Fråga 2004/05:745 av Johan Löfstrand (s) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om harmonisering av betygssystemen i högre utbildning i Europa
Under det senaste året har frågan om ny betygsskala inom svensk högre utbildning debatterats. Betygssystem @ antal betygssteg @ ser i dag olika ut beroende på utbildning och utbildningsort. Den så kallade Bolognaprocessen som nu pågår inom EU tar bland annat upp förslag om införande av en gemensam betygsskala, den så kallade ECTS-skalan. De argument som framförs är att införandet av ECTS-skalan skulle skapa ökad jämförbarhet mellan utbildningar och studenter i olika länder. Logiskt kan man ju tänka sig att en gemensam betygsskala skulle öka jämförbarheten i EU, men i själva verket är svaret nog det omvända. I Sverige föreslås ett sjugradigt målrelaterat betygssystem medan ECTS betygsskala har som tanke att vara och används av flera länder som grupprelativ. Sådana system är inte jämförbara vilket tydligt framgår av forskning. I Sverige ser vi i dag hur betygsskalorna är anpassade till den enskilda utbildningens syn på kunskap och lärande vilket tar sig olika uttryck i upplägg på undervisningen. Det medför olika utgångspunkter för mätning av lärande och kunskap. Skillnaderna i EU gällande syn på kunskap och lärande är än större. Införandet av ECTS-skalan skulle skapa förvirring vid jämförelse mellan olika länders studenter då A från ett land inte betyder detsamma som A från ett annat land. Vidare tvingas lärare att lägga upp sin undervisning utifrån tanken att differentiera studenterna i sju skalor då enskilda studenter enligt förslaget alltid ska kunna kräva betyg enligt ECTS.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern hur han ställer sig i frågan angående införandet av ECTS-skalan inom den högre utbildningen i Sverige.