den 23 november

Fråga 2004/05:416 av Annika Qarlsson (c) till statsrådet Jens Orback om abort @ en mänsklig rättighet

Abort är en fråga som inte diskuteras mycket i Sverige längre, inte sedan sjuttiotalet. Men i övriga Europa är det annorlunda. Frågan om rätten att bestämma över sin egen kropp, liksom rätten till hälsa och rätten att själv bestämma och rätten att slippa intrång i privatlivet diskuteras nu i Europa. Internationell rätt stadgar att människor har rätt till högsta möjliga nivå av hälsa. Reproduktiv och sexuell hälsa är en del av detta.

Sedan decennier har också folkrättsliga överenskommelser slagit fast att kvinnor har rätt till jämställdhet och frihet från diskriminering. Det är alltså inte bara män som har rätten till hälsa och rätten att bestämma över sin egen kropp. Det finns också mycket tydliga regler om rätten till privatliv och rätten att slippa intrång i privatlivet. Sedan drygt tjugo år står det också klart att den gamla regeln om staters suveränitet bryts av folkrättsliga regler om mänskliga rättigheter. I många länder finns olika lagar som berör sexualitet och reproduktivitet, trots att det hör till det privata. Detta drabbar särskilt kvinnor.

De som har en annan syn, än vi i Sverige, på kvinnors rättigheter och abortfrågan är mycket aktiva. Därför är debatten inte avslutad för vår del. Vi som tror att rättigheter ska gälla lika för män och kvinnor måste faktiskt ta den här debatten på allvar i Sverige och i Europa.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka kvinnors rätt till abort som ett led i att stärka kvinnors mänskliga rättigheter inom EU?