den 13 januari
Fråga 2004/05:715 av Mats Einarsson (v) till justitieminister Thomas Bodström om lagring av trafikdata
Enligt ett, bland annat svenskt, initiativ arbetas det just nu inom EU med att ta fram ett rambeslut om lagring av trafikdata. Frågan har väckts tidigare och varje gång har den så kallade 29-gruppen (EU:s dataskyddschefer vilka har till uppgift att se till att reglerna för integritetsskydd efterlevs) skrivit starkt kritiska yttranden.
I det föreliggande förslaget som behandlades på senaste RIF-mötet föreslås att EU ska införa en gemensam regel som säger att data från "allmänt tillgängliga kommunikationstjänster" ska sparas i 12@36 månader för "förebyggande, utredning, upptäckt och lagföring av brott och straffbara gärningar, inklusive terrorism". Förslaget inskränker sig inte till telefoni, även datatrafik ingår, alltså uppgifter om vilka sajter du har besökt och till vilka adresser du har skickat mejl. Dessutom handlar det inte bara om att utreda brott utan även att förebygga, alla behandlas alltså som misstänkta.
Naturligtvis har 29-gruppen riktat skarp kritik även mot detta förslag. I yttrandet sägs att det inte bara strider mot regeln som säger att uppgifter inte får användas i strid mot ändamålet, man anser också att hela förslaget strider mot artikel 8 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter: "Alla har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens." Med detta torde förslaget även strida mot regeringsformens andra kapitel.
Min fråga till justitieminister Thomas Bodström blir således:
Avser ministern att vidta åtgärder med anledning av 29-gruppens kritik?