Svar på fråga 2004/05:513 om svenska barnsoldater
Försvarsminister Leni Björklund
Rosita Runegrund har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta med anledning av kritiken i rapporten Child Soldiers @ Global Report 2004. Ovan nämnda rapport pekar på att det är oklart om barn mellan 15 och 18 år, som utbildats på kurser organiserade av Frivillig befälsutbildning (FBU) kommer att kallas in i händelse av krig och allmän mobilisering. Vidare menar Rosita Runegrund att rapporten riktar kritik mot att ungdomar mellan 15 och 18 år har möjlighet att lära sig hantera eldhandvapen.
Sverige är part till FN:s konvention om barnets rättigheter och dess fakultativa protokoll om indragning av barn i väpnade konflikter. Sveriges ratifikation av det fakultativa protokollet föregicks av riksdagens godkännande i februari 2003 (prop. 2001/02:178, bet. 2002/03:SoU2, rskr. 2002/03:18). I propositionen konstaterade regeringen att den ungdomsverksamhet som bedrivs av Försvarsmakten och de frivilliga försvarsorganisationerna inte står i strid med protokollets bestämmelser. Försvarsmakten bedriver ungdomsverksamhet genom att anordna kurser för ungdomar och där förmedla information om totalförsvaret och då särskilt Försvarsmaktens uppgifter i stort, yrkesinformation, information om plikttjänstgöring och frivillig försvarsverksamhet. Verksamheten bygger på frivillighet och målsättningen är att väcka intresse för verksamheterna och underlätta en framtida rekrytering till officersyrket.
De frivilliga försvarsorganisationerna bedriver totalförsvarsinriktad ungdomsverksamhet. Denna verksamhet omfattar utbildning och föreningsverksamhet. Ungdomsutbildningen bedrivs utifrån föreningarnas egna stadgar, behov och utbildningsplaner. Skjututbildning med gevär får genomföras endast med den som fyllt 15 år och skjututbildning med automatvapen får genomföras endast med den som fyllt 17 år. Skjututbildning sker endast mot fasta måltavlor och vapen får aldrig tilldelas ungdomarna för enskild förvaring eller enskilt utnyttjande.
Ungdomsverksamheten syftar alltså endast till att informera om och väcka intresse för totalförsvaret. Det är inte fråga om frivillig rekrytering till de väpnade styrkorna och strider således inte mot det fakultativa protokollet.
Enligt lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt gäller totalförsvarsplikt för samtliga som är 16@70 år gamla och som är bosatta i Sverige. Vi har inte medlemmar i våra väpnade styrkor, det vill säga Försvarsmakten och hemvärnet, som är under 18 år gamla. Inte heller avtalspersonal som på frivilligbasis tecknat avtal med Försvarsmakten eller hemvärnet får vara under 18 år. Enligt förordningen (1994:524) om frivillig försvarsverksamhet får avtal om tjänstgöring ingås med den som fyllt 16 år eller, om tjänstgöringen avser Försvarsmakten, 18 år. Den som är 16 år gammal kan således endast få tjänstgöringsuppgifter inom totalförsvaret som inte faller inom det militära försvaret.
I händelse av höjd beredskap eller krig kan den som är mellan 16 och 18 år få en uppgift inom totalförsvaret. Det är emellertid inte fråga om en uppgift inom de väpnade styrkorna och någon risk för inkallelse till dessa finns inte.
Mot bakgrund av vad som nu har beskrivits finner jag det inte nödvändigt att vidta några åtgärder.