den 23 maj
Fråga 2004/05:1691 av Claes Västerteg (c) till statsrådet Lena Sommestad om miljömärkning av läkemedel
Stockholms läns landsting har låtit genomföra en pilotstudie av Stockholms dricksvatten. I vårt avloppsvatten spolar vi ned mängder av läkemedel varje dygn och för första gången har fyra läkemedel påvisats i dricksvattnet.
Substanser ur läkemedlen har passerat alla nivåer innan de slutligen runnit ut i hushållens kranar. Det är låga halter av lugnande, blodtryckssänkande, antiinflammatoriska och smärtstillande medel. Det är högst rimligt att anta att förekomsten av läkemedel i dricksvatten inte är isolerad till Stockholm. Sannolikt finns det dessutom ytterligare substanser från andra läkemedel.
Skrämmande är också att det vatten vi får i kranen ändå har genomgått rening. De stora halterna av medicinrester finns i vattendragen nära de reningsverk som släpper ut renat avloppsvatten. Halterna mångdubblas också när de vandrar genom näringskedjan.
Problemet med utsläpp av olika substanser i vatten är inte en ny fråga. Nyheten nu är att det för första gången har påvisats substanser av läkemedel i renat vatten. Det är uppenbart att reningsverken inte är den enda lösningen på detta miljöproblem. Det är än mer viktigt att söka en lösning på vad det är för miljöpåverkande substanser som finns i de läkemedel vi stoppar i oss.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöministern:
Vilka åtgärder avser ansvarigt statsråd att vidtaga för att införa en miljömärkning av läkemedel?