den 3 december

Fråga 2004/05:507 av Marie Wahlgren (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om finansiering av högskolan

Antalet utbildningsplatser minskar nu inom högskolan. Detta sammanfaller med att antalet ungdomar i tjugoårsåldern ökat, vilket leder till att unga får allt svårare att komma in på högskolan. Det är enligt Högskoleverket framför allt inom de stora utbildningsprogrammen som antalet studieplatser minskar.

Neddragningarna beror på att högskolorna inte längre väljer att utbilda fullt lika många studenter över det takbelopp som regeringen ger till varje högskola. Det är utbildningar med tidigare mindre söktryck som får ta större delen av nedskärningarna.

Det finns två huvudproblem med den förda politiken: För det första har högskolorna lockats att producera mer utbildning än vad de får betalt för. För det andra har styrningen av anslagen varit sådana att alldeles för många utbildningsplatser tillkommit inom teknik och naturvetenskap där det ofta är få platser på varje kurs och hög kostnad per student.

Det senare har nu lett till en kraftig omsvängning på högskolorna och risken är kanske att nästan samtliga högskolor lägger ned utbildningsplatser inom vissa ingenjörsutbildningar. Problemet är att detta mycket väl kan vara utbildningar som är viktiga för Sveriges framtida tillväxt och industrins behov av arbetskraft. Neddragningarna drabbar också forskningen. Flera högskolor står inför att säga upp fast anställd personal även inom forskningen.

Är ministern beredd att se över de ekonomiska styrmedlen för högskoleområdet så att högskolan i framtiden är fullt finansierad?