den 17 juni
Fråga 2004/05:1898 av Harald Nordlund (fp) till statsrådet Lena Sommestad om trätjära
Byggnadsantikvariska verksamheter i Sverige oroas av ett rykte om att trätjära kan komma att förbjudas inom EU. Trätjära är det enda bestrykningsmedel Riksantikvariatet rekommenderar som skydd på gamla och tidigare trätjärade ytor och vid byte av spåntak på till exempel kyrkobyggnader som tidigare haft sådana.
Det finns substans i ryktet eftersom furu- eller trätjära fortfarande finns med på EU:s lista över möjliga biocider. Enligt biociddirektivet definieras biocider som "verksamma ämnen och preparat som innehåller ett eller flera verksamma ämnen, i den form de levereras till användare, avsedda att på kemisk eller biologisk väg förstöra, hindra, oskadliggöra, förhindra verkningarna av eller på annat sätt utöva kontroll över skadliga ämnen".
Kemikalieinspektionen bedömer inte tjäran som en biocid och utgår ifrån att den kommer att tas bort från listan. Det finns emellertid flera stater inom EU som inte gör samma bedömning. Dalbränd tjära utvunnen ur bland annat kluvna stubbar och rötter av furu är mycket hartsrik och vattenavvisande. En blandning av lika delar tjära, linolja och terpentin är en beprövad impregnering för trä- och allmogebåtar. Trätjäran är en del av vårt kulturarv och förut en betydande exportartikel inte minst till sjöfart och fartyg inom det nuvarande EU.
Därför vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder statsrådet ämnar vidta med anledning av att trätjära finns med på EU:s lista över möjliga biocider.