den 14 februari
Fråga 2004/05:950 av Birgitta Ohlsson (fp) till statsminister Göran Persson om Syriens ockupation av Libanon
År 1976 utbröt inbördeskrig i Libanon då landet invaderades av Syrien. Sedan dess har Libanon varit ockuperat och det tidigare fria och självständiga Libanon utgör i realiteten ett syriskt lydrike @ en uppenbar begränsning för landets möjlighet till självständighet, men också ett hinder i vägen för demokratisk utveckling. Trots påtryckningar från omvärlden, nyligen uttryckte den amerikanska kongressen sin oro över ockupationen, och antagandet av säkerhetsrådets resolutionen 1559, som kräver att alla utländska militära styrkor ska lämna Libanon och att fria val ska genomföras utan påverkan från andra länder, har ingen positiv utveckling skett.
Inom ramen för den så kallade Barcelonaprocessen erbjuder EU partnerskap och handelsavtal med länder runt Medelhavet, inklusive Syrien. I avtalets artikel 2 slås fast att "respekten för de demokratiska principerna och grundläggande mänskliga rättigheterna skall vara vägledande för parternas inrikes- och utrikespolitik". Det understryks att dessa principer utgör själva grunden för associeringen och partnerskapet. Trots detta fortsätter Syriens ockupation av Libanon.
Med anledning av det ovan anförda önskar jag ställa följande fråga till statsministern:
Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att det så kallade Medelhavsavtalets artikel 2 ska utnyttjas som ett tydligare påtryckningsmedel i relationerna mellan EU och Syrien?