ | |
Jerzy Sarnecki (professor), | 605.000 kr | |
David Shannon (FL), Li Eriksson | (4,8 årsarbets- | |
(forskar ass) ”Hur går det för f.d. | krafter) från | |
§ |
SiS | |
ungdomar inskrivna på särskilda | ||
ungdomshem åren |
||
Jerzy Sarnecki (professor) | 324.000 kr | |
”Klotter och klottrare” | (4 årsarbets- | |
krafter) | ||
Jerzy Sarnecki (professor), | 324.000 kr | |
Charles Westin (professor), | (4 årsarbets- | |
Centrum för forskning om | krafter) | |
internationell migration och | ||
etniska relationer – CEIFO) | ||
”Brott, etnicitet och | ||
boendesegregation” | ||
Tove Pettersson (FD) | 300.000 kr | |
“Masculinities and violence in | (0,7 årsarbets- | |
youth cultures” | krafter) | |
Viktimologi | ||
Eva Tiby (FD) | ||
”Nyckelinformanter om problem, | ||
brott och brottsprevention” | ||
Eva Tiby (FD) ”Utsatthet och | 550.000 kr | |
rädsla för brott bland barn, | (2 årsarbets- | |
ungdomar och vuxna i Tyresö” | krafter) | |
Malena Carlstedt | 324.000 kr | |
”Upprepad viktimisering” | (2 årsarbets- | |
krafter) | ||
Felipe Estrada (forsk ass) | ||
”Utsatthet och oro för våld – En | ||
studie av den ojämlika | ||
utsatthetens mekanismer” | ||
Anita Heber (FM) | ||
”Var rädd om dig! Uppfattningar | ||
211 |
Bilaga 8 SOU 2004:18
om rädsla för brott hos folket, | ||
medier och politiker” | ||
324.000 kr | ||
”Medling mellan offer och | (3 årsarbets- | |
gärningsman – praktik, ideologi | krafter) | |
och form” | ||
Staffan Litzén (FK) | ||
”Viktimisering, trygghet och | ||
brottsprevention” | ||
Marginalisering | ||
Henrik Tham (professor) | 324.000 kr | |
”Social exclusion as a | (2 årsarbets- | |
multidimensional process” | krafter) | |
Anita Rönneling ”Marginalisering | 324.000 kr | |
och ”social identitet” i en | (3 årsarbets- | |
inkluderande välfärdsstat” | krafter) | |
Henrik Tham (professor) | 324.000 kr | |
“Fängelsedömdas | (4 årsarbets- | |
levnadsnivåundersökning” | krafter) | |
Leif Lenke (professor) ”Kvinnorna | 324.000 kr | |
utanför – om narkotika, | (3,5 årsarbets- | |
kriminalitet och prostitution” | krafter) | |
Janne Flyghed (professor), | ||
Anders Nilsson (FD) | ||
”Den svenska ofärden. | ||
Marginaliseringsprocesser bland | ||
straffade, vräkta och hemlösa” | ||
Eva Tiby (FD) | 324.000 kr | |
”Kartläggning av kunskap om | (1 årsarbets- | |
prostitution i Sverige” | kraft) | |
Mord och dråp | ||
Maria Kaspersson | 324.000 kr | |
”Dödligt våld i Stockholm i ett | (3 årsarbets- | |
historiskt perspektiv” | krafter) | |
Mikael Rying | 324.000 kr | |
”Dödligt våld i Sverige 1990– | (2 årsarbets- | |
1998” | krafter |
212
SOU 2004:18 Bilaga 8
Nationalekonomiska institutionen
Projektperiod | Projektmedel | ||||
Anna Nilsson (forsk stud) | |||||
”Income inequality and crime: the | |||||
Swedish evidence” (tillämpad | |||||
forskning) | |||||
Mats Persson (professor, Institutet | |||||
för internationell ekonomi vid | |||||
Stockholms Universitet – ILES) | |||||
”Type I and type II errors in the | |||||
economics of crime” | |||||
(grundforskning) | |||||
Centre for health equity studies (CHESS) | |||||
Projektperiod | Projektmedel | ||||
Britt af Klinteberg (professor), | 380.000 kr/år | ||||
Lars Oreland (professor) | (75 % | ||||
“Monoaminergic mechanisms | årsarbetskraft) | ||||
related to personality and drug | |||||
abuse” | |||||
Britt af Klinteberg (professor), | 950.000 kr/år | ||||
(1,5 arbets- | |||||
”Tidiga riskfaktorer, alkoholvanor | kraft/år) | ||||
och dryckesmönster hos ungdomar | |||||
samt stöd till barn med | |||||
missbrukande föräldrar” | |||||
(utvecklingsverksamhet) | |||||
Birgitta Rydén Lodi (doktorand), | 80.000 kr/år | ||||
Håkan Stattin (professor), | |||||
Britt af Klinteberg (professor) | |||||
”Några bakgrunds- och | |||||
personlighetsfaktorers inverkan på | |||||
återfall i brott: Faktorer som | |||||
särskiljer gravt kriminella män som | |||||
återfaller respektive icke återfaller i | |||||
brott” (tillämpad forskning) |
213
Bilaga 8 SOU 2004:18
Psykologiska institutionen
Projektperiod | Projektmedel | |
550.000 kr/år | ||
Pär Anders Granhag (docent, | (1,25 % | |
Psykologiska institutionen, | årsarbetskraft) | |
Göteborgs Universitet) | ||
”Barn som utsatts för brott: Vad de | ||
minns och berättar” | ||
25 % | ||
“Vad gärningsmän minns från | årsarbetskraft | |
dödligt våld” | ||
Anna Dåderman (docent) | ||
”Dr Jekyll and Mr Hyde – | ||
behaviour patterns among young | ||
male delinquents with a combined | ||
abuse of alcohol and | ||
benzodiazepines: biological and | ||
psychological indicators” | ||
Anna Dåderman (docent) | ||
”Central arousal mechanisms in | ||
sexual offenders” | ||
Anna Dåderman (docent) | ||
”Dyslexia in young criminal men | ||
who underwent forensic | ||
psychiatric assessment: biological, | ||
social, and psychological | ||
indicators” | ||
Institutionen för socialt arbete | ||
Projektperiod | Projektmedel | |
Astrid Schlytter (univ lektor), | En heltid under | |
Annika Jemteborn (doktorand) | 2 år finansiering | |
”Utsatta invandrarflickor och | från | |
samhällets stöd” (grundforskning) | Brottsoffer- | |
fonden | ||
Astrid Schlytter (univ lektor), | 500.000 kr | |
Annika Jemteborn (doktorand) | fördelat mellan | |
”Våld i närrelationer bland etniska | de nordiska | |
214 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
minoriteter i Norden” | länderna | |
(tillämpad forskning) | Nordisk | |
Samarbetsprojekt mellan | Forsker- | |
nordiska forskare. | utdannings- | |
akademi | ||
Anna Hollander (professor) ”Straff | 400.000 kr/år | |
eller vård – ett paradigmskifte i | från SiS | |
synen på unga lagöverträdare” | ||
(grundforskning) | ||
Anna Hollander (professor) | 400.000 kr/år | |
”Omedelbara omhändertaganden | från FAS | |
och häktning av ungdomar” |
Centre for social research on alcohol and drugs (soRAD)
Projektperiod | Projektmedel | |
Robin Room (professor) | 1 ½ tjänst/år + | |
“Unga vuxnas erfarenheter av | cirka 417.000 kr | |
alkohol som orsak och ursäkt för | för survey från | |
våld” (grundforskning) | FAS, | |
Folkhälso- | ||
institutet, | ||
Kriminologiska | ||
institutionen, | ||
SU | ||
Eckart Kühlhorn (professor) | ||
”Socialtjänstens reaktioner på | ||
ungdomars första lagföring för | ||
narkotikabrott för eget bruk” | ||
Eckart Kühlhorn (professor) | ||
”Sluten ungdomsvård” | ||
(tillämpad forskning) | ||
Eckart Kühlhorn (professor) | ||
”Effekter av socialtjänstens | ||
reaktioner på första narkotikabrott” | ||
(tillämpad forskning) | ||
Eckart Kühlhorn (professor) | ||
”Återfall i brott för unga | ||
lagöverträdare efter sluten | ||
ungdomsvård, fängelse och | ||
215 |
Bilaga 8 | SOU 2004:18 |
alternativa straff utanför anstalter” (tillämpad forskning)
Eckart Kühlhorn (professor)
”Återfall i brott för unga lagöverträdare efter sluten ungdomsvård, fängelse och alternativa straff utanför anstalter” (tillämpad forskning)
Sociologiska institutionen
Projektperiod Projektmedel
Robert Svensson (doktorand)
”Social control and socialisation”
”Youth justice in Sweden”
KAROLINSKA INSTITUTET
Institutionen för folkhälsovetenskap
Projektperiod | Projektmedel | ||
Eva Wallin (doktorand), | 1996 och fort- | 500.000 kr/år | |
Sven Andréasson (docent) | löpande | (1 årsarbetskraft | |
”Ansvarsfull alkoholservering | 100 %) från SLL, | ||
på krogen” Ett aktionsinriktat | FAS, FHI | ||
forskningsprojekt för att | |||
minska problem relaterade till | |||
alkoholkonsumtion på krogen. | |||
Centrum för våldsprevention | |||
Projektperiod | Projektmedel | ||
Martin Grann (docent) | 220.000 kr/år | ||
”Våld mot kvinnor – en | (0,5 årsarbetskraft) | ||
prospektiv studie med risk- | för |
||
216 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
bedömning, programbaserad | 450.000 kr | |
behandlingsverksamhet och | (1 årsarbetskraft) | |
långtidsuppföljning av | för |
|
resultat” | ||
Martin Grann (docent) | Kostnad: cirka 1,5 | |
”Contextual factors that | miljoner kr/år från | |
mediate violence risk | Vårdalstiftelsen | |
(COMET)“ | ||
(tillämpad forskning) | och berörda | |
landsting | ||
Niklas Långström (docent) | 400.000 kr/år (ca | |
”Tidig utvärdering av risk- och | 1 årsarbetskraft) | |
skyddsfaktorer för utagerande | ||
och missbruk bland barn | ||
(TURE) “ (tillämpad | ||
forskning registrerad vid | ||
annan institution) | ||
Niklas Långström (docent) | 450.000 kr/år | |
”Samhällsomhändertagna | (1 årsarbetskraft) | |
ungdomar med | Doktorand | |
aggressionsproblematik: risk | finansierad av | |
för missanpassning på | Vårdalsstiftelsen | |
institution och återfall i brott” | ||
Niklas Långström (docent) | 800.000 kr/år (2,5 | |
”Utvärdering av individuellt | årsarbetskrafter) | |
kognitivt beteendeterapeutiskt | Knutna till | |
behandlingsprogram för | projektet är en | |
ungdomar med svår | doktorand och en | |
våldsproblematik (IKBT+)“ | projektkoordinator | |
(tillämpad forskning) | finansierade från | |
SiS | ||
Niklas Långström (docent) | 150.000 kr/år | |
“Avvikande sexuella | (0,3 årsarbets- | |
preferenser, attityder och | krafter) | |
beteenden av betydelse för | ||
risken att begå sexuella | ||
övergrepp: | ||
populationsbaserade och | ||
beteendegenetiska studier” | ||
(grundforskning i samarbete | ||
med forskare i Kanada) | ||
217 |
Bilaga 8 SOU 2004:18
Martin Grann (docent) “Psykisk sjukdom och brott” (grundforskning)
KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN
Institutionen för bioteknologi
Projektperiod | Projektmedel | |
Peter Savolainen (FD), | Flerårigt och | Från bl.a. |
Joakim Lundeberg (professor) | pågående | VINNOVA och |
”Detektion och analys av | Vetenskapsrådet | |
biologiska prover (hår) från | ||
husdjur (hund)” | ||
“Etablering av världens största | ||
genetiska (mitokondrier) | ||
databas för hund”. | ||
Peter Savolainen (FD) | Flerårigt och | Från bl.a. |
Joakim Lundeberg (professor) | pågående | VINNOVA och |
“Framtagande av ny DNA | Vetenskapsrådet | |
teknik för analys av mycket | ||
små provmängder av kärn- | ||
DNA från människor” |
UPPSALA UNIVERSITET
Juridiska fakulteten
Juridiska institutionen
Projektperiod | Projektmedel | |
Petter Asp (docent) | Från | |
”Från tanke till gärning – om | Vetenskapsrådet | |
möjligheterna att ingripa mot | ||
allvarlig planerad brottslighet” | ||
Alvar Nelson | ||
(professor emeritus) | ||
”Brott och straff under 1900- | ||
talet”, ”Översikt över svensk | ||
straffrätt”, Meddelanden sub | ||
218 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
rosa (studier i rättshistoria och gällande rätt)
Malin Thunberg (JK, doktorand) ”Internationell straffrättsprocess. Gränsöverskridande användning av tvångsmedel i brottsmål”
Håkan Westin (JK, doktorand) “Uppsåt och psykisk avvikelse”
Magnus Ulväng (JK, doktorand) ”Straffrättslig konkurrens – problem och principer” ”Sammanträffande av brott och förändring av påföljd”
Medicinska fakulteten
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap
Projektperiod | Projektmedel | |
Barbro Lewin (MD) | Start och slut | Ofinansierat |
”Intervjuer med brottsoffer | 2004 | |
med utvecklingsstörning” | ||
(Grundforskning angående | ||
offentlig bemötande efter det | ||
att man utsatts för övergrepp | ||
eller misstänkt brottsliga | ||
handlingar. | ||
Kerstin Finndahl (doktorand) | Från | |
”Bemötande av | Handikapp- | |
funktionshindrade personer i | förbundets | |
samband med | samarbetsorgan | |
brottsutredningar. | ||
Medvetandegörande av | ||
problematik vid olika former av | ||
funktionshinder” | ||
Louise von Essen (docent) | ||
”Formellt och informellt tvång | ||
inom psykiatrisk vård” | ||
219 |
Bilaga 8 SOU 2004:18
Söderlund Anne (MDSci), | ||
Gunilla Stålenheim (MD), | ||
Helena Lindstedt (doktorand) | ||
”Aktivitetsförmåga hos | ||
psykiskt störda lagöverträdare” |
Institutionen för kvinnors och barns hälsa (Rikskvinnocentrum
– RKC)
Projektperiod | Projektmedel | |
Gun Heimer (docent), | 1.778.000 kr | |
Birgitta Sidenvall (docent), | från | |
Kristina Stenson (doktorand) | Brottsoffer- | |
”Våld under graviditet” | myndigheten | |
Gun Heimer (docent), | Från RKC:s | |
Birgitta Sidenvall (docent), | universitetsdel | |
Kristina Stenson (doktorand) | ||
Pågående studie där samtliga RKC | ||
patienter följs sedan februari 2003 | ||
för att kartlägga situationen för | ||
misshandlade kvinnor och deras | ||
barn med speciellt fokus på | ||
rättsprocessen” | ||
Lars Eriksson | ||
(docent, rättsmedicin), | ||
Gun Heimer (docent) | ||
”Pågående studie där våldsutsatta | ||
kvinnor undersöks av rättsläkare | ||
även om polisanmälan skett” I | ||
samarbete med den rättsmedicinska | ||
avdelningen vid Uppsala | ||
Universitet. |
220
SOU 2004:18 Bilaga 8
Centrum för genusvetenskap
Projektperiod | Projektmedel | ||
Denise Malmberg (FD), | Planerings- | ||
Kerstin Färm (FD) | bidrag | ||
”Lika inför lagen. Brottsoffer | 150.000 | kr | |
med funktionshinder” | från | ||
Brottsoffer- | |||
fonden |
Samhällsvetenskapliga institutionen
Institutionen för freds- och konfliktforskning
Projektperiod | Projektmedel | ||
Svante Cornell (FD), | 800.000 kr/år | ||
Niklas Swanström (FD) | (1,5 årsarbets- | ||
”Drug trade in Eurasia” | krafter) | ||
Nationalekonomiska institutionen | |||
Projektperiod | Projektmedel | ||
Lars Lindvall (doktorand) | Avhandling | ||
”Does public spending on youths | beräknad till | ||
affect crime rates?” | hösten 2004 | ||
Empirisk undersökning på svensk | |||
data av kommunala skol- och | |||
fritidsutgifters påverkan på | |||
ungdomsbrottslighet. | |||
Lars Lindvall (doktorand) | Avhandling | ||
”Size and quality of schools and | beräknad till | ||
youth crime” | hösten 2004 | ||
Empirisk undersökning på | |||
amerikansk data om effekter av | |||
skolstorlek och skolkvalitet på | |||
ungdomsbrottslighet |
221
Bilaga 8 SOU 2004:18
Institutionen för psykologi
Projektperiod | Projektmedel | |
Mats Haglund (FD), | 50.000 kr | |
Lars Åberg (professor) | ||
”Gymnasieungdomars syn på | ||
alkohol och trafik” | ||
Sociologiska institutionen | ||
Projektperiod | Projektmedel | |
Hedvig Ekerwald (universitets | ||
lektor) | (dec) | |
”Husockupationen i Linköping” | ||
Maria Eriksson (doktorand) | 2003 (apr)– | |
”Mäns våld, föräldraskap och | 2003 (dec) | |
vardagsliv efter separationer i | ||
Sverige” |
LINKÖPINGS UNIVERSITET
Rektor redovisar relevanta forskningsinriktningar för hela universitetet. Specifika projekt presenteras nedan.
