den 5 november

Fråga 2004/05:287 av Henrik S Järrel (m) till socialminister Berit Andnor om patientsäkerheten på grund av brist på vårdplatser

Sveriges Läkareförbund har nyligen gjort en undersökning bland sina medlemmar som ånyo visar att bristen på vårdplatser inom den svenska sjukvården är ett växande problem. Sverige har i dag lägst antal vårdplatser för korttidsvård i EU per tusen invånare. Av undersökningen framgår bland annat att det är mer regel än undantag att vårdplatserna är fullbelagda och att man tvingas till olika nödlösningar. Sådana kan vara att man överbelägger avdelningar, skriver ut patienter i förtid eller flyttar dem till andra avdelningar där brist på specifik kompetens kan medföra att medicinska komplikationer uppstår eller ökar. Främst läkare, men även annan vårdpersonal, måste ta beslut som inte är till patientens bästa. Bristen på vårdplatser resulterar i att endast riktigt svårt sjuka patienter kan läggas in, att patienter får åka hem utan att vara färdigbehandlade och att planerade behandlingar ofta måste skjutas upp. Denna situation är plågsam för både patienter, anhöriga och anställda och i längden troligen dyrare för folkhushållet då resurserna inte utnyttjas effektivt, vårdköerna ökar och väntetiderna blir längre.

(S)-regeringen brukar valrörelse in och valrörelse ut, i landet med världens högsta skatter, berömma sig för sina storslagna satsningar inom "vård, skola, omsorg" utan att några påtagligt större förbättringar synes ha skett och kanske allra minst inom vården.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att till exempel öka patientsäkerheten på landets vårdinrättningar?