den 21 januari

Fråga 2004/05:759 av Inger Davidson (kd) till statsrådet Jens Orback om medborgarnas tillgång till Internet

Ett mål inom EU är att ge alla möjlighet att delta i det globala informationssamhället senast före utgången av 2005. I Sverige har därför 24-timmarsdelegationen inrättats, som bland annat ska möjliggöra besök hos myndigheter via Internet dygnet runt.

Under perioden 1999@2003 bedrev fem myndigheter försöksverksamhet med medborgarterminaler. Terminalerna var placerade på bibliotek, medborgarkontor, livsmedelsbutiker, bensinmackar med mera. Syftet var att öka tillgängligheten till service och att alla medborgare @ även ovana dator- och Internetanvändare @ skulle ges tillgång till ett brett utbud av informations- och självbetjäningstjänster till myndigheter och kommuner. De goda erfarenheter som finns av projektet har synbarligen inte tagits till vara.

MMS, Mediamätning i Skandinavien AB, mäter regelbundet tillgången till persondatorer och tillgången till Internet på datorerna för åldersspannet 9@99 år bland 2 000 slumpvis tillfrågade. I oktober 2004 hade 71 % av de tillfrågade tillgång till Internet hemma, det vill säga oberoende av arbete eller skola. Det betyder att ca 30 % saknar fast tillgång till Internet. Samtidigt som man sätter allt större tillit till Internetbaserad information och service blir det allt svårare att komma fram till myndigheter via telefon.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa en demokratisk och okomplicerad tillgång till Internet för medborgarna?