Ekonomiska institutionen
Projektperiod | Projektmedel | |
Pontus Braunerhjelm | – nov 2003 | Från SNS |
(adj professor), | ||
Göran Skogh (professor), | ||
Maria Boyce (universitets adj), | ||
Jan Kjellgren (universitets lektor), | ||
Johanna Romare (doktorand), | ||
Hans Sjögren (professor) | ||
”Donationer, tillväxt och skatter | ||
i en globaliserad värld” | ||
(grundforskning och tillämpad | ||
forskning) |
222
SOU 2004:18 Bilaga 8
Jan Kjellgren (universitets lektor) | Från | |||||
”Kunskapsutveckling och | Nordiska | |||||
beskattning” | Skatte- | |||||
vetenskapliga | ||||||
Forsknings- | ||||||
rådet och | ||||||
Vetenskaps- | ||||||
rådet | ||||||
Centre for Education | and | |||||
Research on Economic Crime | ||||||
and Crisis (CEREC) | ||||||
Helen Forslind (doktorand) – | Samtliga | Cirka | ||||
miljöbrott (incitament för | projekt | 450.000 | ||||
återvinning av bilskrot) | avslutas 2006– | kr/person | ||||
Erik Lenntorp (doktorand) – | 2008 | och år | ||||
uppkomst och förhindrande av | ||||||
miljöbrott | ||||||
Adam Mantaye (doktorand) – | ||||||
ansvar vid stora miljöolyckor | ||||||
Eva Matsson (doktorand) – | ||||||
skattekontroll och | ||||||
skattebrottslighet | ||||||
Johanna Romare (doktorand) – | ||||||
företagsetik i relation till | ||||||
ekonomisk brottslighet | ||||||
Joel Westerlund (doktorand) – | ||||||
aktiebolagsrättens incitament till | ||||||
ekonomisk brottslighet | ||||||
Institutionen för datavetenskap | ||||||
Projektperiod | Projektmedel | |||||
Laboratoriet för ekonomiska | ||||||
informationssystem | ||||||
Leif Appelgren (adj professor) | 1,2 miljoner kr | |||||
”Utveckling av metoder och | (20 % i 8 år = | |||||
modeller för optimal användning | 1,6 årsarbets- | |||||
av begränsade kontrollresurser, i | krafter) | |||||
223 |
Bilaga 8 SOU 2004:18
första hand för skattekontroll, i | |||||
andra hand även för andra | |||||
myndigheter samt för revision i | |||||
näringsverksamhet” | |||||
Leif Appelgren (adj professor) | 0,2 miljoner kr | ||||
”Empirisk testning av | (10 % i 2 år = | ||||
kontrollstrategier i samarbete | 0.2 årsarbets- | ||||
med Riksskatteverket” | krafter) | ||||
Bengt Nättorp (FK, Högskolan i | Cirka | ||||
Borås), | 0,5 miljoner kr | ||||
Leif Appelgren (adj professor) | |||||
”Ekonomisk brottslighet i | |||||
samband med kommunal | |||||
verksamhet” (lic avh) | |||||
Leif Appelgren (adj professor), | 0,4 miljoner kr | ||||
Rune Wigblad (universitets lektor, | |||||
Högskolan i Dalarna) | |||||
”Behovet av förtroendeskapande | |||||
åtgärder inom |
|||||
konsument” | |||||
Beteendevetenskapliga institutionen | |||||
Projektperiod | Projektmedel | ||||
Forskargruppen för klinisk | |||||
psykologi och socialpsykologi | |||||
Rolf Holmqvist (docent) | 2.483.000 kr | ||||
”Utvärdering av Sundbo | från SiS | ||||
behandlingshem” | |||||
(tillämpad forskning) | |||||
Rolf Sandell (professor) | 1.163.000 kr | ||||
”Förutsättningar för en god | från SiS | ||||
behandlingsallians mellan | |||||
personal och elever på | |||||
ungdomshem” | |||||
(tillämpad forskning) | |||||
Kjell Granström (professor) | 2001 och | 250.000 kr för | |||
”Göteborgskravellerna som | framåt | ||||
attitydskapande fenomen” | Styrelsen för | ||||
224 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
(grundforskning) | psykologiskt | ||
försvar | |||
Kjell Granström (professor) | 1.325.000 kr | ||
”Fredliga demonstrationers | från | ||
förvandling till | Krisberednings- | ||
konfrontationer” | myndigheten | ||
(grundforskning) | |||
Forskargruppen för kognition, | |||
kommunikation, | utveckling | ||
och handikapp | |||
1.530.000 kr | |||
(docent) | från | ||
“Barn, brott och handikapp” | Brottsoffer- | ||
(grundforskning) | fonden | ||
300.000 kr från | |||
(docent) | Socialstyrelsen | ||
”Samtal med barn som | |||
misstänks fara illa” | |||
(grundforskning) |
Institutionen för molekulär och klinisk medicin
Projektperiod Projektmedel
Avdelningen för medicinsk kvinnoforskning
Studier som bl.a. rör frågor om övergrepp mot kvinnor
UMEÅ UNIVERSITET
Institutionen för omvårdnad
Projektperiod | Projektmedel | |
Sture Åström (docent), | Från Vårdal- | |
stiftelsen | ||
225 |
Bilaga 8 SOU 2004:18
Institutionen för hälso- och | ||
beteendevetenskap, Kalmar), | ||
Åsa Sandvide (doktorand, | ||
Kalmar)”Våld i samband med | ||
vård och omsorg (äldreomsorg)” | ||
(grundforskning) | ||
Mats Lundström (doktorand), | Från Ralf/ | |
Sture Åström (docent) | FAS | |
”Våld i samband med vård och | ||
omsorg för personer med psykisk | ||
utvecklingsstörning” | ||
(grundforskning) | ||
Ulf Isaksson (doktorand), | Från FAS | |
Sture Åström (docent) | ||
”Våld mot vårdare: Upplevelser | ||
och etiska resonemang | ||
(äldreomsorg, transkulturellt | ||
projekt) (grundforskning) | ||
Sture Åström (docent) | Anslag för | |
”Kommunikation och interaktion | 3 år från | |
i vård och omsorg för personer | Vetenskaps- | |
med psykisk utvecklingsstörning” | rådet | |
(grundforskning) | ||
Sture Åström (docent), | Sökes | |
Stig Karlsson (MD, Institutionen | ||
för geriatrik), | ||
SO Edvinsson (MD, | ||
Handikappförvaltningen, | ||
Västerbottens läns landsting) | ||
”Faktorer i omvårdnaden som | ||
påverkar användning av tvång | ||
(fysiska begränsningsåtgärder) i | ||
psykogeriatrisk vård och | ||
omsorger för personer med | ||
psykisk utvecklingsstörning” | ||
(grundforskning) |
226
SOU 2004:18 Bilaga 8
Samhällsvetenskapliga fakulteten
Juridiska institutionen
Projektperiod | Projektmedel | ||||
Övergripande projekt | Från Kempe- | ||||
”Brottsoffer i rättsväsendet” | stiftelserna, | ||||
bedrivs med hjälp av anslag från | Brottsoffer- | ||||
fonden, | |||||
Marcus och | |||||
Amalia | |||||
Wallenbergs | |||||
Minnesfond, | |||||
RJ och Umeå | |||||
Universitet | |||||
Görel Granström (JD), | Intern- | ||||
Monica Larsson (doktorand) | finansierat | ||||
”Relationernas betydelse vid | |||||
bedömning av ett brotts | |||||
svårighetsgrad och straffvärde – | |||||
en genusteoretisk studie” | |||||
Görel Granström (JD), | Från Marcus | ||||
Maria Forsman (doktorand) | och Amalia | ||||
”Barns rättigheter och rättsliga | Wallenbergs | ||||
skydd när de utsätts för våld av | Minnesfond | ||||
vårdnadshavare” | |||||
Monica Burman (doktorand) | – 2005 | Från | |||
”Den straffrättsliga | Brottsoffer- | ||||
konstruktionen av mäns fysiska | fonden | ||||
och psykiska våld mot kvinnor” | |||||
Åsa Persson (doktorand) | – 2004 | Intern- | |||
”De politiska partiernas | finansierat | ||||
rättspolitik” | |||||
Pedagogiska institutionen | |||||
Projektperiod | Projektmedel | ||||
Thomas Bäck (univ. adjunkt), | Beräknad | ||||
Ethel Dahlgren (univ. lektor) | kostnad | av | |||
227 |
Bilaga 8 SOU 2004:18
”Arbetskravsanalys för | poliser | arbetsinsats | ||||||
med inriktning mot | psykisk | cirka | ||||||
förberedelse” | 950.000 kr | |||||||
Psykologiska institutionen | ||||||||
Projektperiod | Projektmedel | |||||||
Elisabet Sundbom (professor), | Från | |||||||
Mikael Henningson (FD) | Brottsoffer- | |||||||
”Betydelsen av tidig diagnostik | fonden | |||||||
och behandling av brottsoffer: | ||||||||
en prospektiv longitudinell | ||||||||
studie” | ||||||||
Mikael Henningson (FD) | Polisutbild- | |||||||
”Applied information logistics | ningen Umeå | |||||||
in criminal intelligence” | Universitet och | |||||||
polismyndig- | ||||||||
heten i | ||||||||
Västerbotten | ||||||||
Sociologiska institutionen | ||||||||
Projektperiod | Projektmedel | |||||||
Björn Halleröd (professor), | 2003 | |||||||
Daniel Larsson (doktorand) | ||||||||
“Exposure to crime and | ||||||||
poverty” | ||||||||
Kvinnovetenskapligt forum/Centre for women’s studies | ||||||||
Projektperiod | Projektmedel | |||||||
Nea Mellberg (FD) | 1.050.000 | |||||||
”Mödrar och moderskap i det | norska kr från | |||||||
könsrelaterade våldets vardag” | Nordiska | |||||||
Ministerrådet |
228
SOU 2004:18 | Bilaga 8 |
Nationellt centrum för värdegrund – livsvetenskap
Institutionen har svarat i huvudsak följande. Allt arbete med värdegrundsfrågor i ett multikulturellt samhälle är också ett preventivt arbete för att minska brottslighet. Detta gäller inte minst förebyggande insatser mot mobbning och kränkande behandling. Man bedriver ett stort antal aktiviteter med olika samarbetspartners, men det är svårt att redovisa dessa här då de sällan formulerar syften som explicit lyfter fram kriminalpolitiska frågor.
Institutionen för klinisk vetenskap – Enheten för psykiatri
Projektperiod | Projektmedel | |
Annika Nordström | Cirka 300.000 | |
(doktorand/socionom), | kr/år från SFR, | |
Gunnar Kullgren (professor) | RMV, Söd- | |
”Schizofreni och familjevåld” | König | |
(avhandlingsarbete) |
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Sahlgrenska akademin
Institutionen för kvinnors och barns hälsa
Projektperiod | Projektmedel | |
Christopher Gillberg | 2002 och | Från |
(professor), | minst 3 år | Vetenskaps- |
Maria Råstam (docent), | framöver | rådet, |
Henrik Söderström (MD), | Systembolaget | |
Paul Lichtenstein (docent) | och Wilhelm & | |
”The Swedish national child | Martina | |
and adolescent psychiatry twin | Lundgrens | |
study” | stiftelse. | |
Christopher Gillberg | Fortlöpande | Kostnad för |
(professor), | under flera år | provtagning |
Maria Råstam (docent), | ca 80.000 kr/år | |
Henrik Söderström (MD) | och | |
”The Göteborg | 250.000 kr/år | |
229 |
Bilaga 8 SOU 2004:18
neuropsychiatric genetics | för löne- | |||||||
project”. | kostnader från | |||||||
Institutionen för samhällsmedicin | ||||||||
Projektperiod | Projektmedel | |||||||
Gunnel Hensing (docent), | ||||||||
Lena Spak (MD), | ||||||||
Fredrik Spak (MD) | ||||||||
”Women and alcohol in | ||||||||
Göteborg” | ||||||||
En longitudinell studie av | ||||||||
kvinnors alkoholproblem med | ||||||||
intervjuer av stora kohorter | ||||||||
1990, 1995 och 2000 | ||||||||
Fredrik Spak (MD), | Från Västra | |||||||
Per Blanck (FK) | Götalands- | |||||||
Utvärdering av VADÅ- | regionen | |||||||
projektet (alkohol- och | ||||||||
drogprevention i Västra | ||||||||
Götaland) | ||||||||
Humanistiska fakulteten | ||||||||
Filosofiska institutionen | ||||||||
Projektperiod | Projektmedel | |||||||
Projekt | relativism | (behandlar | Från | |||||
frågan om det är rätt att | Riksbankens | |||||||
bestraffa | brott | mot | mänskliga | Jubileumsfond | ||||
rättigheter som | begåtts under | |||||||
diktaturregimer) |
230
SOU 2004:18 Bilaga 8
Samhällsvetenskapliga fakulteten
Psykologiska institutionen
Projektperiod | Projektmedel | |
Inga Tidefors (FD) | 50 % årsarbets- | |
”Forskning om unga förövare av | kraft i 3 år från | |
sexuella övergrepp i Sverige” | SiS | |
Inga Tidefors (FD) | ||
”Gruppterapiprojekt för män | ||
dömda till rättspsykiatrisk vård | ||
för sexuella övergrepp” (pågår | ||
vid Rättspsykiatriska kliniken, | ||
Växjö) | ||
Research unit for criminal, legal | ||
and investigative psychology | ||
(CLIP) | ||
Pär Anders Granhag (docent) | 365.000 kr/år | |
”Att förbättra människors | (1 årsarbets- | |
förmåga att skilja mellan | kraft) från | |
sanning och lögn” | Vetenskaps- | |
(tillämpad forskning) | rådet | |
Pär Anders Granhag (docent) | 650.000 kr/år | |
”Barns vittnesmål: Hur skiljer | (1,5 årsarbets- | |
sig autentiska utsagor från | kraft/år) från | |
fabricerade?” (tillämpad | FAS | |
forskning) | ||
Per Henrik Holmberg (professor, | 100.000 kr/år | |
Uppsala Universitet) | (0,25 årsarbets- | |
”Muntlighet vid domstol. En | kraft/år) från | |
rättsvetenskaplig, | Nordiska | |
rättspsykologisk och | samarbets- | |
rättssociologisk studie av | nämnden för | |
presentationsformernas | samhälls- | |
betydelse i förfarandet vid | forskning | |
domstol” (tillämpad forskning) |
231
Bilaga 8 SOU 2004:18
Institutionen för socialt arbete
Projektperiod | Projektmedel | ||
1.777.999 kr | |||
”Exitprocesser ur kriminalitet | från ESF och | ||
och missbruk, egenmakt och | Kriminal- | ||
social integration” | vårdsstyrelsen | ||
Anders Bjerkman (docent) | 2.057.773 kr | ||
”Bland huliganer och | från RJ | ||
fotbollsälskare på | |||
ståplatsläktaren – en | |||
socialpsykologisk studie om | |||
identitet, maskulinitet och | |||
supporterkultur” | |||
Ove Sernhede (docent), | 1.100.000 kr | ||
Stig Grundvall (doktorand) | från FAS | ||
”Brödraskap utanför lagen? En | |||
studie om etableringen av en | |||
den lokala |
|||
i Västsverige” | |||
Sociologiska institutionen | |||
Projektperiod | Projektmedel | ||
Ulla Björnberg (professor), | År 1: | ||
Hans Ekbrand (doktorand) | 600.000 kr | ||
”Separationsfasen i ett | (80 % | ||
misshandelsförhållande” | årsarbetskraft) | ||
(grundforskning) | År 2: 600.000 | ||
kr (80 % | |||
årsarbetskraft) | |||
från | |||
Brottsoffer- | |||
myndigheten | |||
1.364.000 kr | |||
Bengt Larsson (FD) | (85 % | ||
”Revisorns roll i kontroll- | årsarbetskraft | ||
systemet – uppkomsten och | 2001, 75 % | ||
effekterna av en lagstadgad | 2002, och 75 % | ||
232 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
anmälningsskyldighet vid | 2003) från | |
misstanke om ekonomisk | Brottsoffer- | |
brottslighet” (grundforskning) | myndigheten | |
600.000 | ||
kr/år(25 % och | ||
”Offentliga föreställningar om | 100 % | |
kön och sexualitet. | årsarbetskrafter | |
Rättssystemets granskning och | för de första tre | |
bedömning av våldtäktsfall” | åren) från SFR, | |
(grundforskning) | FAS | |
Abby Peterson (docent) | År 2002: | |
”Polisen och politiska protester: | 490.000 + | |
en jämförande studie av polisens | 650.00 kr | |
hantering av protestaktioner i | År 2003: | |
Sverige och England” | 500.000 + | |
(grundforskning) | 650.000 kr, | |
År 2004: | ||
430.000 kr från | ||
Vetenskaps- | ||
rådet | ||
Philip Lallander (docent) | 2003 (april – | 239.000 (40 % |
”Att droga ibland” | december) | arbetskraft) |
(uppdragsforskning, | från Centre for | |
grundforskning), | social research | |
on alcohol and | ||
drugs(soRAD) | ||
Stocholms Univ | ||
År 2003: | ||
Oskar Engdahl (FD) | 702.000 kr | |
”Finansiella mellanhänder och | (75 % +2 5% | |
ekonomisk brottslighet” | arbetskraft). | |
(grundforskning) | År 2004: | |
536.000 kr | ||
(75 % arbets- | ||
kraft). | ||
År 2005: | ||
525.000 kr | ||
(75 % arbets- | ||
kraft) från | ||
Vetenskaps- | ||
rådet | ||
233 |
Bilaga 8 SOU 2004:18
Ingrid Sahlin (docent), | År 2003: | |
Cecilia Löfstrand (doktorand) | 900.000 kr | |
”Bostadslöshet som politik och | (100 %+10 % | |
”karriär” (grundforskning) | arbetskraft). | |
År 2004: | ||
650.000 kr | ||
(100 % arbets- | ||
kraft). | ||
År 2005: | ||
650.000 kr | ||
(100 % arbets- | ||
kraft) från FAS | ||
Ingrid Sahlin (docent) | År 2003: | |
”Myndigheters | 530.000 kr | |
trovärdighetsbedömningar” | (35 % arbets- | |
(grundforskning) | kraft). | |
År 2004: | ||
556.000 kr | ||
(70 % arbets- | ||
kraft). | ||
År 2005, | ||
572.000 kr | ||
(75 % arbets- | ||
kraft) från | ||
Vetenskaps- | ||
rådet | ||
Ingrid Sahlin (docent) | Årligt | 500 Euro/år |
”European Observatory on | löpande | (5 % årsarbets- |
Homelessness (FEANTSA)” | kraft) från | |
(tillämpad forskning) | FEANTSA |
Handelshögskolans fakultet
Juridiska institutionen
Projektperiod Projektmedel
Dennis Töllborg (professor)
Ett flertal projekt har eller kommer att få anknytning till det aktuella området. Ex.
