Fråga 2004/05:1841 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om situationen i Togo
Den 24 april i år höll det lilla västafrikanska landet Togo presidentval. Detta efter att nytillträde presidenten Faure Gnassingbé avgått efter starka protester från omvärlden, däribland AU och Ecowas. Reaktionerna föranleddes av en statskupp där den avlidne diktatorn Gnassingbé Eyadémas son tvingade till sig makten. Diktatorn dog efter 38 år som president, ett resultat av omfattande valfusk och författningsändringar i regimvänlig riktning. Trots att presidentvalet kritiserats för valfusk utnämndes Faure Gnassingbé i maj till segrare i presidenvalet, ett resultat som utlöste våldsamma kravaller mellan opposition och säkerhetsstyrkor, där över 100 människor dödades. Omkring 18 000 människor har också flytt till grannländerna som en följd av oroligheterna.
Togo har en lång historia av brott mot mänskliga rättigheter och brist på demokrati. Det är av största vikt att det internationella samfundet, inklusive den europeiska unionen, noga följer utvecklingen i landet och utövar starka påtryckningar för att försäkra respekten för grundläggande mänskliga rättigheter och en demokratisk utveckling.
Mot bakgrund av ovan sagda önskar jag ställa följande fråga till Laila Freivalds:
Vilka initiativ avser utrikesministern att ta, exempelvis inom EU, för att respekten för mänskliga rättigheter och demokrati ska efterlevas i Togo?