den 8 juli
Fråga 2004/05:2017 av Bengt-Anders Johansson (m) till justitieminister Thomas Bodström om den förberedande polisutbildningen
Hur tänker justitieministern åtgärda felen hos de fler och fler förberedande polisutbildningar som bedrivs i samarbete med länspolismyndigheter i olika delar av Sverige?
Efter regeringens propåer i flera år att öka mångfalden inom poliskåren har en av huvudformerna för genomförandet blivit att polismyndigheter bidrar med miljontals kronor i projekt med utbildningsanordnare runtom i Sverige. Samtidigt har resultatet i intagningen till polishögskolan varit ytterst marginellt när det gäller exempelvis antagna med utländsk bakgrund. Utbildningsanordnarna och rekryteringsansvariga vid länspolismyndigheterna har på fyra olika platser i landet inte kunnat hålla sig från frestelsen att hjälpa projekten med att fuska. Till exempel har de sekretessbelagda svenskproven som skrivs på polisstationer som ett första steg i urvalsprocessen läckt ut från polisen till just de utbildningsföretag man samarbetat med. Elever har på dessa utbildningar kunnat se och öva på proven, mot alla regler, flera veckor innan de skrivs. Denna möjlighet har inga andra. En uppskattning av omfattningen av denna projektverksamhet visar att antalet platser är uppe i omkring 200. Detta sker samtidigt som regeringen förbereder att eventuellt lägga ned Umeå polishögskola med 200 platser. En uppenbar fråga är om det inte är bättre att behålla riktiga platser på polishögskolorna, vilket ger fler poliser än förberedande polisutbildningar.
Min fråga till justitieministern blir därför vilka åtgärder ministern tänker vidta för att åtgärda bristerna i de förberedande polisutbildningarna.