Fråga 2004/05:695 av Helena Bargholtz (fp) till statsrådet Ylva Johansson om läkemedel för rökavvänjning
Det är svårt att sluta röka. Folkhälsokommittén betonade i sitt betänkande Hälsa på lika villkor att tobaksbruk inte är följden av en frivillig konsumtionsvana, utan att nikotin är en drog som ger snabb tillvänjning. Rökning betecknas av WHO som en kronisk återfallssjukdom. Nikotinläkemedel lindrar abstinensen och fördubblar möjligheten att lyckas sluta röka. En studie från i år visar att rökstopp vid 60, 50, 40 respektive 30 år ökade den genomsnittliga livslängden med tre, sex, nio respektive tolv år.
Det är därför glädjande att Läkemedelförmånsnämnden (LFN) har beslutat att subventionera Zyban, som används för att underlätta rökstopp och rökavvänjning. Men Zyban är ett andrahandsmedel på grund av potentiellt allvarliga, men ovanliga, biverkningar. Zyban ska bara användas då nikotinläkemedel inte visat sig fungera.
Men i dagsläget är det omöjligt att ens pröva om det finns skäl för att låta ett receptfritt läkemedel för rökavvänjning omfattas av läkemedelsförmånerna. Sedan i fjol har nämligen LFN en föreskrift där det sägs att receptfria nikotinläkemedel är undantagna från möjligheten att prövas av LFN. Man har alltså inte ens rätt att pröva möjligheterna att förbättra folkhälsan i Sverige genom att subventionera nikotinläkemedel.
Gör statsrådet mot denna bakgrund bedömningen, med tanke på folkhälsan, att det är rimligt med detta undantag för receptfria läkemedel för rökavvänjning?