den 8 juli
Fråga 2004/05:2010 av Siw Wittgren-Ahl (s) till statsrådet Hans Karlsson om det ökade utanförskapet
Trots hög tillväxt under många år har behovet av arbetskraft inte ökat i den omfattning som vore önskvärd. Det är därför angeläget att ge verksamheten inom privat som offentlig sektor förutsättningar för att kunna öka sysselsättningen. Det verkar som om uttrycket jobless growth @ tillväxt utan nya arbeten @ får ett starkare inslag inte bara i Sverige utan även i andra EU-länder.
Alla i arbetsför ålder @ oavsett kön, ålder, social bakgrund och egna färdigheter @ måste få möjlighet till yrkesutbildning och fast anställning för att kunna bestämma över sin egen och sin familjs framtid. Alla de som inte klarar grundskolan med fullgoda betyg får senare betydligt svårare att få fotfäste på arbetsmarknaden. Dessutom måste studiegången anpassas till såväl arbetsmarknadens behov av praktisk hantverksutbildning inom ett antal vårdande och redan befintliga bristyrken som den enskildes förmåga att tillägna sig kunskaper i basämnena, upp till den nivå som krävs i respektive yrke.
Min fråga till arbetslivsminister Hans Karlsson berör den komplexa bilden av utanförskapet. Den handlar om både dem som har utbildning och dem som behöver komplettera den, samt behovet av att se till människans arbetsförmåga och dem som står långt borta från arbetsmarknaden i form av sjuk- eller aktivitetsersättning.
Vad avser statsrådet att göra för dem som i dag har en svag koppling till arbetsmarknaden?