234
SOU 2004:18 Bilaga 8
Paralegalprojektet, Utvärdering av brottsförebyggande arbete m.m.
LUNDS UNIVERSITET
Juridiska fakulteten
Juridiska institutionen
Projektperiod | Projektmedel | |
Malin Sjöstrand (doktorand), | 2001 och | Från |
Per Ole Träskman (professor), | pågående | Brottsföre- |
Helén Örnemark Hansen | byggande rådet | |
(docent) | och Juridiska | |
”Samband mellan ekonomisk | fakulteten | |
och organiserad brottslighet” | ||
Fredrik Andersson | 2003 och | Från |
(doktorand), | pågående | Brottsförebygg |
Per Ole Träskman (professor) | andet rådet, | |
Helén Örnemark Hansen | Försäkrings- | |
(docent) | förbundet och | |
”Personförsäkringsbedrägeri” | Juridiska | |
fakulteten | ||
Linda Gröning (doktorand), | 2003 och | Från Juridiska |
Per Ole Träskman (professor), | pågående | fakulteten |
Aleksander Peczenik (professor) | ||
”Den straffrättsliga | ||
utvecklingen inom EU – en | ||
analys av legitimiteten i | ||
straffrättslig kompetens på | ||
Christoffer Wong (doktorand), | 1999 och | Från Juridiska |
Per Ole Träskman (professor) | pågående | fakulteten |
”Criminal acts, criminal | ||
jurisdiction, and criminal | ||
justice” | ||
Sverker Jönsson (doktorand), | Slutförs under | Från |
Per Ole Träskman (professor) | 2004 | Brottsföre- |
”Den ekonomiska | byggande rådet |
235
Bilaga 8 SOU 2004:18
brottslighetens straffsubjekt – | och Juridiska | |
Möjligheter och | fakulteten | |
förutsättningar för ett | ||
kollektivt eller korporativt | ||
straffansvar” | ||
Ulrika Andersson (doktorand), | 1996 och | Från Juridiska |
Per Ole Träskman (professor) | pågående | fakulteten |
”Den straffrättsliga | ||
hanteringen av sexuell | ||
integritet, med andra ord den | ||
straffrättsliga regleringen av | ||
sexuella övergrepp som | ||
återfinns i Brottsbalkens | ||
bestämmelser om sexualbrott” |
Medicinska fakulteten
Avdelningen för allmän psykiatri och rättspsykiatri
Projektperiod | Projektmedel | |
Sten Levander (professor), | Beräknas | Ursprungligen |
Eva Tuninger (MD) | slutfört cirka | finansierat av |
”After care study” | 2007 | EU och |
(Ett internationellt multi- | sedermera | |
centerprojekt med avsikt att | beroende av | |
karakterisera, riskevaluera och | lokal | |
följa upp personer som dömts | finansiering | |
till rättspsykiatrisk vård.) | ||
Sten Levander (professor), | Pågående | För närvarande |
Mats Berglund (MD), | ingen | |
Anders Villius (FK) | ||
”Avvikande alkoholreaktioner | ||
och brott” | ||
Sten Levander (professor) | Pågående | För närvarande |
”Kumlaprojektet” (Alla | ingen | |
personer som dömts till mer | ||
än 4 års fängelse för våldsbrott | ||
och passerat Riksmottag- | ||
ningen på Kumlafängelset | ||
236 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
med psykiatriska, | ||
psykologiska och vissa | ||
biologiska metoder.) | ||
Henrik Belfrage (adj professor), | Ingen | |
Göran Fransson (MD), | ||
Sten Levander (professor) | ||
”Riskbedömningar inom olika | ||
brottspopulationer” | ||
Sten Levander (professor), | Pågående | 100.000 kr |
Bengt Persson (leg psykolog) | under 2004 från | |
”Tillräknelighetsbegreppet” | RMV | |
(Inför den förväntade | ||
övergången från nuvarande | ||
LRV.) | ||
Göran Hermeren (professor, | För närvarande | |
Enheten för medicinsk etik), | ingen | |
Sten Levander (professor), | ||
Pontus Höglund (doktorand) | ||
”En medicinsk genomgång av | ||
rättspsykiatrisk vård” |
Humanistiska fakulteten
Filosofiska institutionen
Projektperiod | Projektmedel | |
Wlodek Rabinowocz | 1998 och | Från |
(professor), | pågående | Riksbanken, |
Erik Carlsson (docent, | Kulturveten- | |
Filosofiska institutionen, | skapliga fonden | |
Uppsala Universitet), | ||
Krister Bykvist, | ||
Magnus Jiborn (FD) | ||
”Att handla rationellt över | ||
tiden. Dynamiska val i | ||
beslutsteori, ekonomi och | ||
moralfilosofi” |
237
Bilaga 8 SOU 2004:18
Historiska institutionen
Projektperiod | Projektmedel | |
Marie Lindstedt Cronberg | Planerad | |
(forskarassistent) i samarbete | 2001, medel | |
med 14 forskare inklusive | söks för | |
historiker, idéhistoriker, | ||
sociologer och | ||
religionshistoriker. | ||
”Våldets gränser. Legitimt och | ||
illegitimt våld från | ||
tidigmodern tid till | ||
modernitet. Ett komparativt | ||
perspektiv på dagens Sverige” | ||
Marie Lindstedt Cronberg | Lön för en | |
(forskarassistent) | forskarassistent- | |
”Från husbondemakt till | tjänst för 3 år | |
jämställda makar” (fokus på | ||
våld inom kärnfamiljen från | ||
(grundforskning och tillämpad | ||
forskning) |
Samhällsvetenskapliga fakulteten
Centrum för genusvetenskap
Projektperiod | Projektmedel | |
Tora Friberg (professor, Tema | 100 % | |
kultur och samhälle vid | doktorandtjänst | |
Linköpings Universitet), | och 15 % | |
Birgitta Andersson | projektledning | |
(doktorand)”Rädslans rum II | från Vägverket | |
– Om kvinnors erfarenheter | och Banverket | |
och den fysiska planeringens | ||
lösningar” (Fortsättning på | ||
”Rädslans rum – trygghetens | ||
rum I” fokuserad på kvinnors | ||
upplevelser av otrygghet i det | ||
offentliga rummet.) | ||
238 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
Socialhögskolan
Projektperiod | Projektmedel | ||||
Rolf Granér (doktorand) | – 2004 | Två års | |||
”Patrullerande polisers | finansiering | ||||
yrkeskultur i ord och | med heltidslön | ||||
handling” | från fakulteten | ||||
(grundforskningskaraktär) | |||||
Kerstin Svensson (vik. | Från | ||||
universitetslektor) | Brottsoffer- | ||||
”Stödpersonernas | sociala | fonden | |||
arbete | med | brottsoffer” | |||
(grundforskning) | |||||
”Skolpersonalens | inställning | Från | |||
till drogförebyggande arbete” | Mobilisering | ||||
(grundforskning) | mot narkotika | ||||
Cecilia | Heule | (projekt- | 2003– | ||
assistent) | |||||
Utvärdering av projektet | |||||
”Bättre frigivning” | |||||
Sociologiska institutionen | |||||
Projektperiod | Projektmedel | ||||
Anna Sonander (doktorand), | 994.000 kr från | ||||
Karsten Åström (professor) | Brottsoffer- | ||||
”Barn som brottsoffer” | fonden | ||||
David Wästerfors (doktorand) | Pågående | Från Centrum | |||
”Berättelser om mutor – det | för Europa- | ||||
korruptas betydelse bland | forskning, | ||||
svenska affärsmän i Öst- och | Lunds | ||||
Centraleuropa. | Universitet, | ||||
Brottsoffer- | |||||
myndigheten | |||||
samt intern | |||||
doktorand- | |||||
tjänst | |||||
Malin Åkerström (professor), | 1999 och | Från | |||
Anna Ryding (doktorand) | pågående | Brottsoffer- | |||
”Brottsofferjourernas | myndigheten |
239
Bilaga 8 SOU 2004:18
professionalisering och | ||
preciseringssträvanden” | därefter internt | |
finansierad | ||
doktorand- | ||
tjänst | ||
Kjell Eriksson (FD) | ||
”Indragning av sjukpenning – | ||
ur rättsligt, ekonomiskt och | ||
socialt perspektiv. | ||
Arbetsskadeförsäkringen. Från | ||
autonom till responsiv rätt – | ||
och tillbaka” | ||
Charlotte Agevall (doktorand), | 2002 och | 335.000 kr |
Håkan Hydén (professor | pågående | beviljas för ett |
rättssociologi) | år åt gången | |
”Kvinnomisshandel – mellan | från | |
rättsordning och | Brottsoffer- | |
genusordning” | fonden | |
Malin Åkerström (professor), | 2001 och | Finansierad |
Joakim Thelander (doktorand) | pågående | från |
”Mutor och moral – Moraliska | Vetenskaps- | |
dilemman och kluvna | rådet 2001– | |
yrkesideal bland | 2003, därefter | |
biståndsarbetare” | intern | |
finansiering av | ||
doktorand- | ||
tjänst | ||
Malin Åkerström (professor), | Pågående | 1.500.000 kr |
Katarina Jacobsson (FD), | från BRÅ | |
Petra Nordqvist (doktorand) | ||
”Mutor i svensk gestaltning” | ||
Malin Åkerström (professor), | Pågående | 800.000 norska |
Viveka Burcar (doktorand) | kr från | |
”Män som offer för våld – | NORFA | |
dilemman i gestaltningen av | ||
maskulinitet” | ||
Malin Åkerström (professor), | 1.500.000 kr | |
Håkan Jönsson (FD, | från | |
Socialhögskolan) | Vetenskaps- | |
”Pensionärerna och våldet” | rådet | |
240 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
Antoinette Hetzler (professor) | ||
”Polisen i förändring. | ||
Intervjuer med de anställda | ||
och analys av deras | ||
arbetsmiljö” | ||
(polismyndigheten i Skåne) | ||
Berit Andersson (docent) | Cirka | |
”Socialarbetare i centrum – | 150.000 kr | |
försök att fånga upp ungdomar | ||
i riskzonen” | ||
Marianne Liedholm (docent), | Totalt | |
Göra Lindberg (docent), | 7 miljoner, | |
Berit Andersson (docent), | varav delar gått | |
Jill Sörensson (doktorand) | till brottsföre- | |
”Storstadssatsningen i Malmö | byggande | |
– en utvärdering” | projekt |
VÄXJÖ UNIVERSITET
Institutionen för humaniora
Projektperiod | Projektmedel | |||
Marie Eriksson (FM) | Doktorandlön, | |||
”Den man älskar agar man? | cirka 350.000 kr | |||
Mäns våld mot kvinnor ur ett | ||||
genus- och klassperspektiv, | ||||
Samhällsvetenskapliga institutionen | ||||
Projektperiod | Projektmedel | |||
Marie Torstensson Levander | 2001 och | Från SiS | ||
(docent) | pågående | |||
”Kvinnors antisocialitet och | ||||
kriminalitet i ett livsförlopps- | ||||
perspektiv” | ||||
Marie Torstensson Levander | 2003 och | Från Region- | ||
(docent), | pågående | psyk. klin. | ||
Björn Gustafson (doktorand) | Växjö och |
241
Bilaga 8 SOU 2004:18
”Psykisk störning, antisocialitet | Region | |
och kriminalitet bland kvinnor. | Kronoberg | |
Möjligheter till prediktion, | för |
|
prevention och intervention” | ||
Marie Torstensson Levander | 2003 och | Från |
(docent) | pågående | Brottsoffer- |
”Utsatthet för brott och | myndigheten | |
otrygghet bland äldre” | ||
Marie Torstensson Levander | För | |
(docent), | närvarande | |
inga medel | ||
Universitet) | ||
”Schizophrenia, neighbourhood, | ||
and crime” | ||
Marie Torstensson Levander | För | |
(docent), Sten Levander | närvarande | |
(professor, Lunds Universitet) | inga medel | |
”Fear of crime and personality” | ||
Magnus Lundberg (FD) | Internt anslag | |
”Rättsväsendets bemötande av | Från Växjö | |
brottsoffer” | Universitet | |
Marie Torstensson Levander | Internt anslag | |
(docent) | Från Växjö | |
”Problemorienterat arbetssätt | Universitet | |
och närpolisarbete i Sverige | ||
under |
||
av implementering, strategier | ||
och konkreta åtgärder” | ||
Marie Torstensson Levander | För | |
(docent) | närvarande | |
inga medel | ||
The R&D approach” | ||
Jan Mill (FK, Polisutbildningen | ||
Växjö Universitet), | ||
Marie Torstensson Levander | ||
(docent) | ||
”Implementering av problem- | ||
orienterat polisarbete i Örebro | ||
län” |
242
SOU 2004:18 Bilaga 8
Joakim Larsson (doktorand), | Doktorand- | |||||
Gunnar Olofsson (professor) | tjänst Växjö | |||||
”Lärande och poliskultur. | Universitet | |||||
Utbildningens betydelse för | ||||||
socialisation in i poliskulturen” | ||||||
Marie Torstensson Levander | Från Malmö | |||||
(docent), | Stad | |||||
Björn Gustafsson (doktorand) | ||||||
”Utvärdering av påverkans- | ||||||
programmet Vägvalet” | ||||||
(Påverkansprogram för unga | ||||||
pojkar som dömts för brott.) | ||||||
Roddy Nilsson (FD, Centrum | Från | |||||
för kulturforskning, Växjö | Vetenskaps- | |||||
Universitet) | rådet | |||||
”Från cellfängelse till | ||||||
elektronisk fotboja. Fängelse, | ||||||
kriminalpolitik och välfärdsstat | ||||||
Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete | ||||||
Projektperiod | Projektmedel | |||||
Mikael Rask (Dr Med Vet), | Cirka | |||||
Jonas Åberg (MD) | 150.000 kr | |||||
”Polisers bemötande av personer | ||||||
med psykiatriska problem” | ||||||
(Samverkansprojekt med | ||||||
Polisutbildningen vid Växjö | ||||||
Universitet.) | ||||||
David Brunt (Dr Med Vet), | Cirka | |||||
Mikael Rask (Dr Med Vet) | 380.000 kr | |||||
”Psykosocial vårdmiljö och | ||||||
omvårdnad för patienter som | ||||||
vårdas inom rättspsykiatrisk vård” |
243
Bilaga 8 | SOU 2004:18 |
ÖREBRO UNIVERSITET
Institutionen för
Projektperiod | Projektmedel | |
Avdelningen för psykologi ett | Årlig budget | Från |
stort antal undersökningar som | för | Vetenskapsrå |
kan sammanfattas under | centrumbild- | det, RJ, |
rubrikerna | ningen | HSFR, |
”Brott och dess orsaker”, | uppgår till 3– | Wenner- |
”Brottsförebyggande åtgärder”, | 4 miljoner kr | Grenska |
”Institutionaliserade vuxna”, | Samfundet, | |
Psykopatiska personlighetsdrag | STINT, CuS, | |
hos ungdomar” och ”Barn med | SiS, |
|
normbrytande och aggressivt | Johnson | |
beteende”. Omfattande | Stiftelse, | |
publicering, varav endast ett fåtal | Statens | |
exempel från varje | Folkhälso- | |
problemområde presenteras | institut | |
nedan. | ||
Avdelningen för sociologi | ||
Jürgen Degner (doktorand), | ||
Anna Henriksen (doktorand) | ||
”Kontinuitet som | ||
förändringsagent i socialt arbete | ||
med tvångsomhändertagna | ||
ungdomar på institution – en | ||
studie med fokus på relationen | ||
som transformatör” | ||
Åsa Källström Cater (doktorand) | ||
”Pappas våld mot mamma – | ||
normalitet och avvikelser ur barns | ||
perspektiv” | ||
Odd Lindberg (FD), | ||
Björn Johansson (FD), | ||
Erik Flygare (FD) | ||
”Kvinnors erfarenheter av livet på | ||
Hinseberg” | ||
”Anstaltskulturen på Kumla | ||
anstalten” | ||
244 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
Samhällsvetenskapliga institutionen
Projektperiod | Projektmedel | |||
Centrum | för | stadsmiljö- | ||
forskning | ||||
Rolf Lidskog (professor) | 400.000 kr/år | |||
”Staden, våldet och tryggheten” | (1,5 årsarbets | |||
(grundforskning inom ramen för | kraft) från | |||
forskningsprogrammet ”Staden | FORMAS | |||
som livsmiljö”) |
LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Institutionen för industriell ekonomi och samhällsvetenskap
Projektperiod Projektmedel
”Utveckling av medling vid brott Från BRÅ enligt medlingslagen i
14 kommuner i Norrbotten”
BLEKINGE TEKNISKA HÖGSKOLA
Centrum för elektronisk säkerhet
Projektperiod | Projektmedel | |
Rune Gustavsson (professor) | Cirka | |
Projekt med viss anknytning till | 2 miljoner | |
aktuellt område | kr/år |
HÖGSKOLAN I JÖNKÖPING
Internationella Handelshögskolan
Projektperiod | Projektmedel | |
Dan Magnusson (adj professor) | Genomförs på | |
”Företagskonkurser och | (dec) | 20 % av full |
ekonomisk brottslighet” | arbetstid | |
(grundforskning och tillämpad | ||
forskning) | ||
245 |
Bilaga 8 SOU 2004:18
Björn Westberg (professor), | ||
Anna K Hansson (doktorand) | ||
”Bedrägerier i samband med | ||
gränsöverskridande handel” | ||
(grundforskning och tillämpad | ||
forskning) | ||
Samuel Cavallin (docent) | ||
“Manipulationer av priset på | ||
värdepapper” (grundforskning | ||
och tillämpad forskning) | ||
Samuel Cavallin (docent) | ||
“Culpa och ansvar i | ||
näringsverksamhet: Om ansvar | ||
för oaktsamma transaktioner, | ||
särskilt beträffande | ||
offentligrättsligt ansvar på de | ||
finansiella marknaderna” | ||
(grundforskning och tillämpad | ||
forskning) |
HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD
Institutionen för beteendevetenskap
Projektperiod | Projektmedel | |||
Ulf | Holmberg | (universitets | Från | |
adjunkt, doktorand vid Psykolog- | Brottsoffer- | |||
iska | institutionen, | Stockholms | myndigheten | |
Universitet) | och internt | |||
”Undersökning om hur attityder | ||||
relaterar till förhörsutfallet” |
MALMÖ HÖGSKOLA
Hälsa och samhälle – Avdelningen för socialt arbete
Projektperiod Projektmedel
”Är droger coolt? – En studie om
246
SOU 2004:18 Bilaga 8
ungdomars navigeringsstrategier i | ||
det svenska droglandskapet” | ||
Bent Svensson (docent), | Från | |
Philip Lalander (docent, | Folkhälso- | |
Stockholms Universitet) | institutet | |
”Heroinmissbrukares | ||
