den 3 december

Fråga 2004/05:492 av Jan Andersson (c) till statsrådet Barbro Holmberg om höjd standard för asylprocessen i EU

EU:s migrationsministrar har enats om miniminivåer för EU-länderna vad gäller hur asylansökningar ska prövas. Dessa miniminivåer ligger verkligen på en miniminivå. Direktivet som antogs i våras innebär bland annat att alla medlemsstater ska ge asylsökande rätt att höras personligen, att få tolk och rättsligt ombud och att överklaga. Detta höjer visserligen nivån i vissa länder men miniminivåerna måste läggas mycket högre. Vi ser hur andra EU-länder tenderar att vilja sänka nivåerna, till exempel har Storbritannien krävt att människor som överklagar ett avslagsbeslut ska kunna avvisas från landet i väntan på nytt besked. Tyskland har pläderat för flera möjligheter till förenklade prövningar till exempel när det gäller personer som kommer från "säkra" länder. Det fruktansvärda förslaget om att upprätta flyktingläger utanför EU:s gränser är ett annat exempel på vilken inhuman nivå asylfrågorna diskuteras på i flera länder.

Det finns medlemsstater som inte vill reglera det här, de vill ha möjlighet att låta bli att släppa in asylsökande över huvud taget. Göran Persson har tidigare sagt att om Sverige skulle tillämpa generösare regler än andra länder, så skulle vårt land få ta största bördan. Risken finns att golvet blir ett tak. Sverige bör gå i täten för att undvika att den så kallade bördefördelningen inom unionen i praktiken innebär stängda gränser för flyktingar i behov av skydd.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att arbeta för att samtliga EU-länder ska få incitament att höja standarden för asylprocessen i stället för att sänka den?