den 4 februari

Fråga 2004/05:886 av Olle Sandahl (kd) till statsminister Göran Persson om framtidsberedning i regeringen

I Finland är Ekonomiska rådet samarbetsorgan för regeringen, de viktigaste intresseorganisationerna och Finlands Bank. Rådet leds av statsministern och möts en gång i månaden för att hantera frågor som är viktiga för nationens välgång. Ekonomiska rådet strävar efter att stärka och fördjupa en analytisk diskussion som grund för ekonomisk-politiska beslut och beslut som gäller tillväxt-, jämvikts- och strukturfrågor.

I Sverige saknas motsvarande forum för denna angelägna uppgift. Forskningsberedningen, som är regeringens viktigaste kontaktyta mot forskningen, Ekonomiska rådet, som är ett internt expertorgan knutet till Konjunkturinstitutet och Finansdepartementet, och slutligen Expertgruppen för samhällsekonomiska studier saknar organisatorisk möjlighet att fylla motsvarande angelägna och framgångsrika funktion som Ekonomiska rådet har i Finland.

Framtids- och forskningsfrågorna i Sverige behöver en ny bas för bred diskussion på regeringsnivå i Sverige, på liknade sätt som det finska Ekonomiska rådet.

Mot bakgrund av det ovan anförda:

Hur ser statsministerns tidplan ut när det gäller att inrätta en framtidsberedning, där forskningsfrågorna har en given plats?