försörjningssätt” | ||
Bent Svensson (docent) | Från SiS | |
”Rymningar inom tvångsvården” | ||
Ingrid Claezon (docent), | Från | |
Annelie Björkhagen (socionom) | Allmänna | |
”Barn till frihetsberövade | Barnhuset | |
mödrar” | ||
Ingrid Claezon (docent), | Från | |
Mats Hilte (docent, | Allmänna | |
Socialhögskolan i Lund) | Barnhuset | |
”Behandlarnas berättelser om | ||
problem och möjligheter i socialt | ||
arbete med barn och ungdom – | ||
sett ur ett genusperspektiv” | ||
Martina Campart (FD) | ||
“Skolvåld och antisociala | ||
beteenden i Europeiska skolor” | ||
(samarbetsprojekt med ett flertal | ||
europeiska forskare) | ||
Lena |
||
Vet) | ||
”International dating violence” | ||
(samarbetsprojekt med nationella | ||
och internationella | ||
forskningsgrupper) | ||
Annika Staaf (JK, doktorand vid | 1,5 miljoner | |
Avdelningen för rättssociologi i | kr på cirka | |
Lund), | 90 % arbets- | |
Karsten Åström (professor) | tid | |
”Rättssäkerhet och tvångsvård. | ||
En rättssociologisk studie av | ||
rättssäkerheten vid vård av | ||
missbrukare enligt LVM” |
247
Bilaga 8 SOU 2004:18
CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA
Arkitektursektionen
Projektperiod | Projektmedel | |
Solveig Schultz (docent), | Från | |
Gunilla Jivén (TD), | Göteborgs | |
Inga Malmqvist (universitets | kommun | |
lektor), Jenny Stenberg (TL), | (1,5 årsarbets | |
Lotta Särnbratt (forskar ass.) | krafter) | |
”Utvärdering av storstads- | ||
satsningen i Göteborg – Del 3: | ||
Delaktighet, trygghet och | ||
förbättrad folkhälsa” | ||
(tillämpad forskning) |
MITTHÖGSKOLAN
Projektperiod | Projektmedel | |
Henrik Belfrage (professor) | ||
”Familjerelaterat våld – | ||
prevalens, incidens, prevention, | ||
behandling och rehabilitering” | ||
Henrik Belfrage (professor) | ||
”Utveckling av riskbedömning | ||
och riskhantering vid våldsbrott” | ||
Henrik Belfrage (professor) | 2002 och | |
”Psykopati – validitet och | pågående | |
reliabilitet i befintlig diagnostik” | ||
(grundforskning) |
HÖGSKOLAN I GÄVLE
Projektperiod | Projektmedel | |
Max Stenlund (doktorand, | Samtliga | |
Uppsala Universitet) | projekt har | |
”Incidentrapportering av våld i | erhållit olika | |
skolan genom SMS- | former av stöd, | |
meddelande” | ex stöd till | |
”Interventionsstrategier mot | professuren, | |
248 |
SOU 2004:18 Bilaga 8
våld i och utanför skolan” | amanuens- | |
”Vad har du varit med om?” | anställningar | |
(kartläggning av individers | och bidrag från | |
(förskola till vuxna) faktiska | Högskolan i | |
våldserfarenheter) | Gävle. | |
”Våldets pedagogik” |
STATLIGA MYNDIGHETER
Institutionen för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU)
Projektperiod | Projektmedel | |||
Jonas Agell (professor, | Finansierat av | |||
Stockholms Universitet), | myndigheten | |||
Anna Nilsson (doktorand, | ||||
Stockholms Universitet) | ||||
”Ungdomskriminalitet, | ||||
arbetslöshet och | ||||
arbetsmarknadspolitiska | ||||
åtgärder” | ||||
Jonas Agell (professor, | Finansierat av | |||
Stockholms Universitet), | myndigheten | |||
Anna Nilsson (doktorand, | ||||
Stockholms Universitet) | ||||
”Inkomstspridning och brott” | ||||
Boverket | ||||
Projektperiod | Projektmedel | |||
Inga egna forskningsmedel och | ||||
bedriver således varken egen | ||||
forskning eller finansierar andra | ||||
institutioners eller myndigheters | ||||
forskning. Däremot utför man | ||||
ett antal utvecklingsprojekt: | ||||
”Uppföljning och utvärdering av | ||||
miljömålet ”God bebyggd miljö” | ||||
”Regeringsuppdrag rörande hur | ||||
den byggda miljön kan bidra till | ||||
att minska risken att bli utsatt | ||||
för brott” | ||||
249 |
Bilaga 8 | SOU 2004:18 |
Riksskatteverket
Projektperiod Projektmedel
Arbetsgrupp utreder sedan feb 2003 hur skattebrottsenheternas brottsförebyggande arbete skall utformas.
Myndigheten för skolutveckling
Projektperiod | Projektmedel | ||
Ungas livstolkning och skolans | Cirka | ||
värdegrund” | 300.000 kr | ||
Socialstyrelsen – Individ- och familjeenheten | |||
Projektperiod | Projektmedel | ||
Annika Eriksson (FD) | Totalt cirka | ||
”Utvecklingsverksamhet angående | 400.000 kr | ||
socialtjänstens stöd för unga | |||
brottsoffer (där brotten begås i | |||
offentliga miljöer)” | |||
Annika Eriksson (FD) | Totalt cirka | ||
”Utvecklingsverksamhet angående | 400.000 kr | ||
barn som bevittnat våld i hemmet | |||
(=barn i hem där partnerrelaterat | |||
våld förekommer)” | |||
Annika Eriksson (FD) | Cirka | ||
”Kartläggning av prostitutionens | 100.000 kr | ||
omfattning och utveckling i | (25 % av | ||
Sverige (återkommande)” | heltid) | ||
Helena Silfverhielm (MD) | |||
Regeringsuppdrag om kopplingen | |||
mellan våld och psykisk sjukdom |
250
SOU 2004:18 Bilaga 8
Projekt finansierade av | ||||
myndigheten | ||||
Ylva Sörman Nath (Kvinnoforum), | 400.000 kr | |||
Nima Ismail (Kvinnoforum) | ||||
”Ungdomar och könsstympning” | ||||
(besvär, behov av hjälp, unga | ||||
somaliska mäns attityder mm) | ||||
Sara Johnsdotter (Lunds | 200.000 kr | |||
Universitet), | (del- | |||
Aje Carlbom (Lunds Universitet) | finansiering) | |||
”Somaliska föräldrars beslut att | ||||
könsstympa respektive inte | ||||
könsstympa sina döttrar” | ||||
Siv Hamring (projektledare) | 375.000 kr | |||
(del- | ||||
kvinnor utbildas till informatörer | finansiering | |||
som sedan bedriver | sedan år | |||
informationsarbete bland sina | 2000) | |||
landsmän” | ||||
Annika Eriksson (FD) | 8 miljoner kr | |||
Utvecklingsprojektet ”Våld mot | för | |||
kvinnor”. År 2002 och 2003 har | utvecklings- | |||
14 kvinnojourer fått sammanlagt | projekt | |||
8 miljoner kr för | ||||
utvecklingsprojekt kring | ||||
våldsutsatta kvinnor med | ||||
funktionshinder, våldsutsatta | ||||
kvinnor med | ||||
missbruksproblematik och | ||||
våldsutsatta kvinnor med | ||||
invandrarbakgrund. | ||||
Statens folkhälsoinstitut | ||||
Projektperiod | Projektmedel | |||
Philip Lalander (docent) | Totalt 900.000 | |||
”Ungdomars heroinanvändning. | kr för åren | |||
Om heroinets karaktär, | ||||
legitimering och betydelse i | ||||
svenska ungdomsgrupper” | ||||
251 |
Bilaga 8 SOU 2004:18
Robin Room (professor, soRAD, | 999.916 kr för | |||
Stockholms Universitet) | år 2000 | |||
“Utveckling av | ||||
forskningsprogram vid centrum | ||||
för socialvetenskaplig alkohol- | ||||
och drogforskning” | ||||
Stefan Borg (Beroendecentrum | 300.000 kr för | |||
Nord, Stockholm) | år 2001 | |||
”Uppföljningssystem av | ||||
alkoholrelaterade skador och | ||||
dödlighet” | ||||
Anna Fugelstad (Institutionen för | 114.000 kr för | |||
klinisk neurovetenskap, | år 2001 | |||
Karolinska Institutet) | ||||
”Validering och utvärdering av | ||||
statistiken över | ||||
narkotikarelaterade dödsfall” | ||||
Väg- och transportforskningsinstitutet | ||||
Projektperiod | Projektmedel | |||
Gunnar Andersson | ||||
”Onykterhet i trafiken – | ||||
omfattning och samband med | ||||
polisens övervakning” (på | ||||
uppdrag av Vägverket) | ||||
Tullverket | ||||
Projektperiod | Projektmedel | |||
Roger Lundström | 2001 och | |||
”Utvecklingsprojekt TIGER” | pågående | |||
med mål att effektivisera | ||||
verkets brottsbekämpnings- | ||||
process” |
252
SOU 2004:18 Bilaga 8
Vägverket
Projektperiod | Projektmedel | |
Projektet ”Rädslans rum” | År 2001: | |
redovisat av Centrum för | 3.000 kr | |
genusvetenskap vid Lunds | År 2002: | |
Universitet | 342.000 kr | |
År 2003: | ||
350.000 kr |
FORSKNINGSRÅD
Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS)
Projektperiod | Projektmedel | |||
FAS har tillsatt två | Total | |||
forskarassistenttjänster i | (4 år) | kostnad | ||
brottsofferforskning: en | 5.923.000 kr | |||
inriktad mot etnicitet | ||||
(Stockholms universitet) och en | ||||
mot barn (Göteborgs | ||||
universitet). | ||||
Ingela Kolfjord, Malmö | Sökt: | |||
Högskola Hälsa och samhälle | 615.000 | |||
Flickors | och | kvinnors | Beviljat: | |
brottslighet | 615.000 | |||
Eva Chinapah | Sökt: | |||
Stockholms Universitet: | 860.000 | |||
Psykologiska institutionen | Beviljat: | |||
Ungdomsnormer och | 860.000 | |||
normbrott som förstadier till | ||||
senare kriminellt beteende | ||||
Sökt: | ||||
Linköpings Universitet: | 855.000 | |||
Institutionen för molekylär och | Beviljat: | |||
klinisk medicin (IMK), Barn- | 200.000 | |||
och ungdomspsykiatri | ||||
Fysisk barnmisshandel – ett | ||||
samhällsproblem |
253
Bilaga 8 SOU 2004:18
Vetenskapsrådet
Projektperiod | Projektmedel | |||
Jerzy Sarnecki | 2001:450.000 | |||
Stockholms Universitet | 2002: 400.000 | |||
Diskriminering inom | ||||
rättssystemet | ||||
Malin Åkerström | 2001:355.000 | |||
Lunds Universitet | 2002:370.000 | |||
Mutor och moral – moraliska | 2003:380.000 | |||
dilemman och kluvna yrkesideal | ||||
Jerzy Sarnecki | 1998:290.000 | |||
Stockholms Universitet | 1999:360.000 | |||
Mätinstrumentens betydelse vid | 2000: 310.000 | |||
studier av självdeklarerad | ||||
brottslighet | ||||
Henrik Tham | 1999:570.000 | |||
Stockholms Universitet | 2000:590.000 | |||
Svensk kriminalpolitik 1950– | 2001:610.000 | |||
2000: en kriminologisk analys | ||||
Riksbankens Jubileumsfond (RJ) | ||||
Projektperiod | Projektmedel | |||
Örjan Edström (docent) Umeå | 800.000 kr | |||
Universitet. | Sammanlagda | |||
”Brottsoffer i rättsväsendet” | beslutade stöd | |||
Dessutom under 2002 anslag till | till området | |||
ytterligare tre projekt inom | under 2002 | |||
aktuellt område. | uppgick till | |||
4,3 miljoner kr |
254
SOU 2004:18 | Bilaga 8 |
1.2Ingen relevant forskning för närvarande (september 2003, här redovisas även de som ej besvarat enkäten)
STOCKHOLMS UNIVERSITET
Företagsekonomiska institutionen
Institutet för internationell ekonomi
Institutet för tillämpad miljöforskning
Juridiska institutionen
Pedagogiska institutionen
SCORE
Socialantropologiska institutionen
SOFI
KAROLINSKA INSTITUTET
Institutionen för klinisk neurovetenskap Institutionen för kvinnors och barns hälsa
Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME)
Institutionen för omvårdnad
Psykiatri Centrum Karolinska – Rättspsykiatriska sektionen
UPPSALA UNIVERSITET
Filosofiska institutionen
Företagsekonomiska institutionen
Historiska institutionen
Institutet för bostads- och urbanforskning
Institutionen för farmaci
Institutionen för handelsrätt
Institutionen för informationsvetenskap
Institutionen för kirurgiska vetenskaper
Institutionen för läkemedelskemi
Institutionen för lärarutbildning
Institutionen för neurovetenskap
Institutionen för östeuropastudier
255
Bilaga 8 | SOU 2004:18 |
KARLSTADS UNIVERSITET
Institutionen för ekonomi
Institutionen för hälsa och vård
Institutionen för kultur och kommunikation
Institutionen för natur och miljö
Institutionen för samhällsvetenskap
UMEÅ UNIVERSITET
Arbetsenheten för polisutbildning Folkhälsa och klinisk medicin Genusforskarskolan
Handelshögskolan vid Umeå Universitet Historiska studier
Institutionen för ekonomisk historia Institutionen för filosofi och lingvistik Institutionen för företagsekonomi Institutionen för nationalekonomi
Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering Institutionen för socialt arbete
Kultur och medier
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Företagsekonomiska institutionen Historiska institutionen Institutionen för genusvetenskap
Institutionen för klinisk neurovetenskap Institutionen för miljövetenskap och kulturvård Institutionen för nationalekonomi med statistik Institutionen för omvårdnad
LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Institutionen för arbetsvetenskap
LUNDS UNIVERSITET
Enheten för rättsmedicin
Forskningspolitiska institutionen
Företagsekonomiska institutionen
Institutet för ekonomisk forskning
256
SOU 2004:18 | Bilaga 8 |
Institutionen för arkitektur
Institutionen för handelsrätt
Institutionen för klinisk neurovetenskap
Institutionen för omvårdnad
Institutionen för psykologi
Internationella miljöinstitutet
Nationalekonomiska institutionen
Pedagogiska institutionen
Samhällsmedicinska institutionen
VÄXJÖ UNIVERSITET
Ekonomihögskolan
Institutionen för pedagogik
ÖREBRO UNIVERSITET
Humanistiska institutionen
Idrott och hälsa
Institutionen för ekonomi, statistik och informatik
Institutionen för naturvetenskap
Institutionen för teknik
Institutionen för vårdvetenskap och omsorg
Pedagogiska institutionen
HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM
HÖGSKOLAN I BORÅS
HÖGSKOLAN I DALARNA
HÖGSKOLAN I HALMSTAD
HÖGSKOLAN I KALMAR
HÖGSKOLAN I SKÖVDE
HÖGSKOLAN I TROLLHÄTTAN/UDDEVALLA
HÖGSKOLAN PÅ GOTLAND
MÄLARDALENS HÖGSKOLA
SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA
257
Bilaga 8 | SOU 2004:18 |
STATLIGA MYNDIGHETER
Glesbygdsverket
Kustbevakningen
Läkemedelsverket
Naturvårdsverket
Riksförsäkringsverket
Riksrevisionen
Räddningsverket
Sjöfartsverket
Ungdomsstyrelsen
FORSKNINGSRÅD
Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas)
258
Bilaga 9
Kartläggning av kriminalpolitiskt relevanta forskningsprojekt
Rickard Danell
INFORSK, Sociologiska institutionen Umeå universitet
Inventeringen av kriminalpolitiskt relevant forskning är baserad på en enkät och syftar till att identifiera aktiva forskningsmiljöer, samt att ge en grov uppskattning av forskningsresursernas storlek. Särskilt intressanta är miljöer med forskning om polisverksamhet, kriminalvård, eko- och miljöbrott, samt forskningsmiljöer där en brottsförebyggande ansats finns. Urvalet av institutioner till vilka enkäten skickades syftade till att täcka in alla universitetsinstitutioner, högskolor och statliga myndigheter som antogs bedriva
259
Bilaga 9 | SOU 2004:18 |
Övergripande analys av forskningsaktivitet
Universitet och Högskolor
Tabell 1: Projekt vid universitet och högskolor
Universitet och högskolor | Hum | Juridik | Med | Sam | Teknik | Alla |
ämnen | ||||||
Blekinge tekniska högskola | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
Chalmers tekniska högskola | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
Göteborgs universitet | 1 | 0 | 4 | 17 | 0 | 22 |
Högskolan i Gävle | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 |
Högskolan i Jönköping | 0 | 0 | 0 | 4 | 0 | 4 |
Högskolan i Kristianstad | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 |
Karolinska Institutet | 0 | 0 | 8 | 0 | 0 | 8 |
KTH | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 |
Linköpings universitet | 0 | 0 | 1 | 9 | 4 | 14 |
Luleå tekniska universitet | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 |
Lunds universitet | 3 | 6 | 6 | 13 | 0 | 28 |
Malmö högskola | 0 | 0 | 0 | 8 | 0 | 8 |
Mitthögskolan | 0 | 0 | 0 | 3 | 0 | 3 |
Stockholms universitet | 3 | 0 | 0 | 63 | 0 | 66 |
Umeå universitet | 0 | 0 | 6 | 9 | 0 | 15 |
Uppsala universitet | 1 | 5 | 7 | 6 | 0 | 19 |
Växjö universitet | 1 | 0 | 2 | 12 | 0 | 15 |
Örebro universitet | 0 | 0 | 0 | 5 | 0 | 5 |
Alla universitet och | 9 | 11 | 34 | 152 | 8 | 214 |
högskolor | ||||||
Tabell 1 visar fördelningen av projekt vid universitet och högskolor. Det är 18 av de tillfrågade lärosätena som Tabellen summerar alla projekt som framkommit vid enkäten och skiljer inte på projektens storlek eller om projekten är externt finansierade. Tabellen ger en grov uppskattning av aktiviteten vid de olika lärosätena. Räknat i antalet projekt som rapporterats från lärosätena är det Stockholms universitet som uppvisar den klart största aktiviteten. Aktiviteten är på det hela taget relativt koncentrerad till de större och äldre universiteten, vilka står för ca 77 procent av projekten. När det gäller projektens fördelning över fakulteter så bedrivs de flesta projekten inom ramen för samhällsvetenskaplig fakultet.
