den 11 november

Fråga 2004/05:316 av Carina Adolfsson Elgestam (s) till statsrådet Jens Orback om arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter

Den socialdemokratiska regeringen bedriver ett målmedvetet arbete för att främja demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Bildandet av myndigheten Forum för levande historia är ett exempel. Det är viktigt att det här arbetet bedrivs överallt i Sverige och att statliga resurser fördelas över hela landet. Det lokala engagemanget måste tas till vara och stödjas. Ett exempel från min egen hemkommun Uppvidinge i Kronobergs län är det monument som finns i Vägershult där bland andra hembygdsföreningen är starkt engagerad. I Vägershult fanns under andra världskriget ett interneringsläger för bland andra desertörer från den tyska armén. En av desertörerna gjorde 1945 ett monument med en man som krossar ett hakkors. Den här symbolen mot krig, rasism och nazism har vid upprepade tillfällen vandaliserats. Det är inte rimligt att begära att enbart ideella krafter på en liten ort ska ta ansvaret för att bevara viktiga symboler av det här slaget. Det måste vara en nationell angelägenhet. Naturligtvis är vandaliseringen en fråga för polisen. Men demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter kan inte bara vara en polisiär fråga.

Mot bakgrund av bland annat den händelse jag här har beskrivit vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder han är beredd att vidta för att ytterligare öka insatserna i hela landet när det gäller arbetet för demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter.