den 5 september
Fråga 2004/05:2165 av Lennart Axelsson (s) till statsrådet Ylva Johansson om ekonomiska hinder för ungdomspsykiatrisk behandling
På universitetssjukhuset i Örebro finns en avdelning, under barn- och ungdomspsykiatrin, som erbjuder behandling till ungdomar upp till 18 år och deras familjer i fall där öppenvård inte anses tillräcklig.
Behandlingen, som är unik i sitt slag i Sverige, bygger på ett miljöterapeutiskt arbetssätt där familjen och då framför allt föräldrarna deltar aktivt i planerade aktiviteter.
En första utvärdering, som grundar sig på enkäter med de berörda, visar på ett anmärkningsvärt gott resultat. Av 50 intervjuade säger sig 49 kunna se positiva förändringar i livssituationen och 1 att det är oförändrat.
Behandlingen, som pågår under minst sex veckor, bygger alltså på att föräldrarna kan delta. Upp till dess att ungdomen fyllt 16 år kan föräldrarna få tillfällig föräldrapenning under behandlingstiden. Mellan 16 och 18 måste tillståndet vara livshotande eller att ungdomen tillhör personkretsen i LSS för att föräldrapenning ska kunna utgå.
Det innebär att det för vissa föräldrar är omöjligt, av ekonomiska skäl, att kunna delta i en behandling som skulle kunna ge deras barn en bättre livssituation.
Är statsrådet beredd att ta initiativ för att försöka hitta en lösning som kan ge dessa ungdomar en chans till ett liv med en högre livskvalitet?