260
SOU 2004:18 | Bilaga 9 |
Respondenterna uppmanades även att svara på frågor rörande projektens finansiering, samt hur många årsarbetskrafter som ryms inom projekten. För 101 av de 214 projekten som bedrivs vid universitet och högskolor har varken projektmedel eller årsarbetskrafter angivits. På 30 av dessa projekt är individer utan doktorsexamen uppsatta som projektansvariga, vilket indikerar att det handlar om avhandlingsprojekt finansierade av respektive institution. I övriga fall är det vanskligt att avgöra i vilken utsträckning det rör sig om ofinansierad forskning eller forskning som bedrivs inom ramen för internt finansierade forskartjänster. Det är även svårt att avgöra projektens storlek. För ytterligare en del av de svarande har varken anslagens storlek, årsarbetskraft, eller projekttider angivits, trots att man svarat att projekten är finansierade av forskningsråd eller myndigheter. Detta gör estimering av resurstillgång och arbetsinsatsernas storlek problematisk. För de projekt vilka enbart angivit anslagens storlek har årsarbetskraften estimerat genom att jämföra dessa med projekt för vilka både anslagens storlek och årsarbetskraften angivits.
Tabell 2: Projektens årsarbetskraft fördelade på universitet och högskolor
Universitet och högskolor | Årsarbetskraft |
Blekinge tekniska högskola | 10,0 |
Chalmers tekniska högskola | 1,5 |
Göteborgs universitet | 35,5 |
Högskolan i Jönköping | 0,6 |
Karolinska Institutet | 16,3 |
KTH | 6,0 |
Linköpings universitet | 29,8 |
Lunds universitet | 27,8 |
Malmö högskola | 3,6 |
Stockholms universitet | 117,7 |
Umeå universitet | 12,5 |
Uppsala universitet | 14,0 |
Växjö universitet | 3,0 |
Örebro universitet | 1,5 |
Summa årsarbetskraft | 279,7 |
Tabell 2 visar på projektens årsarbetskraft fördelade på universitet och högskolor. Antalet organisationer minskar i jämförelse med
261
Bilaga 9 | SOU 2004:18 |
tabell 1 från 18 organisationer till 14. Men i huvudsak ger fördelningen av projektens resurser samma bild som fördelningen av antal projekt. Jämförelsen av tabell 1 och tabell 2 visar att koncentrationen av resurser är starkare än koncentrationen av projekt. Stockholms universitet svarar för 31 procent av projekten, men 42 procent av årsarbetskraften. Givet den osäkerhet som finns i analysen på grund av bortfallet pekar detta på de större och externt finansierade projekten finns vid de äldre universiteten.
Statliga myndigheter
Tabell 3: Projekt fördelade efter statlig myndighet
Statliga myndigheter | Antal projekt |
Boverket | 1 |
IFAU (Institutionen för arbetsmarknadspolitisk utvärdering) | 2 |
Myndigheten för skolutveckling | 1 |
Riksskatteverket | 1 |
Socialstyrelsen – Individ och familjeenheten | 8 |
Statens folkhälsoinstitut | 4 |
Tullverket | 1 |
Väg och transportforskningsinstitutet | 1 |
Vägverket | 1 |
Totalt antal projekt | 20 |
Totalt 20 olika projekt har uppgivits vid olika statliga myndigheter. Framför allt handlar det om projekt vid Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut. De redovisade projekten är både projekt som finansieras av myndigheterna, samt projekt som drivs av myndigheterna. De projekt som finansieras eller bedrivs av Socialstyrelsens behandlar i huvudsak frågor om våld inom familjen, inkluderande frågor relaterade till könsstympningar. Totalt uppgår de projektmedel som är avsatt inom myndigheten till 9,9 miljoner kronor, varav 8 miljoner går till utvecklingsprojektet ”Våld mot kvinnor”. Medel vilka fördelas på 14 kvinnojourer. Vid statens folkhälsoinstitut behandlar alla fyra projekten drogrelaterade problem. Projektmedlen för dessa projekt är 2,3 miljoner kronor. På det hela taget verkar myndigheterna stödja projekt som ligger nära myndighetens verksamhet. För samtliga statliga myndigheter som redovisar projektmedel uppgår dessa till 13,2 miljoner kronor.
262
SOU 2004:18 Bilaga 9
Forskningsråd | |||
Tabell 4: Forskningsrådens | anslag till | kriminalpolitisk relevant | |
forskning | |||
Forskningsråd | Antal projekt | Totalt anslag till projekt | |
Forskningsrådet för arbetsliv och | 4 | 7 598 000 | |
socialvetenskap (FAS) | |||
Riksbankens jubileumsfond (RJ) | 4 | 5 100 000 | |
Vetenskapsrådet | 4 | 4 685 000 | |
Totalt | 12 | 17 383 000 |
Forskningsråden har delat ut 17,3 miljoner kronor till 12 projekt som av svarande ansetts relevanta. Antalet projekt är helt jämt fördelade mellan forskningsråden, men störst anslag har delats ut vid FAS. Det bör noteras att råden svarat lite olika på frågan. FAS och RJ verkar endast redovisat pågående projekt, medan Vetenskapsrådet även redovisat avslutade projekt.
De mest aktiva forskningsmiljöerna
Tabell 5: De mest aktiva forskningsmiljöerna
Institution eller motsvarande vid universitet | Antal projekt | Årsarbetskrafter |
eller högskola | ||
Kriminologiska institutionen, Stockholms | 41 | 95,65 |
universitet | ||
Institutionen för samhällsvetenskap, Växjö | 12 | 1,5 |
universitet | ||
Sociologiska institutionen, Lunds universitet | 12 | 11,6 |
Hälsa och samhälle - Avdelningen för socialt | 8 | 3,6 |
arbete, Malmö högskola | ||
Sociologiska institutionen, Göteborgs | 8 | 18,5 |
universitet | ||
Centrum för Våldsprevention, Karolinska | 7 | 6,3 |
Institutet | ||
Avd för psykiatri och rättspsykiatri, Lunds | 6 | 0 |
universitet | ||
Beteendevetenskapliga institutionen, | 6 | 6,6 |
Linköpings universitet |
263
Bilaga 9 SOU 2004:18
Juridiska institutionen, Lunds universitet | 6 | 0 |
soRAD, Stockholms universitet | 6 | 7,5 |
Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet | 5 | 3 |
Juridiska institutionen, Uppsala universitet | 5 | 2,1 |
Psykologiska institutionen, Göteborgs | 5 | 5 |
universitet | ||
Psykologiska institutionen, Stockholms | 5 | 1,05 |
universitet | ||
Folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala | 4 | 0 |
universitet | ||
Institutionen för beteende, social och | 4 | 0 |
rättsvetenskap, Örebro universitet | ||
Institutionen för datavetenskap, Linköpings | 4 | 3,8 |
universitet | ||
Institutionen för socialt arbete, Stockholms | 4 | 2 |
universitet | ||
Internationella handelshögskolan, Högskolan i | 4 | 0,6 |
Jönköping | ||
Juridiska institutionen, Umeå universitet | 4 | 0 |
Övriga institutioner | 58 | 57,3 |
Tabell 5 visar de mest aktiva institutionerna när det gäller antalet projekt som redovisats. Endast institutioner med fler än 3 projekt återfinns namngivna i tabell 5. Den aktivaste institutionen är kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet, vilken står för 41 av de 66 projekt som redovisats vid Stockholms universitet. På en delad andra plats återfinns samhällsvetenskapliga institutionen vid Växjö universitet och sociologiska institutionen vid Lunds universitet. Projekten vid kriminologiska institutionen representerar en bred ansats. De områden inom vilken flest projekt rapporterats är kriminalpolitik, forskning om unga lagöverträdare, forskning om brottsoffer, samt drogpolitisk forskning. Forskning finns även om social marginalisering och ekonomisk brottslighet. Vid sociologiska institutionen vid Lunds universitet ligger tyngdpunkten på forskning om brottsoffer med fem projekt, samt forskning om mutor (tre projekt). Vid samhällsvetenskapliga institutionen Växjö universitet ligger är forskningen framförallt fokuserad vid frågor rörande polisväsendet, brottsoffer, samt antisocialitet och kriminalitet bland kvinnor.
264
SOU 2004:18 | Bilaga 9 |
Identifiering av forskningsmiljöer med inriktning mot polisverksamhet, kriminalvård, eko- och miljöbrott, samt forskning med brottsförebyggande ansats
Forskning om polisverksamhet
Nedan är de projekt som forskar om frågor relaterade till polisverksamhet återgivna. Totalt handlar det om 10 projekt, vilka återfinns på ett relativt stort antal universitet och högskolor. Den forskningsmiljö som har de flesta projekten rörande polisverksamhet är Växjö universitet med fyra olika projekt.
Thomas Bäck (universitetsadjunkt), Ethel Dahlgren (universitetslektor) Pedagogiska institutionen, Umeå universitet, ”Arbetskravsanalys för poliser med inriktning mot psykisk förberedelse”, Beräknad kostnad av arbetsinsats cirka 950 000 kr.
Mikael Henningson (FD), Psykologiska institutionen, Umeå universitet, ”Applied information logistics in criminal intelligence”.
Abby Peterson (docent) Sociologiska institutionen, Göteborgs universitet ”Polisen och politiska protester: en jämförande studie av polisens hantering av protestaktioner i Sverige och England”, År 2002: 490 000 + 650 000 kr, År 2003: 500 000 + 650 000 kr, År 2004: 430 000 kr.
Antoinette Hetzler (professor) Sociologiska institutionen, Lunds universitet, ”Polisen i förändring. Intervjuer med de anställda och analys av deras arbetsmiljö” (polismyndigheten i Skåne).
Marie Torstensson Levander (docent), Samhällsvetenskapliga institutionen, Växjö universitet, ”Problemorienterat arbetssätt och närpolisarbete i Sverige under
265
Bilaga 9 | SOU 2004:18 |
Jan Mill (FK, Polisutbildningen Växjö Universitet), Marie Torstensson Levander (docent), Samhällsvetenskapliga institutionen, Växjö universitet, ”Implementering av problemorienterat polisarbete i Örebro län”.
Joakim Larsson (doktorand), Gunnar Olofsson (professor), Samhällsvetenskapliga institutionen, Växjö universitet, ”Lärande och poliskultur. Utbildningens betydelse för socialisation in i poliskulturen”.
Mikael Rask (Dr Med Vet), Jonas Åberg (MD), Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete, Växjö universitet, ”Polisers bemötande av personer med psykiatriska problem” (Samverkansprojekt med Polisutbildningen vid Växjö Universitet.), ca 150 000 kr.
Gunnar Andersson, Väg- och transportforskningsinstitutet, ”Onykterhet i trafiken – omfattning och samband med polisens övervakning” (på uppdrag av Vägverket).
Forskning om kriminalvård
När det gäller projekt rörande olika aspekter av kriminal vård återfanns 13 projekt var av fem är baserade vid Stockholms universitet.
Torbjörn Tännsjö (professor), Filosofiska institutionen, Stockholms universitet. Grundforskning rörande påföljder och omhändertagande av personer som begår brott under inflytande av psykisk störning samt tvångsvård av missbrukare.
Anna Hollander (professor), Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet. ”Straff eller vård – ett paradigmskifte i synen på unga lagöverträdare” (grundforskning)
Anna Hollander (professor), Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet. ”Omedelbara omhändertaganden och häktning av ungdomar”
Eckart Kühlhorn (professor), Centre for social research on alcohol and drugs (soRAD), Stockholms universitet. ”Sluten ungdomsvård” (tillämpad forskning).
266
SOU 2004:18 | Bilaga 9 |
Eckart Kühlhorn (professor), Centre for social research on alcohol and drugs (soRAD), Stockholms universitet. ”Återfall i brott för unga lagöverträdare efter sluten ungdomsvård, fängelse och alternativa straff utanför anstalter” (tillämpad forskning)
Niklas Långström (docent), Centrum för våldsprevention, Karolinska institutet. ”Samhällsomhändertagna ungdomar med aggressionsproblematik: risk för missanpassning på institution och återfall i brott”, 450 000 kr/år (1 årsarbetskraft)
Alvar Nelson (professor emeritus), Juridiska institutionen, Uppsala universitet. ”Brott och straff under
Rolf Holmqvist (docent), Beteendevetenskapliga institutionen, Linköpings universitet. ”Utvärdering av Sundbo behandlingshem” (tillämpad forskning), 2 483 000 kr
Rolf Sandell (professor), Beteendevetenskapliga institutionen, Linköpings universitet. ”Förutsättningar för en god behandlingsallians mellan personal och elever på ungdomshem” (tillämpad forskning), 1 163 000 kr.
Roddy Nilsson (FD, Centrum för kulturforskning, Växjö Universitet). ”Från cellfängelse till elektronisk fotboja. Fängelse, kriminalpolitik och välfärdsstat
Jürgen Degner (doktorand), Anna Henriksen (doktorand), Institutionen för
Odd Lindberg (FD), Björn Johansson (FD), Erik Flygare (FD), Institutionen för
Bent Svensson (docent), Hälsa och samhälle – Avdelningen för socialt arbete, Malmö högskola. ”Rymningar inom tvångsvården”.
267
Bilaga 9 | SOU 2004:18 |
Forskning om eko- och miljöbrott
Forskning om eko- och miljö brott återfinns i 18 olika projekt varav fyra behandlar frågor rörande miljöbrott. När det gäller forskning om eko- och miljöbrott framstår vissa institutioner som relativt aktiva. Sex projekt pågår vid ekonomiska institutionen vid Linköpings universitet. Fyra projekt drivs vid internationella handelshögskolan i Jönköping och tre projekt pågår vid kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Helena du Rées (JK), Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet.
”Miljöbrott i näringsverksamhet” Projektmedel: 324 000 kr (4 årsarbetskrafter)
Hanns von Hofer (professor), Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet
”Statistik om ekonomisk brottslighet”, 324 000 kr (2 årsarbetskrafter)
Henrik Tham (professor), Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet
”Ekonomisk brottslighet i skandinavisk trailertransport – avvikelse eller normalitet?”, 324 000 kr (2 årsarbetskrafter)
Helen Forslind (doktorand), Ekonomiska institutionen (CEREC), Linköpings universitet
”Miljöbrott (incitament för återvinning av bilskrot)”,
Erik Lenntorp (doktorand) Ekonomiska institutionen (CEREC), Linköpings universitet
”Uppkomst och förhindrande av miljöbrott”,
år
Adam Mantaye (doktorand) Ekonomiska institutionen (CEREC), Linköpings universitet
”Ansvar vid stora miljöolyckor”,
Eva Matsson (doktorand) Ekonomiska institutionen (CEREC), Linköpings universitet
”Skattekontroll och skattebrottslighet”,
268
SOU 2004:18 | Bilaga 9 |
Johanna Romare (doktorand) Ekonomiska institutionen (CEREC), Linköpings universitet
”Företagsetik i relation till ekonomisk brottslighet”,
Joel Westerlund (doktorand) Ekonomiska institutionen (CEREC), Linköpings universitet
”Aktiebolagsrättens incitament till ekonomisk brottslighet”, 2006– 2008, 450 000 per år
Bengt Nättorp (FK, Högskolan i Borås), Leif Appelgren (adj professor), Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet
”Ekonomisk brottslighet i samband med kommunal verksamhet” (lic avh)
”Revisorns roll i kontrollsystemet – uppkomsten och effekterna av en lagstadgad anmälningsskyldighet vid misstanke om ekonomisk brottslighet” (grundforskning), 1 364 000 kr (85 % årsarbetskraft 2001, 75 % 2002, och 75 % 2003)
”Finansiella mellanhänder och ekonomisk brottslighet” (grundforskning), År 2003: 702 000 kr (75 % +25 % arbetskraft). År 2004: 536 000 kr (75 % arbetskraft). År 2005: 525 000 kr (75 % arbetskraft).
