den 28 januari
Fråga 2004/05:817 av Lars Tysklind (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om statlig styrning av kommunala bostadsföretag
Folkpartiet har i sin budgetmotion lagt förslag om att Statens bostadsnämnd och den verksamhet som nämnden bedriver med omstrukturering av kommunala bostadsbolag ska avvecklas. Stödsystemet har flera inslag som vi anser vara felaktiga. Den viktigaste invändningen är kanske att staten, genom stödsystemet, ökar sin styrning och reglering av den lokala bostadsmarknaden i de aktuella kommunerna.
Det finns tydliga konkreta exempel på när denna typ av statlig reglering och styrning ger orimliga konsekvenser. En kommun tecknade 1999 avtal med Bostadsdelegationen om avveckling av bostäder i det kommunala bolaget. Orsaken till avtalet var ekonomiska svårigheter för det kommunala bostadsbolaget beroende på den obalans på bostadsmarknaden som uppkommit, en kombination av ett ökat antal bostäder och en negativ befolkningsutveckling. Situationen i aktuell kommun har nu på fem år förändrats, så att behovet av nya bostäder i stället kommer att vara relativt stort under de närmaste åren. Problemet är nu att kommunen av ekonomiska skäl ändå tvingas fullfölja avtalet. Det kostar betydligt mindre att riva jämfört med återbetalningsskyldigheten som blir följden av att avställda lägenheter åter skulle användas som bostäder. Man har helt enkelt inte ekonomi för att inte riva trots att aktuell hyresfastighet i den förändrade situationen skulle kunna vara en tillgång för bostadsmarknaden.
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att statlig styrning och reglering inte ska leda till den typ av orimliga konsekvenser som beskrivits ovan?