den 29 april
Fråga 2004/05:1539 av Lars Ångström (mp) till socialminister Berit Andnor om FN:s barnrättskommittés kritik mot Sverige
Sverige är ett av 193 länder som skrivit under barnkonventionen. Vart femte år lämnar varje medlemsland in en rapport för granskning av FN:s barnrättskommitté. I januari kom kommitténs synpunkter på Sveriges arbete med barns rättigheter och kritiken är svidande.
Enligt barnrättskommittén är det ett allvarligt problem att antalet barn som sätts på institution i förhållande till fosterhem ökar. Proportionellt är antalet utländska barn på institution fler än svenska barn. Det förebyggande arbetet för familjer med utländsk härkomst måste förbättras, likaså utbildning inom socialtjänsten. Att Statens institutionsstyrelse har en självreglerande roll är problematiskt. Kommittén rekommenderar att fall där barn tas om hand mot sin vilja ska ske separerat från Statens institutionsstyrelse.
Antalet skolelever som drabbas av stress ökar, likaså antalet fall av självmord, bulimi, anorexi, övervikt och fetma. I Sverige finns en avsaknad av program, vilket måste åtgärdas enligt kommittén. Även antalet tonårsaborter ökar och det förebyggande arbetet måste förbättras. Rådgivande verksamhet, vård och rehabilitering bör utvecklas. Detta gäller även barn och ungdomar med alkohol- och drogproblem.
Mot bakgrund av uppgifterna i rapporten Concluding Observations of the Committee on the Rights of the Child vill jag fråga socialministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att Sverige i fortsättningen ska leva upp till barnkonventionen utan kritik från FN:s barnrättskommitté.