Malin Sjöstrand (doktorand), Per Ole Träskman (professor), Helén Örnemark Hansen (docent), Juridiska institutionen, Lunds universitet
”Samband mellan ekonomisk och organiserad brottslighet”
Sverker Jönsson (doktorand), Per Ole Träskman (professor), Juridiska institutionen, Lunds universitet
”Den ekonomiska brottslighetens straffsubjekt – Möjligheter och förutsättningar för ett kollektivt eller korporativt straffansvar”
Dan Magnusson (adj professor) Internationella Handelshögskolan, Högskolan i Jönköping
269
Bilaga 9 | SOU 2004:18 |
”Företagskonkurser och ekonomisk brottslighet” (grundforskning och tillämpad forskning), Genomförs på 20 % av full arbetstid
Björn Westberg (professor), Anna K Hansson (doktorand), Internationella Handelshögskolan, Högskolan i Jönköping
”Bedrägerier i samband med gränsöverskridande handel” (grundforskning och tillämpad forskning)
Samuel Cavallin (docent), Internationella Handelshögskolan, Högskolan i Jönköping
“Manipulationer av priset på värdepapper” (grundforskning och tillämpad forskning)
Samuel Cavallin (docent), Internationella Handelshögskolan, Högskolan i Jönköping
“Culpa och ansvar i näringsverksamhet: Om ansvar för oaktsamma transaktioner, särskilt beträffande offentligrättsligt ansvar på de finansiella marknaderna” (grundforskning och tillämpad forskning)
Forskning med brottsförebyggande ansats
Elva projekt om brottsförebyggande arbete eller med brottsförebyggande ansats återfanns bland de redovisade projekten. I denna grupp av projekt återfinns några av de statliga myndigheterna. Ingen särskild miljö framstår som mera aktiv inom området.
Magnus Hörnqvist (FK), Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet
”Brottsförebyggande arbete inom ramen för storstadssatsningen”, 324 000 kr (2 årsarbetskrafter)
Niklas Långström (docent), Centrum för våldsprevention, Karolinska institutet
”Utvärdering av individuellt kognitivt beteendeterapeutiskt behandlingsprogram för ungdomar med svår våldsproblematik (IKBT+)” (tillämpad forskning), 800 000 kr/år (2,5 årsarbetskrafter)
Leif Appelgren (adj professor), Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet
270
SOU 2004:18 | Bilaga 9 |
”Utveckling av metoder och modeller för optimal användning av begränsade kontrollresurser, i första hand för skattekontroll, i andra hand även för andra myndigheter samt för revision i näringsverksamhet”, 1,2 miljoner kr (20 % i 8 år = 1,6 årsarbetskrafter).
Leif Appelgren (adj professor), Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet
”Empirisk testning av kontrollstrategier i samarbete med Riksskatteverket”, 0,2 miljoner kr (10 % i 2 år = 0.2 årsarbetskrafter)
Berit Andersson (docent), Sociologiska institutionen, Lunds universitet ”Socialarbetare i centrum – försök att fånga upp ungdomar i
riskzonen”, Cirka 150 000 kr
Marianne Liedholm (docent), Göra Lindberg (docent), Berit Andersson (docent), Jill Sörensson (doktorand), Sociologiska institutionen, Lunds universitet
”Storstadssatsningen i Malmö – en utvärdering”, Totalt 7 miljoner, varav delar gått till brottsförebyggande projekt
Marie Torstensson Levander (docent), Björn Gustafsson (doktorand), Samhällsvetenskapliga institutionen, Växjö universitet
”Utvärdering av påverkansprogrammet Vägvalet” (Påverkansprogram för unga pojkar som dömts för brott.)
Henrik Belfrage (professor), Mitthögskolan
”Familjerelaterat våld – prevalens, incidens, prevention, behandling och rehabilitering”
Max Stenlund (doktorand, Uppsala Universitet), högskolan i Gävle ”Interventionsstrategier mot våld i och utanför skolan”
Riksskatteverket
Arbetsgrupp utreder sedan februari 2003 hur skattebrottsenheternas brottsförebyggande arbete skall utformas.
Annika Eriksson (FD), Socialstyrelsen – Individ- och familjeenheten Utvecklingsprojektet ”Våld mot kvinnor”. År 2002 och 2003 har
14 kvinnojourer fått sammanlagt 8 miljoner kr för utvecklingsprojekt kring våldsutsatta kvinnor med funktionshinder, våldsutsatta kvinnor med missbruksproblematik och våldsutsatta kvinnor med invandrarbakgrund.
271
Bilaga 9 | SOU 2004:18 |
Roger Lundström, Tullverket
”Utvecklingsprojekt TIGER” (med mål att effektivisera verkets brottsbekämpningsprocess”
Avslutande kommentarer
Syftet med denna inventering av kriminalpolitiskt relevant forskning var att identifiera aktiva forskningsmiljöer, samt att ge en grov uppskattning av forskningsresursernas storlek. Särskilt intressanta är miljöer med forskning om polisverksamhet, kriminalvård, eko- och miljöbrott, samt forskningsmiljöer där en brottsförebyggande ansats finns. När det gäller den bild av forskningens koncentration framstår Stockholms universitet och framförallt kriminologiska institutionen som den mest aktiva, med en relativt bred ansats. Kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet har även den största koncentrationen av forskningsresurser räknat i årsarbetskraft. Å andra sidan är den Stockholms dominans som påtalades i SOU 1992:80 inte lika påtaglig som när den utredningen genomfördes. Ett relativt stort antal projekt bedrivs vid de större universiteten samt vid de nya universiteten och högskolorna. När det gäller koncentrationen av forskning med inriktning mot några av de specifikt efterfrågade områdena är det framförallt när det gäller forskning om polisverksamhet och forskning om eko- och miljöbrott som några miljöer framstår som aktivare än andra. När det gäller forskning om polisverksamhet är Växjö universitet relativt aktiva och när det gäller forskningen om eko- och miljöbrott framstår ekonomiska institutionen vid Linköpings universitet, internationella handelshögskolan vid högskolan i Jönköping, samt kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet som de mest aktiva.
272
Bilaga 10
Kartläggning av kriminalpolitiskt relevant forskning i internationella tidskrifter
Rickard Danell INFORSK
Sociologiska institutionen Umeå universitet
Syftet med denna studie är att ge övergripande bild av forskning relevant ur ett kriminalpolitiskt perspektiv. Det är framför allt den forskning som är publicerad i vetenskapliga tidskrifter som är intressanta i sammanhanget. De frågeställningar som skall besvaras är hur fördelar sig svensk brottsforskning på olika ämnesområden? Inom vilka organisationer och institutioner bedrivs forskningen? Vilka är de mest produktiva forskarna och vilka är de mest citerade arbetena? Rapporten inkluderar tre typer av litteratursökningar. Dels har en litteratursökning gjorts som med hjälp av en sökprofil med begrepp syftande till att fånga relevant forskning. Sökning syftar till att ge en generell bild av den forskning som publicerats i vetenskapliga tidskrifter. Eftersom det är relativt vanskligt att kartlägga ett så pass löst definierat forskningsområde som brottsforskning har även en specifik sökning efter svenska artiklar kriminologiska tidskrifter utförts med syfte att kartlägga den svenska närvaron. Fördelen med att använda olika sökstrategier är att det ger möjlighet att validera sökprofilen genom att jämföra resultaten. I ett tredje steg har sökningar gjorts för att kartlägga aktiviteten när det gäller forskning om ekobrottslikhet, miljöbrott, kriminalvård samt polisiärverksamhet.
Metod och data
Sökningen efter artiklar rörande olika aspekter av kriminell verksamhet börjar med att utveckla en sökprofil. Sökprofilen måste utvecklas stegvis eftersom begrepp kan ha en mängd olika betydelser inom olika domäner. Ett problem som blir allvarligare vid sökningar i generella databaser av typen Web of Science. När mångtydiga ord upptäckts så har deras betydelse preciserats antingen med hjälp av booleanska operatorer eller med specifika ord kombinationer. Upprepade sökningar och kvantitativa analyser
273
Bilaga 10 | SOU 2004:18 |
av titelfälten har även gjort det möjligt att expandera sökprofilen. På grund av begränsningar när det gäller hur många ord en profil får innehålla så har nya begrepp endast inkluderat om de resulterats i träffar i dokument med svenska författare.
Web of Science består av Science Citation Index Expanded
(inkluderar 5900 tidskrifter från 150 ämnesområden), Social Science Citation Index (indexerar allt från 1725 tidskrifter samt inkluderar för samhällsvetenskaperna relevant material från 3300 vetenskapliga och tekniska tidskrifter) och Art & Humanities Citation Index
(indexerar allt från 1144 tidskrifter, samt urval av dokument från 6800 naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga tidskrifter). När sökningarna utfördes bestod hela Web of Science av 18 521 367 dokument för perioden 1986 till 2002.
Följande sökprofil har använts:
TS=(correctional treatment* or imprison* or homicid* or perpetrator* or antisocial or delinquent or sexual assault or sexual violence or sexual abuse* or sexual viola* or sexually abuse* or sexually assault* or sexually viola* or rape and women* or rape and men* or crimes or crime or criminal* or jail or prison or jails or prisons or offender* or battered women or robber* or rape victim or rapist or murder* or child abuse or fraud* or shell compan* or money launder* or tax eva* or drug abuse* or drug trade* or traffic* and drug* or burglar* or thief or theft or thieving or steal or stealing or violence or felony or offence or forensic* or correctional institu* ) AND AD=(sweden)
DocType=All document types; Language=All languages; Database(s)=SCI- EXPANDED, SSCI, A&HCI;
Utan begränsning till dokument med svenska författare gav sökprofilen 97279 träffar för perioden 1986 till 2002, varav 1012 var svenska dokument, dvs. 1.04 procent. Resultatet har sedan sparats och bearbetats med hjälp av en för ändamålet utvecklad mjukvara Bibexcel. Efter rensning av duplikat återstod 910 svenska dokument (tabell 1). I analysen av svensk brottsforskning har sedan endast de dokument klassificerade som artiklar inkluderats.
274
SOU 2004:18 Bilaga 10
Tabell 1: Resultat av sökning i Web of Science
Dokument typ | Antal dokument |
Article | 788 |
Book Review | 25 |
Editorial Material | 13 |
Item About an Individual | 2 |
Letter | 11 |
Meeting Abstract | 29 |
Note | 8 |
Review | 34 |
Totalt antal | 910 |
Tidskriftsartiklar i Web of Science
Det första steget i analysen av svensk brottsforskning var att söka efter svenska artiklar i Web of Science. Den sökprofil som använts testades som nämnts ovan i flera steg. Artiklarna klassificerades med avseende på ämnestillhörighet. Det är i sammanhanget viktigt att notera att artiklarna har delats in ämneskategorier med hjälp av klassificeringssystem för tidskrifter. I tabell 2 redovisas hur artiklarna fördelar sig över aggregerade tidskriftskategorier.
Tabell 2: Fördelningen av artiklar över tidskriftsområden
Tidskriftens ämnesklass | Procent artiklar | Antal artiklar |
Humaniora | 0,9 | 7 |
Lantbruksvetenskap | 0,3 | 2 |
Medicin | 64,1 | 505 |
Naturvetenskap | 5,3 | 42 |
Samhällsvetenskap | 29,3 | 231 |
Teknik | 0,1 | 1 |
Totalt | 100,0 | 788 |
Tabell 2 visar på en tydlig medicinsk dominans när det gäller forskning om brottsrelaterade frågor. På grund av att den använda databasen enbart registrerar tidskriftspublikationer kan man anta att andelen medicinsk forskning är något överskattad i relation med andelen samhällsvetenskaplig forskning. Mer oväntat är de två artiklarna inom lantbruksvetenskap. Vid en närmare granskning
275
Bilaga 10 | SOU 2004:18 |
visar dessa sig behandla frågan om afrikanska bönder som väljer grödor för att förhindra stölder, vilket gör att artiklarna innehåller ordet ”theft”.
För att få en mera nyanserad bild av den forskning som bedrivs inom de större ämnesområdena redovisas dessa särskilt i tabell 3 och 4 där artiklarna fördelats med avseende på mera specifika ämnesområden.
Tabell 3: De medicinska artiklarnas fördelning | över tidskrifts- | |
områden | ||
Tidskriftens ämnesklass | Procent artiklar | Antal artiklar |
Clinical Medicine | 42,4 | 214 |
Clinical Medicine; | 5,5 | 28 |
Ecology/Environment | ||
Clinical Medicine; Immunology | 2,0 | 10 |
Clinical Medicine; Microbiology | 0,2 | 1 |
Clinical Medicine; Molecular Biology & | 0,2 | 1 |
Genetics | ||
Clinical Medicine; Neurosciences | 26,7 | 135 |
Clinical Medicine; Pharmacology | 1,2 | 6 |
Clinical Medicine; | 17,4 | 88 |
Psychology/Psychiatry | ||
Clinical Medicine; Social Sciences, | 4,4 | 22 |
General | ||
Totalt | 100,0 | 505 |
Tabell 3 visar de medicinska artiklarnas fördelning över olika underavdelningar i tidskriftsområdet klinisk medicin. De medicinska artiklarnas fördelning över dessa underavdelningar visar att för de tidskrifter som tillskrivits en underavdelning så är de flesta artiklarna publicerade in de besläktade ämneskategorierna psykiatri och neurovetenskap. En stor andel av artiklarna är publicerade i tidskrifter endast klassificerade som klinisk medicin. För att få en uppfattning om vad dessa handlar om måste man närmare granska de tidskrifter i vilka artiklarna är publicerade. Av tidskrifternas namn framgår det att 92 av artiklarna i den generella medicinska gruppen är publicerade i rättsmedicinska tidskrifter.
276
SOU 2004:18 Bilaga 10
Tabell 4: De samhällsvetenskapliga | artiklarnas fördelning över | ||
tidskriftsområden. | |||
Tidskriftens ämnesklass | Procent artiklar | Antal artiklar | |
Economics & Business | 2,6 | 6 | |
Education | 0,9 | 2 | |
Law | 0,4 | 1 | |
Psychology | 45,5 | 105 | |
Social Sciences, General | 50,6 | 117 | |
Totalt | 100,0 | 231 | |
I tabell 4 finns de samhällsvetenskapliga artiklarnas fördelning med avseende på ämnesområden. De samhällsvetenskapliga tidskrifterna har inte lika många underavdelningar som de medicinska vilket gör att tabell 4 ger en mycket grov beskrivning. De samhällsvetenskapliga artiklarnas fördelning över ämnesområden är primärt koncentrerade i den generella samhällsvetenskapliga klassen och inom psykologi. En granskning av den generella samhällsvetenskapliga gruppen visar inte på någon tydlig dominans av något enskilt ämnesområde. Gruppen inkluderar tidskrifter inom socialt arbete, omvårdnad, sociologi och kriminologi. Anmärkningsvärt med fördelningen över ämnesområden är att endast en artikel är publicerade i en tidskrift klassificerad som juridik.
Tabell 5 ger en uppfattning om inom vilka organisationer som bedriver forskning inom olika ämnesområdena. Det bör observeras att summan organisationer och summan artiklar inte blir densamma eftersom det är relativt vanligt att författare från flera organisationer samförfattar artiklar. Enbart svenska organisationer med minst sju författare redovisas med namn i tabell 5.
Tabell 5: Fördelningen av författarskap med avseende på organisation och ämnesgrupp
Tidskriftens ämnesklass
Organisation | Hum | Land | Med | Natur | Sam | Totalt |
Karolinska institutet | 0 | 2 | 123 | 3 | 45 | 173 |
Göteborgs universitet | 1 | 0 | 54 | 0 | 20 | 75 |
Stockholm universitet | 0 | 0 | 22 | 3 | 44 | 69 |
Umeå universitet | 0 | 0 | 35 | 1 | 24 | 60 |
Uppsala universitet | 2 | 1 | 29 | 11 | 16 | 59 |
Lund universitet | 2 | 0 | 26 | 5 | 14 | 47 |
277
Bilaga 10 SOU 2004:18
Huddinge | 0 | 0 | 24 | 0 | 5 | 29 | ||
universitetssjukhus | ||||||||
Linköping universitet | 1 | 0 | 13 | 2 | 12 | 28 | ||
Karolinska sjukhuset | 0 | 0 | 20 | 1 | 1 | 22 | ||
SKL | 0 | 0 | 21 | 1 | 0 | 22 | ||
Uppsala | 0 | 0 | 18 | 1 | 3 | 22 | ||
universitetssjukhus | ||||||||
Linköping | 0 | 0 | 18 | 2 | 1 | 21 | ||
universitetssjukhus | ||||||||
Rättsmedicinalverket | 0 | 0 | 13 | 0 | 0 | 13 | ||
Lund | 0 | 0 | 7 | 0 | 1 | 8 | ||
universitetssjukhus | ||||||||
Brottsförebyggande | 0 | 0 | 3 | 0 | 4 | 7 | ||
rådet | ||||||||
Univ Orebro | 0 | 0 | 3 | 0 | 4 | 7 | ||
KTH | 0 | 0 | 3 | 0 | 3 | 6 | ||
Sahlgrens | 0 | 0 | 5 | 1 | 0 | 6 | ||
universitetssjukhus | ||||||||
Totalt | antal | för | 6 | 3 | 437 | 31 | 197 | 674 |
ovanstående | ||||||||
organisationer | ||||||||
Andra organisationer | 1 | 2 | 285 | 34 | 95 | 417 | ||
OBS: Totalt antal organisationer inkluderar även utländska organisationer.
Det faktum att Karolinska institutet står för den största andelen är inte förvånande med tanke på den stora andelen medicinsk forskning i materialet. I övrigt återfinner vi de större universiteten och de tillhörande sjukhusen som primära producenter. Förvånande är brottsförebyggande rådets låga andel. För att testa om sökprofilen missat denna organisations publikationer gjordes en särskild sökning. Sökningen efter AD=(Natl Council Crime Prevent* same sweden or brottsforebygg* same sweden) gav 16 dokument i Web of Science för perioden 1986 till 2003. Även om detta inte är något större antal artiklar så representerar det en väsentlig del av Brottsförebyggande rådets publikationer i internationella tidskrifter. Vid en närmare granskning av de artiklar som inte fångats med den använda sökprofilen finner vi att de handlar om olika aspekter av alkohol missbruk. Ett begrepp som inte kan användas i profilen eftersom det kommer att fånga allt för många artiklar som inte kan klassificeras som brottsforskning.
