den 14 februari
Fråga 2004/05:960 av Sverker Thorén (fp) till statsrådet Lena Sommestad om skydd för djuphavens ekosystem
Destruktivt fiske, till exempel bottentrålning i djuphaven, utgör ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden i de marina ekosystemen. Parterna till konventionen om biologisk mångfald beslöt i februari 2004 att uppmana FN:s generalförsamling att snarast agera för att stoppa det destruktiva fisket i djuphaven. Tyvärr missade FN:s generalförsamling under förra året möjligheten att effektivt skydda djuphavens känsliga ekosystem när den valde att inte införa ett moratorium på bottentrålning på internationellt vatten.
Nu finns en ny möjlighet att rädda livet i våra hav. EU arbetar med att ta fram riktlinjer för hur den biologiska mångfalden på internationellt vatten ska bevaras. Under vecka 7 kommer EU:s arbetsgrupp för den internationella havsrätten (Comar) att diskutera EU:s inställning till hur skyddet av den biologiska mångfalden på internationellt vatten ska utformas, inklusive huruvida EU ska ge sitt stöd till ett moratorium för bottentrålning på internationellt vatten. Sverige har traditionellt varit ledande då det gäller att skydda den biologiska mångfalden både på land och till havs. Nu har vi en möjlighet att föra den traditionen vidare. Den aktuella frågan handlar inte om fiskeresurser, utan snarare om skyddet av känsliga, sköra och hotade ekosystem.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet om hon kommer instruera den svenska Comardelegationen att verka för utvecklandet av ett övergripande skydd för djuphavens ekosystem på både kort och lång sikt, inklusive ett tillfälligt förbud mot bottentrålning på internationellt vatten.