den 19 maj
Fråga 2004/05:1662 av Christer Nylander (fp) till statsrådet Sven-Erik Österberg om svenska myndigheter och EU
Sverige är sedan tio år tillbaka medlem i EU. Medlemskapet har inneburit nya förutsättningar för individer, företag och organisationer, men också för de statliga myndigheterna.
I en undersökning av Kommerskollegium, Europa @ ja, men hur, påvisas att de statliga myndigheterna generellt sett är dåligt anpassade för att hantera EU-dimensionen. Det saknas EU-strategier, EU-kompetensen är mycket varierande och det finns tydliga problem med samordning och styrning. Dessutom har förslag från tidigare utredningar inte följts upp.
Bristerna i hur de statliga myndigheternas hanterar EU-dimensionen innebär enligt undersökningen "allt från osäkerhet om vilket mandat man har vid förhandlingar, via behovet att skydda 'svenska hjärtefrågor', till en otymplig införlivandeprocess".
Det är tung, skarp och allvarlig kritik som framförs. Den politiska följden blir att Sverige inte har tillräcklig kraft att driva frågor och sätta agendan i EU-samarbetet. Sveriges möjlighet till inflytande i EU tas inte till vara.
Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att svenska myndigheter ska vara bättre rustade att värna om och driva svenska ståndpunkter i EU?