den 28 oktober
Fråga 2004/05:235 av Lars Tysklind (fp) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om dumpning av torsk vid fiske på västkusten
SVT:s regionala nyhetsprogram Västnytt har lyft fram ett problem som borde leda till omedelbara åtgärder. Stora mängder fisk dumpas i havet vid fiske på västkusten på grund av kvottilldelningens konstruktion. Enligt uppgift slängs två tredjedelar av all torsk som fångas tillbaka död i havet. Man beräknar att två miljoner torskar slängs överbord varje år, vilket ska jämföras med de 700 000@800 000 som landas. Detta som en följd av att när torskkvoten är slut och torsk fås som bifångst vid fiske efter andra arter, som rödspätta, gråsej och kolja, måste fångsten av torsk slängas överbord.
Vi inser alla att det måste vara helt förkastligt att prima matfisk dumpas på detta sätt. Alla är förlorare, det biologiska livet i havet, yrkesfiskarna och konsumenterna. Jag är övertygad om att jordbruksministern delar denna uppfattning. När det gäller fiskekvoter har EU:s regelverk avgörande betydelse och frågan måste alltså lyftas till EU-nivå.
Ett sätt att komma till rätta med problemet är att lämna kvottilldelningen och gå över till en så kallad effortreglering, där man begränsar antalet dagar till havs och att man då får landa all fisk som fångas. Detta måste naturligtvis kunna kombineras med olika typer av artselekterande redskap.
Vilka konkreta åtgärder kommer jordbruksministern och därmed Sverige att vidta på EU-nivå för att komma till rätta med problemet med regelverket som leder till att ca 2 000 ton fisk dumpas varje år?