278
SOU 2004:18 | Bilaga 10 |
När det gäller de olika organisationernas publikationer med avseende på ämnesområde så ser vi att Karolinska institutet även producerar flest artiklar inom det samhällsvetenskapliga ämnesområdet. För övriga större organisationer är relationen mellan samhällsvetenskaplig och medicinsk forskning mera balanserad. En avvikare bland universiteten är Uppsala som har relativt många artiklar i naturvetenskapliga tidskrifter.
Analys av publikationer i samhällsvetenskapliga tidskrifter
Eftersom det finns goda skäl att anta att de använda sökprofilen inte enbart fångat sådant som kan anses relevant för denna undersökning. Den forskning som inte ansågs relevant i sammanhanget behandlade frågor rörande patienters våld mot vårdare. En hel del av de artiklar som gallrats bort behandlade frågor om effekterna av det våld flyktingar blivit utsatta för i hemlandet, samt forskning relaterade till AIDS projekt i Afrika. Av de 126 samhällsvetenskapliga artiklarna återstod efter en granskning av titlarna 55 artiklar publicerade i samhällsvetenskapliga tidskrifter. Artiklar publicerade i psykologiska tidskrifter har inte räknats i den samhällsvetenskapliga gruppen, utan kommer att behandlas särskilt i nästa avdelning. Tabell 6 visar i vilka tidskrifter som de samhällsvetenskapliga artiklarna är publicerade. Det är tydligt att de tidskrifter som framförallt används tillhör ämnesområdena kriminologi, sociologi och socialtarbete.
Tabell 6: Fördelning av artiklar över | samhällsvetenskapliga | |
tidskrifter | ||
Tidskrift | Antal artiklar | |
British Journal of Criminology | 12 | |
Child Abuse & Neglect | 6 | |
Sociologisk Forskning | 4 | |
Acta Sociologica | 3 | |
Scandinavian Journal of Social Welfare | 3 | |
Journal of Interpersonal Violence | 2 | |
International Journal of Social Welfare | 2 | |
Quality & Quantity | 2 | |
Social Science & Medicine | 2 | |
Urban Studies | 1 | |
279 |
Bilaga 10 | SOU 2004:18 |
Social Networks | 1 | |
Violence Against Women | 1 | |
Security and Control of Information Technology | In | 1 |
Society | ||
Sociology and Social Research | 1 | |
Womens Studies International Forum | 1 | |
Studies in Family Planning | 1 | |
Social Science Research | 1 | |
Scandinavian Political Studies | 1 | |
Discourse & Society | 1 | |
Ethnicity, Crime, and Immigration | 1 | |
Deviant Behavior | 1 | |
Accident Analysis and Prevention | 1 | |
Annals of the Association of American Geographers | 1 | |
Midwifery | 1 | |
Risk Analysis | 1 | |
Journal of Quantitative Criminology | 1 | |
Interdisciplinary Science Reviews | 1 | |
Journal of Peace Research | 1 | |
Totalt antal artiklar | 55 |
Tabell 7: Fördelning av de samhällsvetenskapliga artiklarna med avseende på organisation
Organisation | Antal författarskap |
Stockholms universitet | 19 |
Karolinska institutet | 6 |
Linköpings universitet | 4 |
Lund universitet | 4 |
Umeå universitet | 4 |
Uppsala universitet | 3 |
Brottsförebyggande rådet | 2 |
KTH | 2 |
Göteborgs universitet | 2 |
Polishögskolan | 2 |
Uppsala universitetssjukhus | 1 |
Örebro universitet | 1 |
Mitthögskolan | 1 |
Karlstads universitet | 1 |
Huddinge universitetssjukhus | 1 |
Socialkontoret, Stockholm | 1 |
280
SOU 2004:18 Bilaga 10
Stockholm | International | Peace | 1 |
Research Institute | |||
Totalt antal författarskap | 55 | ||
I tabell 7 återfinns de organisationer som i huvudsak står bakom produktionen av artiklar i samhällsvetenskapliga tidskrifter. Effekten av granskningen framgår tydligt om man jämför tabell 7 med tabell 5. Efter rensningen framstår Stockholms universitet som den främsta producenten av brottsrelaterad forskning följt av Karolinska institutet och de större universiteten.
Tabell 8: De mest produktiva författarna i samhällsvetenskapliga tidskrifter
Författare | Institution | Antal artiklar |
Dahlback O | Sociologiska institutionen, Stockholms universitet | 4 |
Stattin H | Psykologiska institutionen, Stockholms universitet | 4 |
Magnusson D | Psykologiska institutionen, Stockholms universitet | 3 |
Wikström | Polishögskolan, Stockholm | 3 |
POH | ||
Grann M | Rättspsykiatri, Karolinska Institutet | 2 |
Estrada F | Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet | 2 |
Franzen M | Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala | 2 |
universitet | ||
Lindblad F | Barn psykiatri, Huddinge universitetssjukhus | 2 |
Kratzer L | Samhällsmedicinska institutionen, Lund universitet | 2 |
Langström N | Rättspsykiatri, Karolinska Institutet | 2 |
Akerström M | Sociologiska institutionen, Lunds universitet | 2 |
Cederborg AC | Institutionen för pedagogik & psykologi, Linköpings | 2 |
universitet | ||
Bilden av Stockholm som det primära centret för brottsforskning förstärks när vi ser till de mest produktiva författarna (tabell 8). Framförallt är det Dahlbäck vid sociologiska institutionen och Stattin vid psykologiska institutionen som publicerat sig i samhällsvetenskapliga tidskrifter.
281
Bilaga 10 SOU 2004:18
Tabell 9: De tio mest citerade artiklarna i samhällsvetenskapliga tidskrifter
Författare | Organisation | År | Antal citat | |||
Stattin H; | Psykologiska institutionen, Stockholms | 1991 | 32 | |||
Magnusson D | universitet | |||||
Somander LKH; | Rättsmedicinska | institutionen, | 1991 | 31 | ||
Rammer LM | Lindköpings universitet | |||||
Gelles RJ; | Pedagogiska institutionen, Stockholms | 1986 | 28 | |||
Edfeldt AW | universitet | |||||
Stattin H; | Psykologiska institutionen, Stockholms | |||||
Magnusson D; | universitet | 1989 | 16 | |||
Reichel H | ||||||
Belfrage H | Karolinska institutet | 1998 | 15 | |||
Ellsberg M; | Institutionen för folkhälsa och klinisk | |||||
Heise L; Pena R; | medicin, Umeå universitet | 2001 | 12 | |||
Agurto S; | ||||||
Winkvist A | ||||||
Stattin H; | Psykologiska institutionen, Stockholms | 1995 | 12 | |||
Magnusson D | universitet | |||||
Smith WR; | Polishögskolan, Stockholm | 1997 | 11 | |||
Torstensson M | ||||||
Hyden M; | Institutionen | för | socialtarbete, | |||
Mccarthy IC | Stockholms | universitet, | Samt 1994 | 11 | ||
Linköping universitet | ||||||
Gustafson PE | Sociologiska | institutionen, | Göteborgs | 1998 | 9 | |
universitet | ||||||
I tabell 9 återfinns de mest citerade svenska artiklarna i det samhällsvetenskapliga materialet (för en fullständig bibliografisk referens se appendix 1). Stattin och Magnusson från psykologiska institutionen vid Stockholms universitet återkommer i listan med tre olika artiklar, vilka alla är longitudinella studier av kriminella karriärer. Tydliga teman bland de mest citerade samhällsvetenskapliga artiklarna är även våld inom familjen, t ex våld mot barn och våld mot kvinnor.
282
SOU 2004:18 | Bilaga 10 |
Figur 1:
Genom att studera författarnas citeringsbeteende med avseende på vilka tidskrifter de väljer kan vi få en kompletterande bild av innehållet i de samhällsvetenskapliga artiklarna. Figur 1 visar på hur olika tidskrifter grupperar sig med avseende på hur de
283
Bilaga 10 | SOU 2004:18 |
tjockare om tidskrifterna har citerats tillsamman oftare. Cirklarnas area är proportionerlig mot tidskrifternas citeringsfrekvens vilket betyder att de tidskrifter som citerats oftare i materialet har en större cirkel. För att bättre kunna tolka kartan har även de citerade tidskrifterna klustrats utifrån hur de citerats tillsammans med andra tidskrifter (appendix 2).
Den organiserande principen för figur 1 är att de citerade tidskrifterna grupperar i sig i termer av medicinska tidskrifter i figurens övre regioner och kriminologiska och sociologiska tidskrifter i kartans nedre regioner. Ytterligare stöd i tolkningen av MDS analysen ges av klusteranalysen. Här återfinner vi tre kluster. Det kluster som innehåller flest citerade tidskrifter består primärt av kriminologiska och sociologiska tidskrifter. Det näst största klustret består primärt av psykiatriska tidskrifter. Det som utmärker det minsta klustret är att närvaron av tidskrifter som
Pediatrics och Child Abuse & Neglect. Med figur 1 som underlag kan vi dra slutsatsen att trots att psykologiska tidskrifter exkluderats från den samhällsvetenskapliga tidskriftsgruppen framstår psykiatriska och psykologiska tidskrifter som central informationskällor för artikelförfattarna i den samhällsvetenskapliga tidskriftsgruppen.
Analys av publikationer i psykologiska tidskrifter
Även de artiklar som publicerats i psykologiska och psykiatriska tidskrifter har relevans granskats enligt samma princip som artiklarna publicerade i samhällsvetenskapliga tidskrifter. En betydligt större andel av artiklarna överlevde granskningen i denna klass, vilket betyder att den använda sökprofilen ger högre precision i de ”hårdare” vetenskaperna.
Tabell 10: Fördelning av artiklarna över psykologiska tidskrifter
Tidskrift | Antal artiklar |
Nordic Journal of Psychiatry | 15 |
Psychology Crime & Law | 10 |
Journal of Forensic Psychiatry | 7 |
International Journal of Law and Psychiatry | 7 |
Personality and Individual Differences | 5 |
Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology | 5 |
284
SOU 2004:18 | Bilaga 10 |
European Journal of Personality | 4 | |
European Child & Adolescent Psychiatry | 4 | |
Applied Cognitive Psychology | 4 | |
European Journal of Psychiatry | 3 | |
Journal of the American Academy of Psychiatry and the Law | 3 | |
Law and Human Behavior | 3 | |
Behavioral Sciences & the Law | 3 | |
Journal of Psychoactive Drugs | 2 | |
Work and Stress | 2 | |
Journal of Applied Behavior Analysis | 2 | |
Journal of Adolescence | 2 | |
Archives of Sexual Behavior | 2 | |
Nordisk Psykologi | 2 | |
Bulletin of the American Academy of Psychiatry and the | 2 | |
Law | ||
Journal of Consulting and Clinical Psychology | 1 | |
Journal of Family Violence | 1 | |
Journal of Personality Assessment | 1 | |
Journal of Psychology | 1 | |
Scandinavian Journal of Psychology | 1 | |
Journal of Youth and Adolescence | 1 | |
Psychological Reports | 1 | |
Journal of Reproductive and Infant Psychology | 1 | |
Studia Psychologica | 1 | |
Journal of Social Psychology | 1 | |
Contemporary Family Therapy | 1 | |
Cognition & Emotion | 1 | |
Criminal Justice and Behavior | 1 | |
Feminism & Psychology | 1 | |
Development and Psychopathology | 1 | |
American Psychologist | 1 | |
Aggression and Violent Behavior | 1 | |
Bulletin of the Menninger Clinic | 1 | |
Clinical Psychology & Psychotherapy | 1 | |
Child Development | 1 | |
Journal of Applied Psychology | 1 | |
Journal of Anxiety Disorders | 1 | |
Journal of Business And Psychology | 1 | |
Journal of Community Psychology | 1 | |
Journal of Clinical Psychology | 1 | |
International Journal of Behavioral Medicine | 1 |
285
Bilaga 10 SOU 2004:18
International Journal of Behavioral Development | 1 |
International Journal of Geriatric Psychiatry | 1 |
Journal of Adolescent Research | 1 |
Journal of Abnormal Psychology | 1 |
Totalt antal artiklar | 117 |
Tabell 10 visar hur de 117 artiklarna i psykologi och psykiatri fördelar sig över de olika tidskrifterna. De populäraste tidskrifterna är Nordic Journal of Psychiatry och Psychology Crime & Law. I övrigt återfinns både psykiatriska, rättspsykiatriska och psykologiska tidskrifter bland de som är mest frekvent förekommande.
Tabell 11 visar på fördelningen av de psykologiska artiklarna med avseende på organisation. I likhet med de artiklar som publicerats i samhällsvetenskapliga tidskrifter så är forskningen tydligt centrerad i Stockholm. Forskningen utförs primärt vid Karolinska institutet och Stockholms universitet: ca 41 procent av artiklarna är författade vid dessa organisationer.
Tabell 11: Fördelning av psykologiska artiklar med avseende på organisation
Organisation | Antal författarskap |
Karolinska institutet | 33 |
Stockholms universitet | 20 |
Göteborgs universitet | 8 |
Linköpings universitet | 8 |
Umeå universitet | 8 |
Uppsala universitet | 6 |
Rättspsykiatri, Växjö | 5 |
Uppsala universitetssjukhus | 5 |
Huddinge universitetssjukhus | 4 |
Lund universitet | 3 |
Rättsmedicinalverket | 3 |
Örebro universitet | 3 |
Brottsförebyggande rådet | 2 |
Växjö universitet | 2 |
Danderyd sjukhus | 1 |
Falun sjukhus | 1 |
Karlstad universitet | 1 |
Kristianstad universitet | 1 |
Linköping universitetssjukhus | 1 |
286
SOU 2004:18 Bilaga 10
Mitthögskolan | 1 |
Rättspsykiatri, Hisings Backa | 1 |
SVK Mottagningen MOS, | 1 |
Malmö | |
Umeå universitetssjukhus | 1 |
Värmdö barnklinik Stockholm | 1 |
Totalt antal författarskap | 120 |
Tabell 12 visar vilka forskare som utför forskningen och deras institutionella tillhörighet. De mest produktiva författarna kommer framförallt från rättspsykiatri vid Karolinska institutet (framför allt Grann, Belfrage och Langström) och psykologiska institutionen vid Stockholms universitet (Christianson, Magnusson och Stattin). Dessa forskare står för merparten av de respektive organisationernas produktion. Stockholms psykologerna tillhör dessutom de mest produktiva forskarna i de samhällsvetenskapliga tidskrifterna.
Tabell 12: De mest produktiva författarna i psykologiska tidskrifter
Författare | Institution | Antal artiklar |
Grann M | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 17 |
Belfrage H | Rättspsykiatri, Växjö samt Karolinska institutet | 10 |
Langström N | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 10 |
Christianson SA | Psykologiska institutionen, Stockholms universitet | 8 |
Tengström A | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 7 |
Kullgren G | Rättspsykiatri, Karolinska institutet, Umeå | 6 |
universitet | ||
Magnusson D | Psykologiska institutionen, Stockholms universitet | 6 |
Stattin H | Psykologiska institutionen, Stockholms universitet | 6 |
Levander S | Psykiatri, Lunds universitet | 5 |
Stalenheim EG | Institutionen för Neurovetenskap, psykiatri, | 5 |
Uppsala universitetssjukhus | ||
Eisemann M | Psykiatri, Umeå universitet | 4 |
Hagglöf B | Psykiatri, Umeå universitet | 4 |
Holmberg G | Rättsmedicinalverket, Stockholm | 4 |
Lidberg L | Rättspsykiatri, Huddinge universitetssjukhus | 4 |
Lindblad F | Barnpsykiatri, Huddinge universitetssjukhus | 4 |
Svedin CG | Barn & ungdomspsykiatri, Linköpings | 4 |
von Knorring L | Institutionen för Neurovetenskap, psykiatri, | 4 |
Uppsala universitetssjukhus | ||
287
Bilaga 10 | SOU 2004:18 |
Tabell 13 visar de tio mest citerade artiklarna i publicerade i de psykologiska tidskrifterna (för fullständig bibliografisk information se appendix 3). Precis som vid analysen av artiklar publicerade i samhällsvetenskapliga tidskrifter är det psykologiska institutionen vid Stockholms universitet som står för de mest citerade arbetena. Ser vi närmare på vad de mest citerade artiklarna handlar om blir det tydligt att Stattin och Magnusson (1989) även i detta sammanhang utför longitudinella studier av kriminella karriärer. Relaterat tema återfinns även i Stattin och Klackenberglarsson (1993) som behandlar frågan om hur barn utveckling är relaterad till framtida kriminalitet. Även på en andra plats återfinner vi psykologiska institutionen vid Stockholms universitet med en artikel av Christianson och Loftus (1991), vilken handlar om minnen av traumatiska händelser. Ytterligare två artiklar av Christianson återfinns bland de mest citerade. Båda dessa hanterar frågan om emotionella reaktioner bland brottsoffer. I övrigt är det framförallt medicinska och då primärt artiklar inom rättspsykiatri som återfinns bland de mest citerade artiklarna. Eley, Lichtenstein & Stevenson (1999) är resultatet av ett internationellt samarbete mellan en institution baserad i London och Karolinska institutet. Artikeln behandlar frågan om orsaker till aggressivt beteende. Institutionen för rättspsykiatri vid Karolinska institutet är vid sidan av psykologiska institutionen den institution som återkommer flera gånger med högt citerade artiklar. Artiklarna behandlar framförallt frågan om relationen mellan våldshandlingar och olika personlighetsstörningar.
