den 11 februari

Fråga 2004/05:946 av Majléne Westerlund Panke (s) till socialminister Berit Andnor om förtroendeuppdrag för personer med sjukersättning

Det finns exempel på att försäkringskassorna inte tillåter att personer som har deltidssjukersättning samtidigt har förtroendeuppdrag, inte ens i begränsad omfattning.

Ett fall som inträffat nyligen gäller en kvinna i Västra Götaland. När sjukersättningen ändrades från sjukskrivning till deltidssjukersättning uppmanades hon av Försäkringskassan att lämna alla politiska förtroendeuppdrag.

Denna regeltolkning är allvarlig ur demokratisynpunkt. Den innebär i praktiken att personer som har deltidssjukersättning inte har rätt att vara politiskt aktiva.

När Hans Karlsson för två år sedan fick frågan vilka åtgärder han avser att vidta för att göra det möjligt för den som har deltidssjukersättning att kunna behålla förtroendeuppdrag, blev svaret att han förutsätter att Försäkringskassan väger samman omfattningen på bisysslorna med omfattningen på förvärvsarbetet. Hans Karlsson fann inte anledning att vidta några åtgärder.

Men eftersom problematiken när det gäller försäkringskassornas regeltolkning finns kvar sker denna sammanvägning uppenbarligen fortfarande på ett sätt som får orimliga konsekvenser för enskilda personers demokratiska rättigheter.

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att personer som har deltidssjukersättning kan ha förtroendeuppdrag på fritiden?