den 26 november

Fråga 2004/05:459 av Magdalena Andersson (m) till statsrådet Ylva Johansson om rättspsykiatri och annan psykiatrisk vård

Ibland döms personer som begått brott till psykiatrisk vård i stället för fängelse. Den vården utförs och betalas av landstingen. Om personen hade dömts till kriminalvård hade staten haft kostnadsansvaret.

För ett år sedan frågade jag ansvarig minister om han avsåg att vidta några åtgärder för att överföra ansvaret för dem som är dömda till rättspsykiatrisk vård från landstingen till staten. Justitieministern svarade då att man ännu inte tagit ställning i frågan.

Antalet som döms till rättspsykiatrisk vård fortsätter att öka. I Jönköpings län har hittills i år 18 personer blivit dömda till rättspsykiatrisk vård, vilket är tre gånger fler än normalt. En del dömda patienter vårdas på rättspsykiatriska kliniker runtom i landet och då får @ förstås @ det egna landstinget stå för kostnaderna, andra patienter vårdas på landstingens egna psykiatriska kliniker.

Patienter i allmänpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin och öppenvården har blivit lidande och situationen är krisartad. Inte i första hand för rättspsykiatri, den vården ges i alla lägen, utan för den vanliga psykiatrin som trängs undan. Detta kan bara betraktas som synnerligen otillfredsställande.

Nu har det gått ett helt år sedan frågan ställdes @ den måste ställas igen.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att flytta över ansvaret för den rättspsykiatriska vården från landstingen till staten?