den 19 oktober

Fråga 2004/05:154 av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Laila Freivalds om planekonomi och miljöförstöring

Enligt Världsbanken finns sexton av världens mest förorenade städer i Kina. Enligt kinesiska myndigheter är det i vissa städer farligare att andas luften en hel dag än att röka två paket cigaretter. Kinas stora konsumtion av olja med dåligt renade anläggningar är inte bara ett internt kinesiskt problem.

Den kinesiska regimen prioriterar att lyfta det ekonomiska välståndet hos befolkningen. Det är positivt att Kinas ekonomiska potential tas till vara, men detta får dock inte ske på bekostnad av rovdrift på miljön, som också får globala konsekvenser. Det planekonomiska systemet värderar naturtillgångar och mänskliga värden lågt. Detta leder till onödigt höga utsläpp och en förorenad natur. Invånarna i Kina, som dör i till exempel lungsjukdomar i tidig ålder, betalar ett högt pris, men också den övriga världen.

I en demokrati hade detta inte accepterats av invånarna. Med en fri press hade invånarna i landets olika delar varit medvetna om situationen på den avlägsna kinesiska landsbyggden. En fri debatt och fria val hade tvingat regimen att ta tag i problemen. Nu sopas de under mattan.

Det är viktigt att omvärlden, som har kunskaperna om hur det ser ut, tydligt markerar att den kinesiska regimen har ett ansvar att ta tag i dessa problem.

Hur avser utrikesministern att använda internationella forum för att förmå Kina att ta tag i de nationella och globala miljöproblem som planekonomin åsidosätter i dag?