den 25 november

Fråga 2004/05:442 av Bertil Kjellberg (m) till utrikesminister Laila Freivalds om situationen i Ukraina

Under sistlidna helg har vi sett hur de styrande i Ukraina genomfört ett presidentval som enligt samstämmiga internationella observatörer inte varit demokratiskt.

För de flesta västeuropéer var förändringarna i demokratisk riktning under början på 1990-talet i det forna Sovjetunionen och dess satellitstater en av de stora politiska händelserna i livet. Så även för mig.

Det känns därför särskilt smärtsamt, när man nu ser hur odemokratiska krafter, femton år efter murens fall, fortfarande kan hålla en så stor nation som Ukraina i sitt grepp och genom valfusk tillskansa sig valsegern i ett land som borde tillhöra Europas viktigaste industrinationer och som skulle kunna vara en partner i det europeiska fredsbygget.

Hur ska vi nu agera från svenskt och europeiskt håll? Det är en delikat uppgift. Det är lätt att i den första upphetsningen ropa på sanktioner. Sådana brukar oftast drabba befolkningen och inte så mycket de styrande. Att i den uppkomna situation isolera Ukraina kan tyvärr också medföra att landet knyts allt hårdare österut.

Min fråga till utrikesministern blir därför:

Hur kommer utrikesministern att direkt och i EU agera gentemot en ukrainsk president som valts genom omfattande valfusk?