den 8 november

Fråga 2004/05:292 av Sven Gunnar Persson (kd) till statsrådet Lena Sommestad om utbyggnad av biogas

Biogas används i ökande omfattning som förnybart fordonsbränsle. Bland de förnybara alternativen är biogas det enda standardiserade bränslet med klart redovisade utsläpp. I det kommunala arbetet med miljö- och klimatfrågor finns därför ett intresse för biogas som innebär en möjlighet att lokalt utnyttja innehållet i avfall och restprodukter.

Det finns teknik för att lösa problemet med metanläckage, som uppmärksammats i medierna. Sådan teknik tillämpas i dag, exempelvis i Borås där en stor produktionsanläggning för biogas togs i bruk för några år sedan.

Naturvårdsverket har som en följd av medieuppgifterna tydliggjort sin ståndpunkt att biogasbilar är bra för miljön. Verkets uppfattning stöds av flera olika studier, bland annat en promemoria från Miljödepartementet (Miljönytta och kostnadseffektivitet med koldioxidneutrala drivmedel, den 4 oktober 2002).

Av en rapport från miljökonsultföretaget Biomil från 2004 framgår att användningen av biogas för fordon nästan kan tiodubblas till år 2010 om befintliga utbyggnadsplaner genomförs. Det skulle innebära en biogasanvändning i fordon på en terawattimme och en reduktion av koldioxidutsläppen från vägtrafiken med 281 000 ton.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att uppmuntra användningen av biogas för fordonsdrift?