den 12 maj

Fråga 2004/05:1604 av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Ibrahim Baylan om pojkars bristande skolresultat

Under en längre tid i den skolpolitiska debatten har diskussionen handlat om hur flickor ska få en större plats i skolan, hur deras intresse för naturvetenskap, teknik och högre studier i allmänhet ska främjas. Medan denna debatt förts, som historiskt sett definitivt inte varit oberättigad, kan man konstatera att det sedan ett antal år finns ökande skillnader mellan flickors och pojkars studieresultat @ till pojkarnas nackdel.

I princip alla parametrar som karakteriserar studieframgång pekar entydigt på att pojkar i dagens svenska skola inte lyckas särskilt bra vid jämförelse med flickorna. Detta gäller på alla stadier i skolsystemet @ grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Parametrarna som avses är till exempel betyg, provresultat från nationella prov, genomströmning i skolsystemet etcetera. Kvinnor utgör i dag en majoritet av de studerande vid högskolan (ca 60 %), medan männens andel successivts sjunker. Det måste ses som problematiskt om utvecklingen med allt sämre studieresultat för pojkar fortsätter, och om könsfördelning inom den högre utbildningen blir allt skevare.

Det är möjligt att många fortfarande, åtminstone utanför skolans värld, felaktigt antar att det är pojkarna som ensidigt har fördel i dagens skola och att det är flickorna som behöver extra stöd. De olika könens olika jämställdhetsproblem kan uppenbarligen inte beskrivas eller lösas så enkelt.

Vad avser statsrådet att göra för att jämställdhetsarbetet i skolan bättre ska svara mot de olika könens olika behov?