den 10 juni
Fråga 2004/05:1847 av Ulla Hoffmann (v) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om forskning kring könskriget
Efter två uppmärksammade tv-program (SVT:s Dokument inifrån) har professor Eva Lundgrens forskning kraftigt ifrågasatts och en massmedial storm har skapats. Kritiken grundar sig på ett tv-program som har fått över hundra anmälningar till Granskningsnämnden. Samma program har också lett till att Uppsala universitet har gett i uppdrag åt samhällsvetenskapliga fakulteten att påbörja en granskning av professor Eva Lundgrens genusforskning. Självklart ska forskning granskas och självklart ska universitet kunna ta initiativ till att detta genomförs. Men det aktuella fallet väcker frågor kring regler och fastställda kriterier för när denna typ av granskning ska tillgripas. Finns det risk för godtycklighet i det aktuella fallet där en enskild professors arbete ska undersökas på basis av en massmedial storm? Feministisk forskning har alltid väckt reaktioner, det är ett fält som utmanar med maktanalyser och ett kritiskt förhållningssätt. Hur granskar vi den forskning vars utgångspunkter är osynligt normativa? Att värna om den fria forskningen är en av grunderna i politiken. I regeringens forskningsproposition (regeringens proposition 2000/01:3 Forskning och förnyelse) står följande:
"Staten har ett övergripande ansvar för att det svenska samhället utvecklar och tar tillvara ny kunskap. Staten har ett särskilt ansvar för att garantera forskningens frihet och att stödja vital grundforskning och forskarutbildning".
Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkerställa en objektiv forskningsgranskning?