Fråga 2004/05:20 av Rossana Dinamarca (v) till utrikesminister Laila Freivalds om paramilitären i Colombia
I fjol beslöt Colombias president Alvaro Uribe att inleda en demobiliseringsprocess med de paramilitära grupperna för vilken han haft svårt att finna internationellt stöd. De paramilitära grupperna är ansvariga för merparten av alla mord och brott mot de mänskliga rättigheterna i Colombia. Dessa finns också upptagna på EU:s lista över terroristorganisationer. Enligt den colombianska regeringen har Sverige, som enda europeiskt land, erbjudit sig att bidra med personal, fordon, kontorsinventarier och annat material.
En demobilisering kan innebära att dessa kriminella arméer erbjuds legal status och att förövarna förklaras straffria. Den colombianska regeringen uppger att de värsta brotten ska lagföras, men att de dömda paramilitärerna ska kunna köpa sig fria från straffen. Detta är en process som människorättsorganisationer, fackföreningar, juristsammanslutningar och andra representanter för det civila samhället i Colombia starkt motsätter sig.
Uribe-regeringen borde verka för ett omedelbart upplösande och lagförande av dessa grupper. Man borde också verka för en fredsprocess med gerillagrupperna. Den svenska hållningen har tidigare varit just denna. Sverige har tagit avstånd från de paramilitära grupperna och tydligt fördömt dem. Vi har verkat för ett upplösande av dessa grupper och motsatt oss legalisering av dem. Den nya svenska hållningen är minst sagt uppseendeväckande.
Jag vill med anledning av detta fråga utrikesministern:
Vad innebär Sveriges erbjudande om att underlätta förhandlingar med de paramilitära grupperna?