den 29 juni

Fråga 2004/05:1960 av Håkan Larsson (c) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om riksdagens beslut om konflikthantering

Den 9 mars beslutade riksdagen att konflikthantering ska ingå i lärarutbildningen. Reservationen från c, m, fp, kd samt mp, vilken riksdagsmajoriteten ställde sig bakom, belyste vikten av att lärare får bättre kunskap när det gäller konflikthantering. Läraren måste dels kunna hantera konflikter i skolan, dels lära ut konflikthantering till eleverna. Det slogs i beslutet fast att kunskaper om mobbning och konflikthantering bör anges i examensordningen som ett av målen för lärarexamen.

Ett resultat av riksdagens beslut är den ändring i högskoleförordningens examensordning för målen för lärarexamen som träder i kraft den 1 juli. Ett av målen blir att lärarstudenten ska kunna "orientera sig om, förmedla, förankra och tillämpa gällande regelverk som syftar till att förebygga och motverka diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever". Konflikthantering nämns över huvud taget inte.

Konflikthantering är ett relativt nytt begrepp som man har arbetat med inom freds- och konfliktforskningen världen över. Olika metoder har utvecklats. På samma sätt som man kan lära sig läsa, skriva och räkna kan man lära sig att hantera konflikter utan våld.

Med anledning av ovanstående frågar jag:

Hur avser utbildningsministern att försäkra sig om att blivande lärare får kunskaper och färdigheter i konflikthantering, enligt riksdagsbeslutet den 9 mars?