den 28 december

Fråga 2004/05:677 av Birgitta Ohlsson (fp) till statsrådet Carin Jämtin om svenskt demokratibistånd till Somalia

Somalia har sedan 1991 saknat centralmakt och landet har präglats av anarki, kaos och klanstrider. Men efter årtionden av konflikt har det under hösten kunnat hållas val till ett övergångsparlament och en president har utsetts. Men denna icke av folket direktvalda president tillika krigsherren Abdullahi Yusuf som bildar övergångsregeringen är ifrågasatt av somalier i exil världen över. Som aktiv krigsherre bär han ansvar för många människors död i strider i sin hemregion Puntland och andra närliggande områden. Han styr nu Somalia från Kenyas huvudstad Nairobi.

Alla välkomnar vi om freden och demokratin på sikt kan etableras i Somalia, men det är nu av yttersta vikt att Sverige inte bara koncentrerar sina biståndspengar till den somaliska regeringen och dess krigsherrar. Demokratiska krafter i det somaliska civilsamhället men även somalier i exil måste ges chans att delta i detta återuppbyggnadsarbete för att ge demokratin både hållbarhet och legitimitet. Sverige har länge engagerat sig för att få en lösning på den rådande anarkin på delar av Afrikas horn. Detta är behjärtansvärt och fredagen den 29 oktober arrangerades en konferens i Stockholm om den somaliska fredsprocessen och samordningen av internationella insatser.

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka det somaliska civilsamhällets krafter både i Somalia och i exilen för att stödja dessa i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter?