den 21 juli
Fråga 2004/05:2052 av Torkild Strandberg (fp) till justitieminister Thomas Bodström om polisiär närvaro i hela landet
Polisstationer runtom i Sverige står på många håll tomma. Sedan mitten av 90-talet har över hundra polisstationer lagts ned. Orsaken har varit bristande ekonomiska resurser.
Sverige har för få poliser, både ur ett nationellt och internationellt perspektiv. För fyrtio år sedan när svensk polis förstatligades fanns det ungefär 16 000 årsarbetskrafter inom polisen, i dag finns det 15 000. Detta trots att antalet anmälda brott är nära tre gånger fler. Antalet poliser är också för litet med tanke på de stora geografiska avstånden i Sverige. Polisen har en central roll i att ge skydd åt medborgarna. En lokalt förankrad, synlig polis kan motverka och förebygga brottslighet och bidra till medborgarnas trygghet. Tanken om "en polis nära dig" är dock långt från verkligheten.
I Svalöv har polisstationen stängts på obestämd tid på grund av sjukdom. Ett anslag på stationens dörr talar om att närpolisstationen är stängd. Bakgrunden är att två poliser är sjukskrivna. Detta vittnar tydligt om hur känslig polisens organisation är. Att polisstationen i en kommun stängs på grund av att två anställda är sjukskrivna är ett tydligt belägg för att polisens organisation är alltför slimmad.
Jag vill därför fråga justitieministern vad han tänker göra för att möjliggöra polisiär närvaro i hela landet.