den 9 november
Fråga 2004/05:303 av Sten Tolgfors (m) till statsrådet Leif Pagrotsky om resursfördelningssystemet till grundutbildningen
Enligt Högskoleverket minskar antagningarna av studenter till universitet och högskolor under hösten 2004 trots ett högt sökandetryck. Anledningen är att de statliga så kallade takbeloppen som tilldelas högskolor och universitet inte räcker till. Främst drabbas nybörjarplatserna inom utbildningar som leder till bristyrken, såsom lärare och sjuksköterskor.
Det nuvarande systemet för att fördela statliga medel till grundutbildningen behöver förändras. I dagsläget beslutar regering och riksdag om hur mycket resurser varje enskild högskola och universitet ska få. Detta leder alltför lätt till en resursfördelning styrd av politiska hänsyn.
Konsekvensen ser vi nu, med lärarhögskolor som inte kan ta emot sökande trots att vi står inför en betydande brist på kvalificerade lärare.
Vi moderater tycker det är väsentligt dels att de statliga medlen till grundutbildningen håller en tillräckligt hög nivå, dels att fördelningen av resurser mellan universitet och högskolor ska styras av studenternas efterfrågan.
Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att förändra resursfördelningssystemet till grundutbildningen?