den 7 september
Fråga 2004/05:2173 av Tobias Krantz (fp) till statsminister Göran Persson om chefsvikarier i statsförvaltningen
Generalkonsulstjänsten i New York har stått utan ordinarie innehavare i över ett år. Sedan i slutet av 2004 har det varit känt att jobbet som generaldirektör för Statens institutionsstyrelse, som har till uppgift att vårda såväl unga människor mellan 12 och 21 år av sociala skäl som vuxna missbrukare, skulle behöva nytillsättas. Det dröjde över ett halvår innan Post- och telestyrelsen i slutet av förra året fick en chef vars mandat inte var ett vikariat.
Tecknen på att regeringens utnämningar till centrala uppdrag i svenskstatsförvaltning drar ut på tiden oroar. Det är naturligtvis viktigt att chefsposterna tillsätts efter omsorgsfull beredning och noggrann analys av olika tänkbara kandidater. Men när nomineringarna dröjer månad efter månad, kvartal efter kvartal, tyder det snarare på något annat. Det kan handla om att regeringen har en undermålig planering för chefsrekryteringar inom statsförvaltningen. En misstanke som emellertid infinner sig är att ordinarie chefstjänster hålls obesatta för att bättre passa in i ett större utnämningspolitiskt pussel där syftet är att ge inte minst mer eller mindre framträdande socialdemokrater offentliga toppjobb. Alldeles oavsett orsak skadar de mycket utdragna nomineringsprocesserna såväl effektiviteten i som förtroendet för svensk statsförvaltning.
Jag vill därför fråga statsministern vilka åtgärder han avser att vidta i syfte att förändra procedurer och rutiner kring chefsrekryteringar inom statsförvaltningen för att därigenom minska antalet, särskilt långvariga, chefsvikarier.