Tabell 13: De mest citerade artiklarna i psykologiska tidskrifter
Författare | Institution | År | Antal citat |
Stattin H; Magnusson D | Psykologiska institutionen, | 1989 | 81 |
Stockholms universitet | |||
Christianson SA; Loftus EF | Psykologiska institutionen, | 1991 | 60 |
Stockholms universitet | |||
Eley TC; Lichtenstein P; | Institutet för miljömedicin, | 1999 | 39 |
Stevenson J | Karolinska institutet | ||
Stattin H; | Psykologiska institutionen, | 1993 | 26 |
Klackenberglarsson I | Stockholms universitet | ||
Grann M; Langstrom N; | Rättspsykiatri, Karolinska | 1998 | 25 |
Tengstrom A; | institutet | ||
Stalenheim EG |
288
SOU 2004:18 Bilaga 10
Christianson SA; | Psykologiska institutionen, | 1993 | 24 |
Hubinette B | Stockholms universitet | ||
Tengstrom A; Grann M; | Rättspsykiatri, Karolinska | 2000 | 19 |
Langstrom N; Kullgren G | institutet | ||
Kullgren G; Grann M; | Psykiatri, Umeå universitet, | 1996 | 18 |
Holmberg G | Rättsmedicinalverket, | ||
Stockholm | |||
Christianson SA; Forth AE; | Psykologiska institutionen, | 1996 | 18 |
Hare RD; Strachan C; | Stockholms universitet | ||
Lidberg L; Thorell LH | |||
Langstrom N; Grann M; | Rättspsykiatri, | 1999 | 15 |
Tengstrom A; Lindholm N; | Karolinska institutet | ||
Woodhouse A; Kullgren G |
I figur 2 återfinns en
289
Bilaga 10 | SOU 2004:18 |
Figur 2: Figur 1:
Analys av kriminologiska tidskrifter
Eftersom sökprofilen kan ha missat relevant litteratur som inte explicit innehåller sökprofilens begrepp har även en sökning efter svenska författare som publicerat sig i kriminologiska tidskrifter gjorts. Sökningen resulterade i 52 dokument varav 50 artiklar. Totalt antal dokument publicerade i dessa 44 tidskrifter var under perioden 1986 till 2003 var 16934, vilket ger en svensk andel på 0.31 procent. Procentandelen är relativt låg med tanke på andelen svenska artiklar i databasen (ca 1.5 procent 2002).
290
SOU 2004:18 Bilaga 10
Tabell 14: Svenska publikationer i kriminologiska tidskrifter
Tidskrift | Antal svenska artiklar |
Psychology Crime & Law | 15 |
British Journal of Criminology | 13 |
Journal of Forensic Psychiatry | 7 |
Journal of Interpersonal Violence | 3 |
Criminal Law Review | 3 |
Social & Legal Studies | 2 |
Kriminalistik | 1 |
Justice System Journal | 1 |
Journal of Quantitative Criminology | 1 |
Criminal Justice and Behavior | 1 |
Crime Law and Social Change | 1 |
Aggression and Violent Behavior | 1 |
Journal of Family Violence | 1 |
International Journal of Offender Therapy | 1 |
and Comparative Criminology | |
Ethnicity, Crime, and Immigration | 1 |
Totalt antal artiklar | 52 |
Även när det gäller artiklar publicerade i tidskrifter klassificerade som kriminologiska är närvaron av psykologisk forskningen uppenbar (tabell 14). Tidskrifterna Psychology Crime & Law,
Journal of Forensic Psychiatry och Aggression and Violent Behavior har en tydligt psykologisk profil och i dessa tidskrifter återfinner vi 23 av 52 svenska artiklarna.
I tabell 15 återfinns fördelningen av författare med avseende på organisatorisk tillhörighet. Även när det gäller artiklar publicerade i den primärt samhällsvetenskapliga kategorin kriminologi är Karolinska institutet den organisation som har flest publikationer. Därefter återfinner vi Stockholms universitet och Lunds universitet.
291
Bilaga 10 | SOU 2004:18 |
Tabell 15: Fördelning av kriminologiska artiklar med avseende på organisation
Organisation | Antal författaradresser |
Karolinska institutet | 14 |
Stockholms universitet | 12 |
Lunds universitet | 6 |
Rättspsykiatriskt centrum, Växjö | 4 |
Umeå universitet | 4 |
Göteborgs universitet | 3 |
Linköpings universitet | 3 |
Uppsala universitet | 3 |
Brottsförebyggande rådet | 2 |
Huddinge universitetssjukhus | 2 |
Polishögskolan | 2 |
Växjö universitet | 2 |
Linköpings universitetssjukhus | 1 |
Nordiska högskolan för | 1 |
folkhälsovetenskap | |
RegLak, Karlsborg | 1 |
Rättspsykiatri, Sundsvall | 1 |
Rättspsykiatriskt centrum, Säter | 1 |
SVK Mottagningen MOS | 1 |
Totalt | 63 |
I tabell 16 återfinns de svenska författare som mest frekvent publicerat sig i kriminologiska tidskrifter. De författare och institutioner som framstår som mest produktiva i de kriminologiska tidskrifterna är stort de samma som i det samhällsvetenskapliga och psykologiska materialet. Det är även i detta sammanhang rättspsykiatriker från Karolinska institutet och psykologer från Stockholms universitet som är mest produktiva. Nya på listan över mest de produktiva författarna är psykologer från Göteborgs universitet. En tydlig stutsats är att dock att den använda sökprofilen i sig inte producerat resultaten, eftersom vi får samma bild av vilka institutioner och individer som forskar om brottsrelaterade frågor enbart genom att studera vilka som publicerar i kriminologiska tidskrifter. Att vi inte återfinner representanter för kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet är förvånande. En granskning av kriminologiska institutionens särtrycksserie visar att institutionens låga synlighet
292
SOU 2004:18 | Bilaga 10 |
kan förklaras av att de framförallt publicerar sig i tidskrifter som inte indexeras i Web of Science och då framför allt i Nordisk Tidskrift for Kriminalvedenskab.
Tabell 16: De mest produktiva författarna i kriminologiska tidskrifter
Författare | Institution | Antal artiklar |
Grann M | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 8 |
Belfrage H | Rättspsykiatri, Växjö samt Karolinska institutet | 5 |
Stattin H | Psykologiska institutionen, Stockholms universitet | 4 |
Magnusson D | Psykologiska institutionen, Stockholms universitet | 3 |
Gumpert CH | Karolinska institutet | 3 |
Langström N | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 3 |
Wikström POH | Polishögskolan, Stockholm | 3 |
Strömwall LA | Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet | 3 |
Granhag PA | Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet | 2 |
Strand S | Rättspsykiatriskt centrum, Växjö | 2 |
Levander S | SVK Mottagningen MOS, Malmö | 2 |
Lindblad F | Barnpsykiatri, Huddinge universitetssjukhus | 2 |
Dernevik M | Psykiatri, Linköpings universitetssjukhus | 2 |
Dalteg A | SVK Mottagningen MOS, Malmö | 2 |
Christianson SA | Psykologiska institutionen, Stockholms universitet | 2 |
Carlsson B | Lunds universitet | 2 |
Tabell 17 visar på de mest citerade svenska artiklarna som publicerats i kriminologiska tidskrifter. Även denna tabell ger samma bild som tidigare analyser. Vi kan konstatera att de mest citerade artiklarna i de kriminologiska tidskrifterna fångats av sökprofilen. Det är framförallt tre artiklar av Stattin och Magnusson från psykologiska institutionen i Stockholm, samt Belfrage från rättspsykiatri vid Karolinska har flera artiklar på listan över de mest citerade arbetena.
293
Bilaga 10 SOU 2004:18
Tabell 17: De tio mest citerade artiklarna i kriminologiska tidskrifter
Författare | Organisation | År | Antal citat |
Stattin H; | Psykologiska institutionen, Stockholms | 1991 | 32 |
Magnusson D | universitet | ||
Stattin H; | Psykologiska institutionen, Stockholms | 1989 | 16 |
Magnusson D; | universitet | ||
Reichel H | |||
Belfrage H | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 1998 | 15 |
Grann M; | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 2000 | 13 |
Belfrage H; | |||
Tengstrom A | |||
Thiblin I; | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 1997 | 13 |
Kristiansson R; | |||
Rajs J | |||
Belfrage H | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 1998 | 12 |
Stattin H; | Psykologiska institutionen, Stockholms | 1995 | 12 |
Magnusson D | universitet | ||
Smith WR; | Polishögskolan, Stockholm | 1997 | 11 |
Torstensson M | |||
Hyden M | Institutionen för socialtarbete, | 1995 | 11 |
Stockholms universitet | |||
Dalteg A; | Psykiatri, Lunds universitet | 1998 | 9 |
Levander S | |||
Analys av publikationer medicinska tidskrifter
Eftersom de artiklar som publicerats i den tidskriftsklass som enbart klassats som ”Clinical medicin” inte är särskilt talande med avseende på innehåll har även en analys av dessa publikationer gjorts. Även i denna klass utförs analysen enbart på artiklar.
Tabell 18: Svenska publikationer i klinisk medicin
Tidskrift | Antal artiklar |
Forensic Science International | 27 |
Journal of Forensic Sciences | 26 |
Swedish Dental Journal | 10 |
Acta Paediatrica | 8 |
294
SOU 2004:18 Bilaga 10
International Journal of Legal Medicine | 6 |
Acta Paediatrica Scandinavica | 5 |
American Journal of Forensic Medicine and Pathology | 4 |
Acta Obstetricia Et Gynecologica Scandinavica | 3 |
Journal of Internal Medicine | 3 |
British Journal of Addiction | 2 |
British Medical Journal | 2 |
Bulletin of the American Academy of Psychiatry and the Law | 2 |
Bulletin of the World Health Organization | 2 |
Clinical Chemistry | 2 |
Journal of |
2 |
Lancet | 2 |
Scandinavian Journal of Gastroenterology | 2 |
Scandinavian Journal of Primary Health Care | 2 |
Sexually Transmitted Diseases | 2 |
Acta Chirurgica Scandinavica | 1 |
Anesthesia and Analgesia | 1 |
Apmis | 1 |
Archives of Gynecology and Obstetrics | 1 |
Archives of Orthopaedic and Trauma Surgery | 1 |
1 | |
British Journal of Industrial Medicine | 1 |
British Journal of Obstetrics and Gynaecology | 1 |
British Journal of Pharmacology | 1 |
Clinical and Diagnostic Virology | 1 |
Clinical Journal of Pain | 1 |
Developmental Pharmacology and Therapeutics | 1 |
European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive | 1 |
Biology | |
European Journal of Surgery | 1 |
Family Practice | 1 |
International Journal of STD & Aids | 1 |
Journal of Clinical Pathology | 1 |
Journal of the International Neuropsychological Society | 1 |
Nuclear Medicine and Biology | 1 |
Obstetrics and Gynecology | 1 |
Pediatric Pathology & Laboratory Medicine | 1 |
Sexually Transmitted Infections | 1 |
Vox Sanguinis | 1 |
Totalt | 135 |
295
Bilaga 10 | SOU 2004:18 |
Sextiofem av de artiklar som publicerats i tidskriftsklassen klinisk medicin är rättsmedicinska tidskrifter. För övrigt är även pediatrik och gynekologi vanligt förekommande tidskrifter i materialet.
I tabell 19 finns de mest produktiva författarna inom tidskriftsklassen klinisk medicin listade. En hel del av namnen har förekommit i de andra tidskriftsgrupperna. Man kan konstatera att det finns en klar Stockholm dominans när det gäller de mest produktiva författarna inom klinisk medicin.
Tabell 19: De mest produktiva författarna i klinisk medicin
Författare | Institution | Antal |
artiklar | ||
Grann M | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 24 |
Bergman B | Psykiatri, Huddinge universitetssjukhus | 20 |
Jones AW | Rättsmedicinsk toxikologi, Linköping | 16 |
universitetssjukhus | ||
Allebeck P | Institutionen för social medicin, Göteborgs universitet | 14 |
Lindblad F | Barnpsykiatri, Huddinge universitetssjukhus | 14 |
Rajs J | Rättsmedicin, Karolinska institutet | 14 |
Lidberg L | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 14 |
Brismar B | Psykiatri, Huddinge universitetssjukhus | 13 |
Stattin H | Psykologiska institutionen, Stockholms universitet | 13 |
Langstrom N | Rättspsykiatri, Karolinska institutet | 13 |
Eisemann M | Psykiatri, Umeå universitet | 12 |
Hansen S | Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet | 12 |
Belfrage H | Rättspsykiatri, Växjö samt Karolinska institutet | 11 |
Fahlke C | Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet | 11 |
I tabell 20 finns de 10 mest citerade artiklarna inom klinisk medicin listade. För en fullständig bibliografisk referens se appendix 5. När det gäller de 10 mest citerade artiklarna inom tidskriftsklassen klinisk medicin är fem publicerade i rättsmedicinska tidskrifter. Det är även tydligt när man ser till författarnas adresser att flera av dem kommer från rättsmedicinska enheter antingen vid Karolinska institutet eller Linköpings universitet.
296
SOU 2004:18 Bilaga 10
Tabell 20: De tio mest citerade artiklarna i klinisk medicin
Författare | Institution | År | Antal |
citat | |||
Walberg P; McKee M; | Institutionen för | 1998 | 61 |
Shkolnikov V; Chenet L; Leon DA | folkhälsovetenskap, Uppsala | ||
universitet | |||
Allen M; Engstrom AS; Meyers S; | Biomedicinsk centrum, | 1998 | 38 |
Handt O; Saldeen T; | Uppsala universitet | ||
von Haeseler A; Paabo S; | |||
Gyllensten U | |||
Druid H; Holmgren P | Rättsmedicinsk kemi, | 1997 | 35 |
Linköpings | |||
universitetssjukhus | |||
Lafolie P; Beck O; Blennow G; | Klinisk farmakologi, | 1991 | 30 |
Boreus L; Borg S; Elwin CE; | Karolinska institutet; | ||
Karlsson L; Odelius G; | Toxikologi, Linköpings | ||
Hjemdahl P | universitetssjukhus | ||
Verbaan H; Andersson K; | Avdelningen för | 1993 | 30 |
Eriksson S | Gastroenterologi & | ||
Hepatologi, Malmö sjukhus, | |||
Lunds universitet | |||
Jones Aw | Rättsmedicinsk toxikologi, | 1993 | 26 |
Linköping | |||
universitetssjukhus | |||
Mornstad H; Pfeiffer H; Teivens A | Rättsmedicin, Karolinska | 1994 | 23 |
institutet | |||
Karlsson T; Ormstad K; Rajs J | Rättsmedicin, Karolinska | 1988 | 22 |
institutet | |||
Befrits R; Hedman M; Blomquist | Alkohol och narkotika | 1995 | 21 |
L; Allander T; Grillner L; | klinken, Karolinska | ||
Kinnman N; Rubio C; | sjukhuset | ||
Hultcrantz R | |||
Thiblin I; Finn A; Ross SB; | Rättsmedicin, Karolinska | 1999 | 19 |
Stenfors C | institutet | ||
297
Bilaga 10 | SOU 2004:18 |
Riktad sökning efter forskning om ekonomisk brottslighet, miljöbrottsforskning, polisiärverksamhet, samt kriminalvård
När det gäller sökningen efter forskning om ekonomisk brottslighet, miljöbrottsforskning, kriminalvård samt polisiärverksamhet blir sökprofilerna mera känsliga. Publiceringar i internationella tidskrifter relaterat till de eftersökta områdena visar att det är ont om svenska publikationer rörande ekonomisk brottlighet och miljöbrott. Det bör påpekas att forskning om brott mot miljön är relativt svår att söka efter på grund av att man måste använda begrepp med mångtydig innebörd och vilka är spridda i många olika sammanhang. Men på grund av att inga svenska artiklar återfanns i Web of Science med hjälp av det snäva sökkriteriet gjordes en ny sökning vilket fångade alla artiklar som överhuvudtaget innehöll något av orden miljö eller brott. Med hjälp av denna strategi återfanns 11 svenska dokument men inget av dessa behandlade frågan om miljöbrott. Däremot gav sökningen efter forskning rörande kriminalvård och polisärverksamhet en bättre träffbild när det gäller svenska dokument.
En komplimenterande sökning i Libris har även gjorts. Resultatet från denna är dock mycket osäkert. Eftersom Libris registrerat det mesta är innehåller resultaten mycket annat än vetenskapliga publikationer. Det bör även påpekas att den litteratur som är registrerad i Libris inte behöver ha en svensk författare.
Tabell 21: Fördelning av dokument över forskningsområden
Web of Science | LIBRIS (ämnesord) | |||
Forsknings- | Totalt | Dokument med | Antal | Avhandlingar |
området | antal | svenska | publikationer | |
dokument | författare | |||
Ekonomisk | 780 | 6 | 312 | 3 |
brottlighet | ||||
Miljöbrott | 95 | 0 | 25 | 1 |
Polisväsende | 9399 | 123 | 11 | 0 |
Kriminalvård | 7322 | 47 | 462 | 13 |
Använda sökprofiler:
Ekonomisk brottlighet: TS=(Economic crim* or economic fraud* or tax eva* or tax fraud* or shell compan* or money launder* or illegal transac* or illegal econ* or corrup* same econo*)
Miljöbrotts forskning: Ts=(environmental crim*), Ts=(environm* and crim*)
298
SOU 2004:18 | Bilaga 10 |
Kriminalvård: TS=( correctional institu* or jail or prison or jails or prisons or probation*) Polisiärverksamhet: TS=(police or law enforce*)
Slutsatser
Syftet med denna studie var att ge bibliometrisk belysning av svensk brottsforskning. Den första slutsats som vi kan dra är att forskningen om brott i Sverige generellt sett är dominerad av psykiatri och psykologi. Detta är en tydlig tendens även i de samhällsvetenskapliga och kriminologiska tidskrifterna. Vilken förstärks när vi ser till författarnas institutionella tillhörighet och deras informationsbeteende. Vidare kan konstateras att de forskningsmiljöer som framträder i analysen är Karolinska institutet och Stockholms universitet. De institutioner vid dessa organisationer som framförallt producerar brottsforskning är rättspsykiatri vid Karolinska och psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. I övrigt verkar brottsforskningen förekomma mera sporadiskt inom mängd olika organisationer. Att kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet inte intar en mera framskjuten position i analysen får sin förklaring om man ser till deras publiceringsbeteende. Det är nordiska och svenska skriftserier som är den främsta publiceringskanalen. Det går vidare att konstatera att det tenderar vara samma forskare som syns i de olika tidskriftsområdena och att även den relativt blygsamma andelen svenska artiklar i kriminologiska tidskrifter produceras av psykologer och rättspsykiatriker.
299