Fråga 2004/05:1556 av Liselott Hagberg (fp) till justitieminister Thomas Bodström om samverkan mellan polis och socialtjänst
Alkohol- och narkotikamissbruk är några av samhällets största problem. Missbruket bryter ner individer och krossar deras liv. Alkohol- och narkotikamissbruket medför oerhörda kostnader, i form av mänskligt lidande för dem som drabbas och rent ekonomiskt för hela samhället. Därför är det oerhört angeläget att missbruk bland unga kan förebyggas och stoppas på ett tidigt stadium. År 1978 fastslog riksdagen en restriktiv narkotikapolitisk linje genom beslutet av målet "ett samhälle fritt från allt missbruk av narkotika". År 2005 är vi mycket långt ifrån att ens närma oss det målet.
För att lyckas med narkotikabekämpningen krävs att polisen samverkar med de sociala myndigheterna och med skolan. I detta sammanhang är det alarmerande när socialtjänsten tvingas prioritera så att fältgruppernas verksamhet läggs ned. Ännu mer alarmerande är när polisens grupper inom området läggs ned i brist på personal. Ett exempel är Katrineholm kommun där polisens "störningsgrupp" inte fungerat sedan 2003 och där socialtjänsten inte har någon fungerande fältgrupp.
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka samverkan mellan polis och socialtjänst i arbetet mot narkotikamissbruket bland ungdomar?