den 26 januari
Fråga 2004/05:789 av Sven Bergström (c) till utrikesminister Laila Freivalds om arbetsförhållanden i Kina
De världshandelsregler som förändrades vid årsskiftet har beskrivits som en öppning för att göra Kina till "världens fabrik". Men samtidigt kommer olika rapporter som tyder på oacceptabelt utnyttjande av främst kvinnlig arbetskraft i Kina. I Dagens Nyheter onsdagen den 19 januari berättas om vidriga arbetsförhållanden, närmast att likna vid slaveri, i kinesiska fabriker där en allt större del av västvärldens kläder och skor tillverkas. 70@80 % av arbetskraften utgörs av kvinnor mellan 16@25 år som utnyttjas på ett vedervärdigt sätt. De tvingas arbeta 13@16 timmar varje dag, ibland upp till tre@fyra veckor i sträck och i hälsofarlig miljö. På kvällen låses de in i baracker på fabriksområdet. De mycket låga lönerna ligger ofta under lagstadgad minimilön.
WTO varnar för effekterna att de nya "friare" handelsreglerna kan skapa en arbetslöshet på uppemot 27 miljoner personer i andra länder när Kina tar över tillverkningen. En sådan utveckling kan redan skönjas främst i fattiga utvecklingsländer. I Lesotho i Afrika stängdes fabriker för någon vecka sedan och gjorde fler än 6 000 människor arbetslösa över en dag. Detta när tillverkningen flyttades till Kina. Liknande exempel finns från Bangladesh. Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Freivalds:
Vilka åtgärder planerar ministern att vidta till exempel inom ramen för ILO:s konventioner, FN:s mänskliga rättigheter eller OECD:s uppföranderegler för att motverka utnyttjandet av kvinnlig arbetskraft i Kina?