den 10 februari

Fråga 2004/05:935 av Johan Pehrson (fp) till justitieminister Thomas Bodström om gänginsatser i förorterna

Nyligen anmälde s-kvinnorna och SSU Södertörnspolisen, särskilt SGI, till DO. Ledande socialdemokrater anser således att polisens arbete i särskilt utsatta områden måste läggas ned eller läggas om.

Polisen i Sverige behöver allt stöd den kan få för sitt svåra arbete. Det gäller inte minst poliser som arbetar i särskilt utsatta områden med att bryta brottsutveckling, inte minst med fokus på grova brott och gängbildningar. Detta för att markera att just brottskarriärer inte är ett särskilt lämpligt livsval för unga människor.

SGI arbetar personinriktat och underrättelsestyrt. Personinriktningen sker mot den aktuella målgruppen samt mot tydliga ledargestalter och andra som organiserar brott och rekryterar ungdomar till den kriminella miljön. Arbetet sker ute på gatan och på tider då gängen är som aktivast. Tanken är just att de mest brottsaktiva ska störas av SGI:s närvaro. Vid en utvärdering i höstas visade det sig att polisen inom SGI nått följande resultat: 206 lagförda med fängelsestraff på sammanlagt 350 år, 137 beslagtagna skjutvapen, ca 600 narkotikabeslag, 3 000 beslagtagna gatustridsvapen och 4 000 beslag av stöldgods. Krav på poliserna är höga såsom livserfarenhet, gott omdöme, engagemang, samarbetsförmåga och mental styrka.

Min fråga till justitieministern är om han delar DO-anmälarnas syn på polisens arbete.