den 11 februari

Fråga 2004/05:936 av Anita Sidén (m) till justitieminister Thomas Bodström om stöd till vittnen

Alltfler ungdomar utsätts för hot när de ska vittna i rättegångar. "Hot har blivit en naturlig del av vardagen för många ungdomar", konstaterar stödpersonen Aksana i Uppsala. Brottsofferjourer runtom i landet har märkt en råare attityd och att de unga inte vågar berätta i rättegångar utan är mycket rädda för att senare stöta ihop med gärningsmannen i skolan eller på fritiden. Färsk statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet, visar att antalet personer som ställts inför rätta för övergrepp i rättssak genom att till exempel hindra någon från att vittna, har fyrdubblats under perioden år 2000@2003. Ökningen är störst i åldrarna 15@17 år och 20@24 år.

"Det är ingen nyhet att vittnet, offret och gärningsmannen ofta är bekanta med varandra i de här åldrarna. Många går i samma skola eller umgås i samma kretsar", säger Ninna Mörner på Brottsofferjourernas Riksförbund. BOJ har ansökt om medel ur Allmänna arvsfonden för att kunna starta fler stödcentrum för unga brottsoffer än de som finns i dag i Göteborg, Örebro och Stockholm.

Brottsofferjourerna har gjort stora satsningar genom att utbilda vittnesstödjare. Dessa personer i varierande åldrar arbetar helt ideellt med att ställa upp för brottsoffer. Både brottsoffer och vittnen behöver stöd.

Vilka konkreta åtgärder ämnar justitieminister Thomas Bodström vidta för att stödet till brottsoffer och vittnen ska öka?