Fråga 2004/05:1614 av Tobias Billström (m) till statsrådet Lena Sommestad om miljökonskevensbeskrivning i samband med stängningen av Barsebäck
Enligt den svenska lagstiftningen ska Barsebäck Kraft, som driver kärnkraftverket Barsebäck, ha ett tillstånd för att stänga och avveckla kärnkraftverket. Tillståndet ska gälla från det att reaktorn stängs av. Det står tydligt i miljöbalken, närmare bestämt i miljöbalkens förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Där finns de verksamheter angivna som enligt 9 kap. 6 § i miljöbalken ska tillståndsprövas eller anmälas. Det handlar om de verksamhetsplaner som på något sätt kan påverka miljön, ofta vid byggandet av något som exempelvis en väg eller bro. Men det handlar även om verksamhet som avvecklas.
I fallet med beslutet av stängning av Barsebäck 2 har dock varken aktören @ i det här fallet Barsebäck Kraft @ eller miljödomstolen fått en chans att utvärdera miljökonsekvenserna. I stället fattade regeringen ensam ett beslut. Detta måste anses som mycket anmärkningsvärt.
Utanför beslutet lämnades också Länsstyrelsen i Skåne län, som enligt miljöbalken sköter tillsynen av kärnkraften vid Barsebäck Kraft. Länsstyrelsen är ansvarig för att som regeringens förlängda arm se till att Barsebäck Kraft följer lagstiftningen.
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att lagen om miljöfarlig verksamhet följs i fallet med Barsebäck?