den 20 maj
Fråga 2004/05:1668 av Kenneth Lantz (kd) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om konsekvenserna av EU:s sockerreform
Sockerpriset inom EU upprätthålls genom importtullar. Efter påtryckningar från Världshandelsorganisationen, WTO, har EU-kommissionen föreslagit att sockerpriset i EU sänks.
Detta kommer att få konsekvenser för såväl svenska odlare som odlare i utvecklingsländer. Svensk sockerbetsodling är viktig för landet. Näringen sysselsätter omkring 10 000 personer, allt från odlare till transportsektor och förädlingsindustri. I och med reformen kan stora delar av sockerbetsodlingen komma att läggas ned, eftersom odlingen kommer att bli olönsam. Detta skulle slå oerhört hårt, inte minst i Skåne som jag ju känner väl.
I de fattigaste delarna av världen kommer sockerreformen att urholka marknaden. Ett exempel är Moçambique. Enligt en artikel i DN i maj 2005 har Moçambique byggt upp sin sockerindustri, efter årtionden av förfall, med en öppen europeisk jordbruksmarknad för ögonen. Värdet på den europeiska marknaden kommer dock att minska i takt med att priset på socker sänks inom unionen, vilket kommer att slå hårt mot bland annat Moçambique. Reformen kommer inte att hjälpa de fattiga länderna ur sin fattigdomsfälla, snarare hålla dem kvar i ett biståndsberoende från oss i den rikare delen av världen.
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att sockerbetor fortsättningsvis ska vara en lönsam gröda att odla både i Sverige och i fattigare delar av världen?