den 22 december

Fråga 2004/05:670 av Kenneth Johansson (c) till justitieminister Thomas Bodström om patientskadelagen

Patientskadelagen (1996:799) reglerar då ersättning lämnas för personskador som drabbar patient i samband med hälso- och sjukvård i Sverige. Detta under förutsättning att skadan som uppkommit var möjlig att undvika. Patientskadelagen har varit föremål för en översyn som presenterades i början av 2004 i betänkandet, Patientskadelagen och läkemedelsförsäkringen - en översyn (SOU 2004:12).

Jag vill aktualisera en fråga om definitionen om vem som är patient, ur ett patientskadelagsperspektiv. Jag tar följande tänkta exempel: En mamma får under amningsperioden medicin ordinerad av läkare. Medicinen ger biverkningar som indirekt drabbar barnet. Vem är patient? Vad jag erfarit tolkas lagen så att enbart mamman är patient, även om också barnet är drabbat. Prövning utifrån barnets situation tas, vad jag förstår, ej upp till prövning i Patientskadenämnden. Barnet anses inte omfattas av patientskadelagen och någon ersättning utgår således inte.

Lagstiftningen förefaller vara orimlig och enligt min mening bör patientskadelagen ändras så att ett oförskyllt och indirekt drabbat barn också kan prövas för ersättning inom patientskadelagens ram.

Avser justitieministern att aktualisera ändringar i lagstiftningen så att indirekt drabbade barn också definieras som patient och kan erhålla ersättning enligt patientskadelagen?