den 16 november

Fråga 2004/05:357 av Anders G Högmark (m) till statsminister Göran Persson om Europadomstolen

Under senare tid har det kommit alltfler djupt oroande rapporter om den orimliga arbetssituationen för Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg. I dagarna kan man i den danska tidningen Morgenavisen Jyllands-Posten läsa ett uttalande av domstolens president Luzius Wildhaber i vilket han efterlyser insatser från de 46 medlemsstaterna vilka gemensamt sätter ramarna för domstolens arbete.

Anhopningen av ärenden beror bland annat på att ständigt fler av de 800 miljoner invånarna i de 46 medlemsländerna i Europarådet har blivit medvetna om domstolens existens. Vi riksdagsledamöter, som ingår i den svenska delegationen i Europarådets parlamentariska församling, har under denna mandatperiod vid ett antal tillfällen, bland annat vid besök på domstolen, fått samma oroande bild presenterad för oss. Jag kan för egen del efter dessa genomgångar dra slutsatsen att något kraftfullt och konstruktivt snarast måste göras för att förändra den alltmer ohållbara situationen

Jag vill därför ställa följande fråga till statsministern, ytterst ansvarig för den svenska regeringens agerande i dessa frågor.

Vilka överväganden och förslag till åtgärder i syfte att komma till rätta med den redovisade situationen vid Europadomstolen i Strasbourg avser statsministern att presentera då företrädare för Europarådets 46 medlemsländer träffas vid ett toppmöte i Warszawa 2005 för att där diskutera centrala frågor för Europarådets framtid?